Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päihdelääkärin mukaan emme opi eurooppalaisia juomatapoja – ”Kenen oikeasti tarvitsee saada alkoholia yhtään helpommalla?”

Meillä kaikilla on lähipiirissämme alkoholi­ongelmainen, sanoo päihdelääkäri Kaarlo Simojoki. Se unohtuu, kun pohdimme, tulisiko viinit saada maitokauppoihin ja kioskilta olutta yöllä.

Elämä
 
Toimittaja: Merituuli Saikkonen Kuvat: Liisa Takala
Arka paikka: Kukaan ei ole suojassa alkoholiriippuvuudelta
Arka paikka: Kukaan ei ole suojassa alkoholiriippuvuudelta
”Alkoholi on niin haitallista, että jos se keksittäisiin nyt, se kiellettäisiin”, sanoo HSTV:n Arka paikka –ohjelmassa vieraileva A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki. Hänen mukaansa alkoholiriippuvuudelta ei ole suojassa kukaan.

Kuvittele, että istut isossa luentosalissa. Puhuja pyytää kaikkia niitä nostamaan käden ylös, joilla on alkoholiongelma tai joiden lähipiirissä jollakin on. Nostaisitko käden ylös?

”Yleensä noin puolet nostaa”, sanoo A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Ne, jotka eivät nosta, valehtelevat, hän jatkaa.

Kysymys alkoholiongelmista on Simojoen kollegan idea. Hän esittää sen usein luennoillaan. Simojoen mielestä kysymys kuvaa täydellisesti sitä, miten alkoholin haitat koskettavat ihan jokaista.

”Ei sellaista suomalaista olekaan, jonka tuttavapiirissä alkoholi ei olisi ongelma.”

Silti Suomessa käydään jatkuvasti keskustelua siitä, tulisiko alkoholin sääntelyä löysentää. Niin tänäkin keväänä.

Simojoki toimii johtavana ylilääkärinä A-klinikkasäätiössä. Säätiö hoitaa joka vuosi noin 25  000:ta päihdeongelmaista ja heidän läheistään.

Päihdelääkärin ura sai alkunsa vuonna 1996. Silloin Simojoki oli nuori lääkäriopiskelija ja harjoittelussa A-klinikkasäätiön vieroitushoitoyksikössä Espoossa. Siellä hoitaja luuli ensin siilitukkaista Simojokea sekakäyttäjäksi ja komensi hänet pois henkilökunnan tiloista. Sitten selvisi, että Simojoki olikin tullut hoitamaan alkoholisteja ja narkomaaneja.

Työn lomassa hän pohti, etteivät asiat voineet olla näin. Asiakkaat tuntuivat päässeen hoitoon kovin myöhään. Ongelmat olivat ehtineet jo vakaviksi.

Hyvästä perheestä tullut nuorukainen ei ollut voinut kuvitellakaan, että joidenkin ihmisten kohtalo oli hyvinvointi-Suomessa näin karu.

”Koin, että heidät oli hylätty. Ettei heitä halunnut auttaa kukaan.”

Simojoen työharjoittelusta on nyt kulunut 20 vuotta. Eikä päihdeongelmaisten tilanne ole mainittavasti parempi, Simojoki sanoo. Itse asiassa se saattaa olla huonompi.

Erityisesti ihmisten asenteet ovat koventuneet, Simojoki sanoo. Niistä puhuessaan hän herkistyy.

”Hesarin suuri köyhyystutkimus kertoi, että monien mielestä köyhyys on ihmisten omaa syytä. Sitä lukiessani itkin.”

Päihdelääkäri Kaarlo Simojoki uskoo, etteivät suomalaiset kykene arvioimaan omaa alkoholin käyttöään
Päihdelääkäri Kaarlo Simojoki uskoo, etteivät suomalaiset kykene arvioimaan omaa alkoholin käyttöään
A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri uskoo, että suomalainen alkoholikeskustelu junnaa siksi paikallaan, koska suomalaiset eivät halua pohtia omaa juomistaan tarpeeksi, eivätkä ole valmiit miettimään mitä oma alkoholin käyttö tekee läheisille.

Eduskunta valmistelee parhaillaan uutta alkoholilakia. Lain pohjaesityksen tulisi olla valmis kesään mennessä. Jälleen kerran Suomessa keskustellaan siitä, tulisiko viinit saada maitokauppoihin ja pitäisikö kioskilta saada olutta ympäri vuorokauden – niin kuin Euroopassakin.

Ei pitäisi, sanoo Simojoki.

Lakiuudistuksen takia hän on ollut tavallista enemmän televisiossa ja lehdissä. Simojoki on hyvä haastateltava, sillä hän puhuu ymmärrettävästi ja rohkeasti. Helmikuussa hän sanoi Ylen A-studiossa, että ehtii kuolla ennen kuin suomalaiset oppivat juomaan kuin italialaiset.

Simojoki sanoo vastustavansa alkoholilain löysentämistä kahdesta syystä. Hän haluaa estää uusien päihdepotilaiden syntymisen ja vähentää alkoholista johtuvia haittoja etenkin perheille ja lapsille.

Hän muistuttaa, että alkoholismi ei ole koskaan vain yhden ihmisen ongelma. Se koskettaa ihmisen koko lähipiiriä. Simojoen potilaina on äitejä, jotka juovat iltaisin liikaa lonkeroa ja toimitusjohtajia, joiden kädet tärisevät aamupalavereissa. On myös heitä, joiden aamukahvin on jo pitkään korvannut lähikaupasta noudettu oluttölkki.

”Suomessa on 500 000 alkoholin riskikuluttajaa. Jos alkoholin saatavuutta helpotetaan, osan juominen lähtee käsistä ja kehittyy tosi isoksi ongelmaksi.”

Liberaalimpaa alkoholipolitiikkaa ajavat uskovat, että alkoholia säädellään Suomessa jo niin tiukasti, että se mystifioi alkoholin ja pitää yllä suomalaisten kännäämistä.

Simojoki kokee, että liberaalisiipi ei usko, että lakimuutos todella voisi lisätä alkoholiongelmien määrää Suomessa – tai sitten he eivät välitä.

Ja se kylmää Simojokea.

”Aivan kuin osalle sanottaisiin, että menkää yhteiskunnan kustantamiin kämppiinne ja juokaa tai piikittäkää itsenne siellä hengiltä.”

Simojoki muistuttaa, että hyvällä hoidolla jopa 60 prosenttia alkoholisteista voi saada juomisensa kuriin. Se on parempi hoitoluku kuin monessa muussa sairaudessa. Ongelma vain on siinä, että hoitoa on jo nyt liian vähän ja sinne päästään aivan liian myöhään. Mikäli alkoholin saatavuutta vielä lisätään, yhtälöstä tulee Simojoen mielestä kestämätön.

”Kenen Suomessa oikeasti tarvitsee saada alkoholia yhtään helpommalla?”

Häpeä on paras sana kuvaamaan alkoholismia, Simojoki sanoo. Häntä suututtaa, että alkoholismin luullaan usein olevan ihmisen oma vika, joka myös pitäisi ratkaista omin voimin.

”Minun vastakysymykseni on, kuinka helposti me saamme keski-ikäisen ylipainoisen miehen laihduttamaan ja syömään pupun ruokaa?”

Simojoen mielipiteet eivät miellytä kaikkia. Hän vastustaa kannabiksen laillistamista ja on puolustanut televisiossa rattijuoppojen oikeutta päihdehoitoon. Sen jälkeen hän kuuli olevansa rattijuoppojen hyysäri.

Simojoen autoa on potkittu ja sivupeilit on hajotettu. Joskus tekijä on ollut päihdehuoltoon pettynyt potilas tai keski-ikäinen mies, jolta Simojoki on evännyt ajokortin. Mutta pahimpia ovat olleet soitot, joissa on uhattu tappaa Simojoen koko perhe. Siksi Simojoki ei nytkään kerro edes sitä, onko hän naimisissa.

Jottei menisi liian synkäksi, on Suomessa hyviäkin alkoholiuutisia. Juodun alkoholin määrä on laskenut jo kaksi vuotta peräkkäin. Eikö se ole hyvä asia?

Tietysti on, päihdelääkäri vastaa, mutta muistuttaa, että kokonaismäärät ovat edelleen isoja. Tilastollisesti jokainen yli 15-vuotias suomalainen joi viime vuonna keskimäärin 10,8 litraa 100-prosenttista alkoholia.

Jos määrän muuttaisi oluttölkeiksi, se tarkoittaisi, että jokainen suomalainen joi vuoden aikana 625 tölkkiä olutta, 12 viikossa.

Toisaalta kymmenen prosenttia suomalaisista juo puolet kaikesta Suomessa kulutetusta alkoholista. 90 prosenttia juo paljon vähemmän.

Sekin ärsyttää Simojokea. Että tilastoja käännellään niin, että suurkuluttajat saadaan näyttämään pieneltä ja erilliseltä ryhmältä.

”Ei tämä ole mikään vähemmistön ongelma. Enemmistö meillä ne ongelmat aiheuttaa.”

Simojoki muistelee viikonlopputöitään sairaaloiden päivystyksissä.

”Eivät ne olleen mitään sillanalusmiehiä, jotka täyttivät sairaaloiden päivystykset. Ne olivat töissä käyviä isiä ja äitejä, jotka toikkaroivat humalapäissään, loukkasivat itseään, tappelivat ja saivat aikaan avioriitoja. Ne meidän päivystyksemme täyttävät.”

Liisa Takala

Kun pohtii työkseen alkoholin kansanterveyshaittoja, pystyykö itse nauttimaan alkoholista enää lainkaan?

Lasillisen ottaminen ei ahdista, mutta humalaisten seurassa on vähän vaikeaa olla, Simojoki myöntää. Nuorempana työvaihde jäi välillä päälle poikien saunailloissakin.

”Olen herkkä huomaamaan, jos joku juo enemmän kuin ennen. Pohdin, että miksi hän juo noin. Onko hänellä kaikki hyvin? Koen, että humalahakuiselle juomiselle on aina joku syy.”

Alkoholi on listattu maailman toiseksi addiktoivimmaksi aineeksi. Vain heroiinin aiheuttaa ihmiselle riippuvuutta nopeammin.

”Jos kuka tahansa juo tarpeeksi, jokaisesta meistä tulee alkoholista riippuvainen”, Simojoki sanoo.

Mistä sen sitten tunnistaa?

”Siitä, että alkaa hoitaa omia tunnetilojaan alkoholilla. Se on sitä, että tekee mieli juoda, koska on liikaa töitä, vaimo nalkuttaa ja lapset ärsyttävät. Kun alkaa hoitaa ihan tavallista stressiä alkoholilla.”

Mutta siitä on vielä pitkä matka siihen, että tunnustaisi juovansa vähän liikaa – tai siihen, että myöntäisi juomisen olevan ongelma.

”On niitäkin, jotka eivät koe olevansa alkoholisteja, koska heidän juomansa viini maksaa yli kymmenen euroa pullolta, eivätkä he juo kossua.”

Vaikka myös heidän tulisi nostaa luennolla käsi ylös.

Näistä en luovu

Eletty elämä

Kaikki se,mitä olen tähän mennessä kokenut, tekee minusta sen, mikä tänään olen.

Ihmisten hoitaminen

Minulla on todella vahva sisäinen tarve hoitaa muita ihmisiä. Siitä en voisi luopua koskaan.

Meri

Olen joka kesä merellä. Jos minulle nyt sanottaisiin, etten enää koskaan näe merta, se olisi vaikea paikka. Todella vaikea.

Liisa Takala
Kaarlo Simojoki
Kaarlo Simojoki
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!