Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuleeko kaikista ihmisistä televisiokameroita?

Salakatselu käy entistä helpommaksi, kun kamerat pienenevät ja ovat jatkuvassa yhteydessä verkkoon, kirjoittaa Pekko Vehviläinen.

Elämä
 
Pekko Vehviläinen
Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja digitaalisten hyvinvointipalvelujen konsultti.

Menneen viikon kohu-uutisia olivat suosikkijuontajan väitetyt seksiaktien salanauhoitukset.

Salakuvaamisen on tehnyt entistä helpommaksi kameroiden pienentynyt koko. Älypuhelinvakoilu ja -kiusaaminen on ollut arkipäivää jo pitkään. Mitä mahdollisuuksia kuvausteknologia tuokaan!

Google on saanut valmiiksi älypiilolinssin koeversion, jonka koekäyttö on alkanut tänä vuonna. Linssi toimii aurinkoenergialla, ja on yhteydessä älypuhelimeen ja sitä myöten internettiin. Myös Ocumetics-niminen yhdysvaltalaisyritys testaa parhaillaan silmän sisään asennettavaa piilolinssiä. Linssi toimii kameran tavoin, ja sen avulla näkee kolme kertaa kauemmas kuin mihin ihmissilmä kykenee nyt. Mobiilisovelluksissa puolestaan on alle vuodessa saanut suureen suosion sovellus nimeltä Periscope. Sen avulla puhelimen kameran ottama videokuva voidaan lähettää reaaliaikaisesti internettiin.

Mitä tapahtuukaan, kun yhdistämme aurinkoenergialla latautuvat ja zoomaavat älysilmät netin videovirtojen vietäviksi? Jokaisesta ihmisestä tulee televisiokamera, ja jokaisesta hetkestämme piilokameraviihdettä. Yksityisyyden rajat kapenevat olemattomiin. Tosi-tv á la DDR.

Microsoftin perustaja Bill Gates totesi jo parikymmentä vuotta sitten, että koko ihmisen elämän voisi nauhoittaa digitaaliseksi videoksi, ja tämä tallenne mahtuisi yhdelle kovalevylle. Todellakin: 80-vuotiaan elämään mahtuu 2,5 miljardia sekuntia. Digitaalisena, stereoäänisenä teräväpiirtotallenteena tällainen elämäkertaelokuva täyttäisi kymmenen isokokoista kovalevyä. Uudelleen katsomisen arvoiset hetket mahtuisivat paljon pienempään tilaan, eli Gates oli hyvinkin oikeassa. Video kissankultaa muistot.

Toisaalta silmiin tai vaatteisiin kiinnitetyt, internettiin yhdistetyt kamerat voivat olla meille isoksi avuksi. Googlen piilolinssi tunnistaa jo veren sokerin tason, ja helpottaa diabeetikon elämää. Älysilmät voivat varoittaa liikenteessä liikkujaa uhkaavasta törmäyksestä. Vieras paikka muuttuu tutuksi, silmien opastaessa oikeaan suuntaan. Vieraskielinen teksti kääntyy omalle äidinkielellemme jo lukiessa, automaattisesti. Asentajan ja lääkärin kädet jäävät vapaaksi ohjeiden ja tietojen ilmestyessä suoraan verkkokalvolle.

Loppukevennykseksi vanha vitsi. Vaimo tuli kotiin ja yllätti miehensä muhinoimasta toisen naisen kanssa. Hätääntynyt mies sopersi: ”Rakas, kumpaa uskot: minua vai silmiäsi?”. Niinpä. Tekeekö piilokameralähetys meistä kaikista pyhäkoululaisia?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!