Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oletko liian sinnikäs? Luovuttaminen voi lisätä onnellisuutta

Jääräpäisyys voi viedä rahat ja terveyden.

Elämä
 
Anna Tommola

1. Sinnikkyys auttaa saavuttamaan tavoitteita ja selviämään elämän vastatuulista, mutta hyvälläkin piirteellä on kääntöpuolensa.

Liian sinnikäs ihminen voi tuhlata turhaan aikaa ja voimiaan, yhdysvaltalaistutkijat toteavat. Journal of Research in Personality -lehdessä joulukuussa julkaistussa tutkimuksessa koehenkilöt tekivät palkkion toivossa tehtäviä, joista osa oli hyvin vaikeita tai jopa mahdottomia. Sitkeimmät eivät luovuttaneet silloinkaan, kun epäonnistuminen ja siitä seuraava rahanmenetys oli jo ilmeistä.

2. Peräänantamattoman ihmisen heikkoutena voi olla jumiutuminen tilanteissa, joissa kannattaisi jo siirtyä seuraaviin haasteisiin. Edellä mainitussa tutkimuksessa tehokkainta olisi ollut hypätä yli vaikeimmat pulmat, jotta ehtii saada kokonaisuuden valmiiksi. Jääräpäisimmät torpedoivat oman onnistumisensa jämähtämällä yksittäisiin tehtäviin.

3. Jos vaikkapa pitkään tappiota tehnyt yrittäjä painaa vain sokeasti eteenpäin valitsemallaan tiellä, hän saattaa kaivaa itsensä syvemmälle kuoppaan, psykoterapeutti ja tietokirjailija Amy Morin kirjoittaa sitkeydestä Psychology Todayn blogissaan.

Joskus on viisaampaa arvioida toimintaa uudelleen. Sama pätee harrastuksiin: jos ei tingi tuumaakaan treenitavoitteistaan, vaikka keho jo hälyttää, voi rikkoa itsensä.

4. Sinnikäs ihminen tarvitseekin vastapainoksi taitoa pysähtyä, tunnistaa rajansa ja lopettaa ajoissa.

Hellittäminen saavuttamattomasta tavoitteesta usein lisää onnellisuutta ja hyvinvointia, kertoo vuonna 2003 julkaistu yhdysvaltalaistutkimus. Suunnan muuttaminen ja uusien mielekkäiden päämäärien löytäminen on tärkeä osa sopeutumiskykyä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!