Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettele eroon syyllisyys­syndroomasta, jotta elämä ei ole sarja petettyjä lupauksia

Elämä
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Räntäräiskäleet mossahtelivat kasvoihin. Ne olivat tahmeita ja kookkaita kuin vauvan kämmenet. Pyyhin sohjoa linsseistäni ja poljin kovempaa. Kello lähestyi neljää. Lähtö oli taas viivästynyt. Vielä yksi puhelu, yksi sähköposti, kun piti olla jo matkalla.

Ajattelin ekaluokkalaista, joka seisoisi yksin räntäsateessa iltapäiväkerhon pihassa. Möksähtänyt ilme. Sä oot myöhässä.

Kurvasin pihaan. Huh, en ollutkaan viimeinen. Ohjaaja tarjosi pullaa ja kertoi kerhon kaveritoiminnasta. Ekaluokkalainen odotteli vähän vaivaantuneena ovensuussa. Mennään jo.

Monella on elämän to–do-lista tatuoituna takaraivoon. Se muistuttaa tekemättömistä asioista ja täyttämättömistä lupauksista. Niitä riittää joka suuntaan. Kotiin, töihin, ystäville.

Syyllisyyssyndroomaan taipuvaiselle elämä on sarja petettyjä lupauksia. Lapset oppivat painamaan tätä nappulaa.

Sä lupasit.

Taas sä petit lupauksesi.

Napanöyhtänkevyen selfhelpin maailmassa vastaukset elämän ikäviin kysymyksiin ovat onneksi klikkauksen päästä. Kirjoitin Googlen hakukenttään ”riittämättömyyden tunne”. 12 300 osumaa.

Ensimmäisenä apuaan tarjosi naistenlehden ”Tunnekoulu”. Sen perusteella ”riittämättömyyden tunne voi vääristää koko maailmankuvan ja estää olemasta läsnä”.

Kiva kuulla. Mutta ei hätää. Tunteesta voisi kuulemma päästä eroon, kunhan alkaa tietoisesti tarkkailla, mitä valintoja on tullut tehtyä omien toiveittensa vastaisesti. ”Pääasia on, että riität itsellesi.”

Saatan olla neljä tuntia myöhässä, mutta olin läsnä itseni kanssa. Ja se riittää kuulkaas itselleni.

Viikkoa myöhemmin poljin taas räntäsateessa, tällä kertaa töihin. Päässä jyskytti viimeistelemätön juttu. Yritin kuunnella aamun radiouutisia, mutta eetterissä pyöri vielä aamuhartaus.

En jaksanut vaihtaa kanavaa. Hyvä, etten vaihtanut. Siellä puhui pastori Visa Viljamaa, jonka aiheena oli kummius (siitä vasta saakin kehitettyä huonon omantunnon).

Sitten hän sanoi jotain, joka jäi soimaan päässäni.

Älä lupaa enemmän kuin voit pitää.

Pidä enemmän kuin lupaat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!