Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Jos kaveri käyttäytyy netissä huonosti, ota yhteyttä yksityisviestillä

Kohteliaisuus unohtuu netissä, koska emme näe eleitä ja katseita, sanoo tutkija.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen

Miksi kohteliaisuus unohtuu netissä niin helposti? Digitaalisen kulttuurin tutkija Anna Haverinen vastaa:

”Kasvokkain keskustellessaan ihmiset reagoivat herkästi toistensa eleisiin, äänenpainoihin ja katseeseen. Netissä ne jäävät piiloon. Sen vuoksi normaalit käytöstavat voivat nettikeskusteluissa unohtua ja kynnys epäkohteliaisuuksien heittelemiselle madaltuu.

Osalle ihmisistä nettihäiriköinti on silkkaa hauskanpitoa. Toiset purkavat sivistymättömällä käytöksellä pahaa oloaan. Yleisen käsityksen vastaisesti nettiöykkärit eivät ole välttämättä alemman sosiaalisen luokan edustajia, vaan esimerkiksi uhkailuviestien takaa löytyy monenlaisia ihmisiä.

Tietyt aiheet innostavat ihmisiä häiriköintiin aivan erityisesti. Tällä hetkellä nettikeskustelijoita kiihdyttävät maahanmuutto ja rasismi, aiempina vuosina esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen oikeudet. Aiheet menevät aalloissa.

Jos jokin nettijulkaisu saa tunteet kuohahtamaan, kannattaa pysähtyä hetkeksi, käydä vaikka ottamassa kuppi kahvia ja hengitellä. Kaikki nettiin kirjoitettu pysyy siellä. Aina ei kannata reagoida kärkkäästi. Asiat voi ilmaista monella tavalla.

Huonosti käyttäytyvään kaveriin kannattaa olla yhteydessä yksityisviestillä ja kertoa rauhallisesti, miksi hänen viestintätapansa ei ole rakentava. Mitä tutummasta henkilöstä on kyse, sitä paremmin tämä keino tehoaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!