Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija kannattaa kiusaajan passittamista toiseen kouluun – ”Voisi olla yksi keino kitkeä koulukiusaamista”

Kansanedustaja Tiina Elovaara on tehnyt lakialoitteen, jolla perusopetuslakia muutettaisiin niin, että ensisijainen koulun vaihtaja koulukiusaamistapauksissa olisi kiusaaja.

Elämä
 

Jos koulukiusaamista ei saada loppumaan, pitäisikö kiusaaja passittaa toiseen kouluun sen sijaan, että kiusattu lähtee?

”Se voisi olla yksi keino”, sanoo koulukiusaamisesta väitellyt kasvatustieteen tohtori Päivi Hamarus.

Hänen mielestään olisi hyvä, jos kiusaamisen kitkemiseksi löydettäisiin uusia keinoja. ”Mitään automaattista ratkaisua kiusaamiseen ei kuitenkaan ole olemassa”, Hamarus tähdentää.

Koulukiusaaminen voi olla lapselle niin vaikea kokemus, että sen seuraukset ulottuvat aikuisuuteen asti. Vaikka kiusaamisen torjumiseksi on kehitetty monenlaisia malleja ja toimintatapoja, kiusaamista ei ole täysin saatu kitkettyä kouluista.

Kansanedustaja Tiina Elovaara (ps) on tehnyt lakialoitteen, jolla perusopetuslakia muutettaisiin niin, että ensisijainen koulun vaihtaja koulukiusaamistapauksissa olisi kiusaaja. Vaihto toteutettaisiin silloin, kun oppilas aiheuttaa toiselle vakavaa henkistä tai fyysistä haittaa.

Nykyisin vakavissa kiusaamistapauksissa yleisintä on, että kiusaamisen uhri siirtyy toiseen kouluun. Se ei Elovaaran mukaan anna oikeanlaista signaalia siitä, kuinka kiusaamiseen tulee suhtautua. Lisäksi se asettaa Elovaaran mukaan myös ennestään vaikeassa tilanteessa olevan uhrin kohtuuttomaan tilanteeseen.

Hamaruksen mukaan kiusaamistapaukset ovat niin moninaisia, että yhtä oikeata ratkaisua niihin ei ole.

Haasteena on usein se, että kiusaamisesta keskustellaan keskustelemasta päästyä erilaisissa vanhempien ja koulun välisissä kokoonpanoissa, se ei muuta kiusatun tukalaa tilannetta. ”Jokin perälauta pitää olla, oli se sitten kiusaajan koulun vaihto, määräaikainen erottaminen tai psykiatrisen avun hakeminen”, Hamarus sanoo.

Kiusaamisen määrä on vähentynyt jonkin verran takavuosien kymmenestä prosentista, mutta se ei Hamarus mielestä riitä. Kansallisen kouluterveyskyselyn mukaan vuonna 2015 peruskoulun kahdeksannen ja yhdeksännen oppilaista kuusi prosenttia kertoi joutuneensa viikottain kiusaamisen uhriksi.

Kiusaamisessa on Hamaruksen mukaan kyse siitä, että kiusaaja hakee statusta ja asemaa kiusaamalla muita. Taustalla on hänen mukaansa usein epävarmuus omasta menestymisestä ryhmässä.

Kiusaamisen määrittävät kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa muut oppilaat: Liittyvätkö he kiusaajaan, tuleeko heistä kiusaamisen hiljaisia myötäilijöitä vai asettuvatko he kiusatun puolelle.

Varsinkin hiljaiset hyväksyjät pelkäävät usein itse joutuvansa kiusatun rooliin, mikäli he asettuisivat puolustamaan kiusattua.

”Kiusaamiseen on tärkeää puuttua jo siinä vaiheessa, kun rooleja haetaan. Kun oppilaat ovat valinneet roolinsa, niitä on hyvin vaikea muuttaa”, Hamarus sanoo

Hänen mukaansa kouluissa ei pitäisikään jäädä odottelemaan sitä, että kiusaaminen täyttää jotkut tietyt, vakiintuneet kriteerit, ennen kuin sitä aletaan käsitellä. ”Siinä vaiheessa on jo paljon vaikeampi ehkäistä kiusaamista”, Hamarus sanoo.

Paras tie puuttua kiusaamiseen on Hamaruksen mukaan tämä:

1. Kun lapsi kertoo, että häntä kiusataan koulussa, aikuisen pitäisi heti tehdä selväksi, että kiusaamisen pitää loppua, että lapsi ei ole syyllinen tilanteeseen eikä sitä ole syytä hävetä.

2. Kouluilla tulee olla suunnitelma siitä, kenelle ja miten oppilas voi kertoa kiusaamisesta ja kenen tehtävä on puuttua asiaan.

3. Ensiksi kiusaaminen pyritään lopettamaan keskustelemalla kiusatun, kiusaajan, heidän vanhempiensa sekä opettajan kesken. Jos se ei auta, keskusteluun otetaan mukaan uusia tahoja, kuten rehtori, psykologi, terveydenhoitaja, kuraattori tai lastensuojeluviranomainen. Mikäli kiusaaja rikkoo lakia, asia viedään poliisille. Prosessin edetessä määritellään aina seuraavat toimenpiteet kiusaamisen loppumiseksi sekä seuraamukset, jos näin ei tapahdu.

4. Joka vaiheen jälkeen seurataan, onko puuttuminen tuottanut tulosta. Jos ei, prosessi etenee seuraavaan vaiheeseen.

5. Kiusatulle ja kiusaajalle järjestetään tarpeen mukaan jälkihoito.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!