Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miltä tuntuu hoitaa vainajia? Ruumisauton kuljettaja, obduktioteknikko, pappi ja tuhkaaja kertovat

Suomessa kuolee joka päivä noin 140 ihmistä. Tämäkin tunti on kuuden ihmisen viimeinen. Mutta ketkä hoitavat vainajia – ja mitä he työstään ajattelevat?

Merituuli Saikkonen HS
Sami Kero HS (kuvat)

Suomessa kuolee joka päivä noin 140 ihmistä. Tämäkin tunti on kuuden ihmisen viimeinen. Kuoleman jälkeen vuoroon astuu joukko ammattilaisia, jotka saattavat vainajan arvokkaasti hautaan. Nyt he kertovat, mitä työ on heille opettanut.

Kuljettaja: Raine Wartiainen, 49, ajojärjestelijä, hautaustoimisto Mononen

”Toiset eivät näe vainajia koskaan, mutta me näemme heitä koko ajan. Kuljetamme vanhuuteen kuolleita, tapaturmapotilaita, itsemurhan tehneitä – mitä vain. Viikonloppupäivystyksen aikana vainajia voi olla 40 tai jopa 60 muutaman päivän aikana.

Pahimpia ovat lapset. Jos kotona on tapahtunut jotain ikävää ja sieltä pitää hakea lapsen ruumis. Mutta jonkun on sekin tehtävä. Kuolemaan on kuitenkin niin tottunut, ettei sitä enää ajattele. Mottoni on, että kun autotallin ovi sulkeutuu, työt jäävät taakse. Ei tätä varmaan muuten jaksaisikaan. Estonian aikaan kuljetettiin paljon nuoria ihmisiä, pitkiä ruotsalaisia poliiseja. Pelastustyöntekijöille tarjottiin kriisiapua, muttei meille. Ehkä ajateltiin, että on väärällä alalla, jos tarvitsee kriisiapua.

Tämä on hyvin herkkä ala, jossa suru on läsnä koko ajan. Ehdottomasti tärkeintä on tahdikkuus. Olemme huomaamattomia. Kuljemme takaovista ja vastaamme vain kysyttäessä. Annamme omaisten surulle sijan ja otamme toiveet huomioon. Jos omainen haluaa pitää vainajaa vielä hetken kotona, suomme sen. Tai poikkeamme arkkuautolla mökkipihalle.

Kun ajamme vainajia siunattavaksi, sanomme, että ajamme aikataulussa. Silloin otamme mustan auton ja pukeudumme pukuun. Mutta on meillä monenlaista muutakin ajoa. Päivystysautoja ja lääninautoja, joilla kuljetamme vainajia aluesairaaloista ruumiinavaukseen. Niihin mahtuu kuusi kerralla.

Toimin kuljettajien esimiehenä, mutta teen ajoja itsekin. Arkkuajo alkaa siten, että otan autotallista kyytiin omaisten valitseman arkun ja ajan sinne, missä vainaja on. Minun tehtävääni on siirtää hänet arkkuun. Puhutaan vainajan laittamisesta. Se on minusta arvokasta työtä.

Laitan vainajan alle lakanan ja pään alle tyynyn. Puen hänelle sukat ja arkkupaidan tai omaisten valitsemat vaatteet. Miehille usein tumman puvun. Nyt on yleistynyt, että mummolle puetaan lempivillasukat ja t-paita, jossa hän viihtyi. Arkkuun saatetaan laittaa muutakin, vaikka lastenlasten piirustuksia. Sujautan ne käsien alle tai rintataskuun. Jollekin voidaan laittaa matkaan pieni taskumatti tai pehmolelu.

Kasvojen päälle asettelen kasvoliinan. Vaikka vainaja olisi siinä kunnossa, ettei hänen katsomistaan voi suositella, otan aina huomioon, että joku omainen saattaa silti haluta katsoa. Asettelen tukan joka kerta nätisti ja pään sopivaan asentoon. Jos kädet ovat siinä kunnossa, että ne voivat näkyä, laitan ne rinnan päälle ristiin.

Kun oma isäni kuoli jotain vuosia sitten, halusin aivan ehdottomasti huolehtia hänen arkkuun laittamisensa, pukemisen ja ajamisen. Pyrin hoitamaan jokaisen vainajan kuin hän olisi oma läheiseni.

Olen tehnyt tätä työtä 28 vuotta ja nähnyt monenlaista. Kuolema ei ole minulle mikään mörkö. Olen täysin luottavainen, että kun kuolen, minua – ja meitä kaikkia – kohdellaan arvokkaasti. Sillä tavalla tämä ketju on rakentunut.”

Pappi: Maria Lappalainen, 38, sairaalapastori, Myllypuron monipuolinen palvelukeskus

”Kun kuolema tulee, se on ainutlaatuinen, herkkä hetki. Ei siihen ole sanoja.

Muistan, kun ensimmäistä kertaa olin läsnä ihmisen kuolinhetkellä. Olin silloin vielä opiskelemassa entiseen ammattiini sairaanhoitajaksi. Huomasin, että potilas vaikutti siltä, ettei aikaa olisi enää kovin paljon. Pidin häntä kädestä, kun hän kuoli. Se oli tärkeä hetki.

Omaiset sanovat usein, että läheinen näyttää erilaiselta, kun hän on kuollut. Kyllä ihmisessä näkyy, kun elämä on hänessä lakannut. Jotain on poistunut. Samalla läsnä on kuitenkin koko elämä. Usein ihmiselle on jäänyt rauhallinen ilme, mutta joskus vainaja saattaa näyttää väsyneeltäkin. Minusta kasvoissa näkyy hellittämisen ilme.

Itse en osaa pelätä kuolemaa. Tässä työssä olen nähnyt, että on paljon ihmisiä, jotka voivat tehdä kuolemastani hyvän. Ei siinä ole mitään hätää.

Uskon, että ihminen liittyy kuollessaan sukupolvien ketjuun. Kristinuskossa puhutaan pyhien yhteydestä. Jäljellä on ruumis, joka on koko elämämme aikainen asumus. Sekin on tärkeä, ja sitä tulee kohdella arvokkaasti loppuun saakka.

Olen sairaalapastori, ja yksi toimipaikkani on Myllypuron monipuolinen palvelukeskus, jossa suurin osa asukkaista on hyvin iäkkäitä. Keski-ikä on 83 vuotta. Juttelen heidän kanssaan paljon. Usein ihmiset kertaavat elämäänsä ja muistelevat merkityksellisiä tapahtumia. Koen, että tehtäväni on auttaa heitä kokoamaan omaa tarinaansa, jos he niin tahtovat. En kysy vakaumusta. Elämän isot kysymykset ovat meille kaikille yhteisiä, vakaumuksesta riippumatta.

Ajattelen, että elämän loppuvaiheessa olisi tärkeää, että voisi olla sinut oman elämänsä ja tekemiensä valintojen kanssa.

Koen, että elämä on kuin iso villapaita, jota me kudomme erivärisistä langoista ja josta matkan varrella paikkailemme reikiä. Kuolema on sitten sitä, kun päätellään langat.

Tämä ei ole kevyttä työtä mutta juuri sitä työtä, mitä minä haluan tehdä. Mielekästä ja arvokasta. Olen sellainen ihminen, jolla helposti tulvahtaa kyyneleet silmiin. Kyllä minäkin välillä suren ja saan surra.

Koen olevani äärimmäisen etuoikeutettu, kun saan olla ihmisten tukena näissä hetkissä. Ne ovat pyhiä hetkiä. Kun ollaan oltu 60 vuotta naimisissa ja jätetään hyvästejä. Kosketaan viimeistä kertaa. Silitetään aviopuolison poskea vielä kerran.”

Sami Kero / HS
Mika Syvelä valmistelee vainajat ruumiinavausta varten ja toimii lääkärin apuna.
Mika Syvelä valmistelee vainajat ruumiinavausta varten ja toimii lääkärin apuna.
Avaaja: Mika Syvelä, 41, obduktioteknikko, THL:n oikeuslääkintäyksikkö, Ruskeasuo

”Se on jäänyt mieleen, kun tein ensimmäisen kerran ruumiinavauksen. Siinä tuli sellainen tyhjä olo. Sormissakin kihelmöi.

Olen ollut obduktioteknikko nyt 11 vuotta. Minun työtäni on valmistella vainajat ruumiinavausta varten, osallistua avaukseen, hoitaa jälkityöt ja kohdata omaisia. Olen eka salissa ja vika. Käsieni kautta kulkee noin 400–500 vainajaa vuodessa.

En näe tätä työtä lainkaan karmivana, vaikka kohtaammekin ikäviä ja kipeitä asioita.

Koen, että me teemme tätä työtä omaisille. Epätietoisuus on piinallista ja koen, että me autamme omaisia poistamaan sitä. Meidän avullamme he ehkä ymmärtävät, miksi näin on käynyt. Tämä korostuu silloin, kun on vainajia, joita ei ole tunnistettu. Meidän avullamme omaiset saavat tietää, että vainaja on heidän läheisensä, pääsevät hautaamaan hänet ja viemään surutyön loppuun.

Fyysisesti tämä on aika raskasta työtä, mutta henkisesti en koe tätä raskaaksi. Joku saattaa ajatella, että olen tunteeton sanoessani näin. Mutta päinvastoin. Olen oppinut pukemaan ylleni suojaavan kuoren, jonka riisun työpäivän päätyttyä. En usko, että olen täällä yhtään enempää stressaantunut tai ahdistunut kuin olisin muussakaan työssä.

En mieti vainajia. Paitsi joskus harvoin, jos joku on kuollut silmät auki. Silloin katson sitä katsetta. Että mitähän hänellä on pyörinyt mielessä kuoleman hetkellä.

Sen olen oppinut, että kuolema tulee usein varoittamatta. En kuitenkaan ajattele, että jokainen päivä pitäisi elää kuin se olisi viimeinen. Ajattelen pikemminkin, että kannattaa keskittyä elämään juuri tätä hetkeä ja pitää katse tulevaisuudessa. Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu hetken päästä.

Kyllähän tämä työ on minua varmaan jollain tavalla muuttanut, ehkä kasvattanut. Vaikka en juurikaan ajattele kuolemaa, tämän äärellä tulee kuitenkin pohtineeksi, mikä elämässä on itselle oikeasti tärkeintä. Pienestä valittaminen on ehkä vähentynyt.”

Tuhkaaja: Kappelityönjohtaja Tuula Myllys, 47, Espoon krematorio

”Minun työtäni on tuhkata vainajat ja huolehtia siunaus- ja hautausjärjestelyistä seurakuntayhtymän kappeleissa.

Jos omaiset haluavat nähdä vainajan, näytän hänet heille. Tarkistan etukäteen, onko vainaja vielä siinä kunnossa, että hänet voi näyttää. Otan kasvoliinan pois ja katson.

Ensimmäisen vainajan katsominen oli minusta kaikkein pelottavinta. Työkaverit pitivätkin minua kuin prinsessaa. He esitarkistivat vainajan minulle. Katsoivat, voinko minä katsoa.

Sellainen tapa olisi varmaan vieläkin, jos kollegat eivät olisi jo ehtineet jäädä eläkkeelle tai siirtyneet muualle töihin.

En koe, että vainaja on sillä tavalla enää ihminen. Sisin on poissa.

En tiedä, onko ihmisellä sielua, vai miksi sitä pitäisi sanoa, mutta kyllä se on vain semmoinen kuori, joka on jäljellä.

Olen nyt tehnyt tätä työtä 13 vuotta ja jo tottunut vainajiin. Enää minua ei pelota. Muutenkin suhtautumiseni kuolemaan on muuttunut levolliseksi. Minun ei tarvitse hössöttää kuolemasta. Voin sanoa, että kaikki kuolemanpelkoni on kadonnut.

Kun minun aikani tulee, haluan puuarkun, koska se palaa parhaiten. Tammea ei tarvitse olla. Omaisilta toivon arkulle yksittäisiä kukkia. Itse saavat valita, minkä kukan tuovat, vaikka toisivat horsman.

Yhteiskunnassa kuolema on tabu ja ulkoistettu meille ammattilaisille. Kun kerron työstäni, osa ihmisistä kavahtaa. Että hyi, älä puhu tuommoisia. Siinä tulee vähän likainen olo itsellekin.

Tässä työssä on oppinut kaikenlaista. Kuten sen, että vanhat ihmiset tuhkautuvat nopeammin kuin nuoret.

Surustakin on oppinut. Välillä tuntuu, että siinä on vähän teatterinkin makua. Väkisin tihrustetaan kyyneleitä ja ostetaan isoja kukkalaitteita. Ei arkun äärellä ole pakko itkeä, jos ei itketä. Mutta joskus tilanteet taas ovat niin koskettavia, että pitää ihan keskittyä, ettei ala itse itkeä. Silloin ajattelen vaikka makaronilaatikon reseptiä.

Uran alkuvaiheessa tein sen virheen, että pohdin jokaista vainajaa erikseen. Laskin iän ja mietin kuolinsyytä.

Sitten lopetin sen. Ihan turhaa hommaa.

Tätä työtä on paljon helpompi tehdä, kun ei tiedä vainajasta mitään. En halua tietää, jos arkussa on itsemurhan tehnyt äiti, jolta on jäänyt kolme pientä lasta. Ei se minulle kuulu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!