Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisiltä on kadonnut arvojen taju – omista arvoistaan ei pidä irtisanoutua arjessa

Arvojen kuuluisi olla kuin se joka aamu käytössä oleva lempimuki, josta kahvi maistuu kaikkein parhaimmalta, kirjoittaa Elina Tanskanen.

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

Istun muiden työntekijöiden kanssa kuuntelemassa silloisen työpaikkani toimitusjohtajaa. Yrityksessä on ollut käynnissä melkoinen myllerrys, minkä takia henkilöstö on laitettu miettimään firman arvoja. Toimitusjohtaja valottaa juhlallisesti tuon strategisen työn tuloksia ja luettelee puheensa lopuksi liudan komean kuuloisia sanoja, jotka ovat työpaikkamme uudet arvot. Seuraava työpäivä koittaa kuitenkin tismalleen samanlaisena kuin edeltäjänsä, mikä ei yllätä ketään.

Arvokeskustelu karkaa helposti niin abstrakteihin sfääreihin, että on vaikea sisäistää, mitä virkaa arvoilla on tavallisessa arjessa, puhuttiin sitten yhteiskunnasta, yrityksistä tai yksilöistä. Arvot ovat monen mielessä jotain yhtä arvokasta ja epäkäytännöllistä kuin kallis posliiniastiasto, jota ei koskaan hennota kattaa pöytään. Sen sijaan arvojen kuuluisi olla kuin se joka aamu käytössä oleva lempimuki, josta kahvi maistuu kaikkein parhaimmalta.

Kriisit ovat siitä kiitollisia, että ne kirkastavat ihmisen arvot hetkessä. Arvotyöskentelyä kannattaa kuitenkin tehdä, vaikkei talo palaisi tai rakas ihminen makaisi teho-osastolla.

Ensin pitää tietenkin määritellä, mitä arvot ovat ylipäätään. Monella menevät esimerkiksi tavoitteet ja arvot sekaisin. Kohti arvoistasi -kirjan kirjoittanut hyväksymis- ja omistautumisterapiaan erikoistunut psykoterapeutti ja työterveyspsykologi Arto Pietikäinen avaa eroa vertaamalla sitä liikkumiseen: arvot kuvaavat sitä, miten ihminen liikkuu, tavoite taas sitä, mitä kohti on menossa. Tavoitteet toki kertovat arvoista – minulla on jälleen työn alla yksi tutkinto, sillä uuden oppiminen on yksi arvoistani. Arvoja ei voi siis ruksia tavoitteen tavoin to do -listalta, vaikka niitä kannattaakin päivittää ja tarpeen tullen kyseenalaistaa.

Arvojensa pohtimisen voi mieltää vaikka ajatusjumpaksi, sen verran piristävää ja välillä hikistäkin hommaa on miettiä, miten elämäänsä elää ja millainen ihminen haluaisi olla. Kuten mitä tahansa jumppaa, arvojumppaakin on syytä tehdä säännöllisesti ja usein, mikäli haluaa päästä nauttimaan sen mielenterveyshyödyistä: niin valintojen tekeminen kuin vaikeuksista selviäminen helpottuvat, kun on jyvällä arvoistaan.

Epämääräinen henkinen kärsimys johtuu monesti nimenomaan siitä, että ihminen elää omien arvojensa vastaisesti, tavoittelee asioita, joita yleisen käsityksen mukaan pitää tavoitella tai kokee itsensä olosuhteiden lannistamaksi. Arvojensa vastaisesti ei kannata elää kovin pitkään, sillä se kuluttaa ja kuormittaa. Ei siis riitä, että on tietoinen arvoistaan, vaan niitä pitää myös pystyä toteuttamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!