Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Blondit eivät ole muita tyhmempiä – tutkijan mukaan ennakkoluulot vaikuttavat työelämässä

Elämä
 

Blondit eivät ole muita naisia tyhmempiä ja asia on nyt todistettu myös tieteellisesti.

Yhdysvaltalaisen Jay Zagorskyn tavoitteena oli tutkia, pitävätkö vaaleatukkaisia naisia koskevat ennakkoluulot paikkansa. ”Kysymys on tärkeä, koska älykkyys on piirre, jolle yritykset antavat arvoa palkatessaan työvoimaa”, Zagorsky huomauttaa.

Tulokset julkaistiin Economics Bulletin -lehdessä ja siitä kertoi Medical News Today.

Zagorskyn aineistona oli 10 878 nuoren joukko Yhdysvaltain kansallisesta seurantatutkimuksesta, joka alkoi vuonna 1979. Tutkimuksen alkaessa he olivat 14–21-vuotiaita. Tutkittavat täyttivät Yhdysvaltain puolustusvoimien käyttämän älykkyystestin ja vastasivat myös kysymykseen hiustensa luonnollisesta väristä. Tutkimus ei koskenut henkilöitä, jotka olivat taustaltaan afrikkalaisia tai latinalaisamerikkalaisia.

Zagorsky yhdisti tiedot ja havaitsi, että vaaleatukkaisilla naisilla oli keskimäärin hiukan korkeampi älykkyysosamäärä (103,2) kuin ruskeatukkaisilla (102,7), punatukkaisilla (101,2) tai mustatukkaisilla (100,5).

Miehistä ruskeatukkaisilla oli keskimäärin korkein älykkyysosamäärä (104,4), vaikka vaaleahiuksisten miesten tulos oli lähellä sitä (103,9).

Erot ovat Zagorskyn mukaan niin pieniä, että ne eivät ole tilastollisesti merkittäviä.

”Varmuudella ei voi sanoa, että blondit ovat älykkäämpiä kuin muut, mutta varmuudella voi sanoa, että he eivät ole muita tyhmempiä”, Zagorsky sanoo.

Tutkimuksen yksi epävarmuustekijä on se, että kaikki tutkittavat eivät kertoneet totuutta hiustensa väristä. Zagorskyn arvion mukaan 3,5 prosenttia naisista ilmoitti virheellisesti hiustensa olevan luonnollisen vaaleat.

Vaikka tutkimus ei tue olettamusta, että hiusten värillä ja älykkyydellä olisi yhteys, Zagorsky pitää yhtenä tulosta selittävänä tekijänä sitä, että vaaleatukkaisten lasten kotona on luettu paljon.

Lukemista suosivan kasvuympäristön on osoitettu lisäävän älykkyyttä. ”Jos toivot lapsestasi älykästä, hiusten vaalentaminen ei ole ratkaisu. Sen sijaan kannattaa lukea kirjoja”, Zagorsky sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!