Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

On hienoa huomata olleensa väärässä

Paheksunnan osoittaminen voi tuntua toiminnalta, mutta koska perin harvoin se sinänsä pystyy mitään ongelmaa ratkaisemaan, kirjoittaa Rosa Meriläinen HS:n kolumnissa.

Elämä
 
Rosa Meriläinen
Rosa Meriläinen
Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja.

Paheksuminen ja tuomitseminen tulevat niin selkäytimestä, että elämä menee niitä vastaan kamppaillessa. Vaikka olen sanomalehdessä töissä, pidän silloin tällöin päivittäismediapaastoa siksi, että lehdenluku aamuisin saa minut joskus kuohahtamaan tavalla, josta ei seuraa mitään toiminnallista hyvää – enintään yksi kiukkuinen twiitti.

Sain oppitunnin entiseltä aviomieheltäni puhistessani paheksuntaani yhtä läheistäni kohtaan, joka onnistui saamaan alkoholinkäytön takia siviilipalveluskeskuksesta potkut ja menetti loistavan sivaripaikkansa, josta olisi voinut aueta kokonainen ura. Mies katsoi minua surumielisesti hymyillen ja ihmetteli, koska minusta on tullut ihminen joka paheksuu.

Päätin välittömästi keksiä muita näkökulmia kuin ylemmyydentuntoisen paheksumisen. Ei niiden keksiminen ollut loppujen lopuksi kovin vaikeaa, kun vain päätti lopettaa voivottelun. Toisen ihmisen valintojen arvostelu on ylemmyydentunnossaan sukua säälille: kuvitellaan, että itse tiedetään kaikki tarpeellinen. Kohotetaan omaa häntää näkemättä omia etuoikeuksia. Etäältä on joskus liian helppoa jaella neuvoja.

Mitä hyötyä sitten on siitä, jos päättää tietoisesti lopettaa paheksumisen tai ainakin vähentää sitä? Ainakin oppii itsestään ja arvoistaan lisää. Kun huomaa tuntevansa tarvetta esittää arvostelmia ja neuvoja, voi ottaa sen tilaisuutena analyysiin: miksi tämä on mielestäni tärkeää? Mitä tämä tilanne kertoo yhteiskunnastamme, mitä ihmisyydestä? Uteliaisuus ja totuudenjano ovat aina päteviä vaihtoehtoja nopeasti mieleen hyppäävälle negatiiviselle asenteelle.

Oppimisen ilo on yksi elämän upeimmista jutuista. On hienoa huomata olleensa väärässä. Se on merkki kehityksestä.

Päivittely voi myös lisätä maailmantuskaa, koska se ei sitä pysty purkamaan. Paheksunnan osoittaminen voi tuntua toiminnalta, mutta koska perin harvoin se sinänsä pystyy mitään ongelmaa ratkaisemaan. Maailmanmuuttamisen ilo jää saavuttamatta. Päivittely jättää ihmiseen neuvottomuuden ja voimattomuuden tunteen.

Oma ammattimainen versioni päivittelystä on ollut keskustelutilaisuuksien järjestäminen. Pidin vuosien tauon niiden järjestämisestä, koska huomasin, että ne ovat sijaistoimintoja silloin, kun ei keksi mitään tepsivää keinoa puuttua ongelmaan. Kuten päivittely, tilaisuuden järjestäminen onkin vain viesti itselle siitä, että olenpa minä hyvä ihminen. Se on yhtä tyhjän kanssa kuin poliitikkojen fraasi ”asiaan on kiinnitettävä huomiota”. Itä-Lapin työllisyystilanne ei parane sillä, että eduskunnan kansalaisinfossa järjestetään asiaa käsittelevä yleisötilaisuus.

Tuomitsemisenkaltainen kuohahdus voi olla merkki siitä, että tässä on aihe, johon minulla on intohimoa.

Se kertoo yhteiskunnallisen toiminnan suunnan ja paikan. Jos paheksuu ihmisten turkistenkäyttöä, voi jättää paheksunnan syrjään ja sen sijaan lähteä mukaan Animalian toimintaan; jokaisella meistä on oikeus ja velvollisuus olla ratkaisu yhteiskunnan ongelmiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!