Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nelikymppisen univaikeudet, nivelkivut ja ahdistus voivat olla vaihdevuosien oireita – usein ne diagnosoidaan väärin

Menna Waris luuli kummallista oloa ensin flunssaksi. Sitten iski ensimmäinen kuuma aalto. Vaihdevuosioireet sotketaan usein muihin vaivoihin.

Elämä
 

Neljä vuotta sitten se alkoi. Ensin Menna Waris erehtyi luulemaan oloa flunssaksi. Hän paleli kolmen peiton alla. Tuntui kuin sisuskalut olisivat olleet jäässä. Lihaksia särki ja ahdisti.

”Se ei tuntunut tavalliselta flunssalta. Eikä se sitä ollutkaan, vaan elimistön hurja myllerrys ennen uuden elämänvaiheen alkamista”, Waris sanoo.

Sen hän tajusi vasta, kun palelun jälkeen alkoi virrata hiki. Wariksen oli pakko kiskoa vaatteet päältä niin, että ylle jäivät pelkät alusvaatteet.

Oikeasti oireita oli kuitenkin ollut jo pitkään. Waris oli alkanut heräillä keskellä yötä ja nukkua huonosti. Lääkäri määräsi unilääkkeitä ja toivotti parempia öitä. Myös muisti temppuili niin, että läheiset huolestuivat.

Waris määrättiin neurologisiin testeihin. Lääkäri kysyi, muistaako Waris, kuka on Suomen presidentti. Muistihan hän. Kyse ei ollut varhaisesta Alzheimerin taudista vaan vaihdevuosista.

Vaihdevuosien aiheuttamien oireiden syytä ei usein tunnisteta riittävän ajoissa. Se tekee avun saamisesta hankalaa ja monen naisen elämästä tuskaista, sanoo vaihdevuosien hoitoon erikoistunut gynekologi Maija Kajan.

Tyypillisiä esimerkkejä ovat yli neli-viisikymppisten naisten univaikeudet, ahdistuneisuus, nivelkivut ja rytmihäiriöt.

”Unettomuutta aletaan hoitaa stressin tai masennuksen aiheuttamana, vaikka syynä onkin estrogeenin väheneminen. Nivelvaivoja hoidetaan nivelrikkona, mutta usein säryt johtuvat estrogeenin vähäisyyden aiheuttamasta tulehduksellisesta reaktiosta. Työterveyslääkäreiden pitäisi osata epäillä oireiden syyksi estrogeenin vähenemistä silloinkin, kun kuukautishäiriöitä ja kuumia aaltoja ei vielä olisikaan”, Kajan sanoo.

Hän kirjoitti aiheesta mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin viime sunnuntaina. Kajanin mukaan hoitamattomat vaihdevuosioireet voivat tehdä naisen jopa toimintakyvyttömäksi.

Vaikka vaihdevuosista ei julkisesti juuri huudella, totuus on, että ne ovat edessä kaikilla naisilla.

Oikeastaan ihminen alkaa rapistua hiljalleen viimeistään kolmekymppissyntymäpäivien jälkeen. Naisilla terveyttä suojeleva ja hedelmällisyyden mahdollistava estrogeeni hupenee. Munarakkuloiden määrä vähenee ja jossain vaiheessa ovulaatiot loppuvat.

Kajanin mukaan tämä on luonnon hienovarainen yritys saada ihminen pois päiviltä pian 45 ikävuoden jälkeen. Mutta hups – enää niin ei käykään. Siksi naisten riesana ovat nykyään vaihdevuodet.

Suomalaisnaisten viimeiset kuukautiset tulevat keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta vaihdevuosioireita voi tulla jo pian 40-vuotispäivän jälkeen.

”Lopulta estrogeenin määrän raju väheneminen voi tapahtua nopeasti, jopa muutamissa viikoissa tai päivissä. Moni asiakkaani osaa sanoa yhtä tarkasti kuin uskoon tullessa sen päivämäärän ja kellonajan, kun aamulla herätessä silmäkuopat olivat täynnä hikeä”, Kajan sanoo.

Ja se ei ole mukava tunne. Kehon pintalämpötila nousee jopa puoli astetta. Kuuma lehahdus alkaa rintakehältä ja siirtyy kasvoihin. Tätä seuraa usein raju palelu, kun kuumuus haihtuu ihon pinnalta. Aaltoa voi ennakoida luissa ja ytimissä saakka tuntuva ahdistus.

Masennuksen tunteet ja mielialan vaihtelut liitetäänkin usein vaihdevuosiin. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole saatu kiistatonta näyttöä siitä, että oireet olisivat suoraan yhteydessä estrogeenin vähyyteen. Mutta ainakin välillisesti ne ovat. Estrogeenin vähenemisen aiheuttamat uniongelmat alkavat nakertaa mielialaa, ja kesken kokouksen yllättävä hikoilupuuska ketuttaa ja ahdistaa.

”Monet vaihdevuosi-ikäiset naiset kärsivät ilottomuudesta, ahdistuksesta ja masentuneisuudesta. Jos vaihdevuosioireet tunnistettaisiin ja hoidettaisiin kunnolla, sillä saisimme aikaan hallituksen kaipaaman tuottavuusloikan”, Kajan sanoo.

Menna Wariksella on päiviä, joiden aikana hän joutuu kerran tunnissa heittämään ylimääräiset vaatteet pois ja näppäämään tuulettimen päälle. Siksi Waris on asettanut tuulettimia ja viuhkoja pitkin kotiaan.

Kun Waris menee projektipalaveriin uusien ihmisten kanssa, hän toivoo, ettei tila olisi ahdas koppi. Teatterissa Waris valitsee aina reunapaikan.

Viime aikoina hän on alkanut vältellä illanviettoja.

”On inhottavaa, jos vieraiden ihmisten seurassa iskee kuuma aalto ja on revittävä vaatteita pois. Itse saatan kailottaa vaikka kaupan jonossa, että nyt on kuuma aalto päällä, mutta usein se saa muut nolostumaan. Vaihdevuodet ovat edelleen tabu. Ei niistä jutella samaan tapaan rennosti kuin vaikkapa siitä, että on sairastanut angiinan.”

57-vuotias Waris on kärsinyt vaihdevuosioireista nyt neljä vuotta. Pitkään ajateltiin, että oireet ovat lyhyt vaihe naisen elämässä. Nykyään tiedetään, että vaihdevuosioireet kestävät toisilla puoli ja toisilla jopa kaksikymmentä vuotta. Sekä vaihdevuosien alkamisiästä että niiden kestosta voi saada vihiä lähisukulaisilta. Jos äidin vaihdevuodet ovat alkaneet 45-vuotiaana, varhainen alkamisikä on todennäköinen tyttärelläkin.

Myös se vaihtelee, kuinka rajuja oireita estrogeenin väheneminen aiheuttaa. Noin 10–20 prosenttia naisista kärsii vaikeista oireista, 10–20 prosenttia ei huomaa estrogeenin vähenemistä juuri lainkaan, ja loput mahtuvat tähän väliin.

Syytä siihen, miksi toiset saavat oireita suuremmalla kauhalla kuin toiset, ei kunnolla tiedetä, sanoo Hyksin naistentautien osastonylilääkäri Aila Tiitinen.

”Tupakointi aikaistaa menopaussia parilla vuodella. Mitä nuorempana oireet alkavat, sitä voimakkaampia ja pidempikestoisia ne keskimäärin ovat. Lihavuus voi aiheuttaa enemmän hikoiluoireita, mutta niitä voi tulla aivan hyvin myös hyväkuntoisille”, Tiitinen sanoo.

Hurjaan hikoiluun, pelottavaan paleluun ja hermoja riipivään heräilyyn on toki olemassa apua. Samaa estrogeeniä, jonka puutteessa keho nyt kiukuttelee, voi ottaa purkista.

Asia ei ole kuitenkaan aivan yksinkertainen. Osa hormonihoitojen vastustajista uskoo, että koska estrogeenivaje kuuluu kehon normaaliin ”kiertokulkuun”, sen seuraukset on vain kärsittävä.

Toinen ongelma liittyy hoitojen maineeseen. Se sai ison särön 2000-luvun alussa, kun havaittiin, että hormonikorvaushoidoilla on yhteys rintasyöpä- ja veritulppariskiin. Estrogeenin käyttö vaihdevuosien hoidossa väheni, sillä moni lääkäri kieltäytyi määräämästä sitä.

Sittemmin hoidot ovat kehittyneet ja tietoa on tullut lisää.

”Jos aloittaa hormonikorvaushoidon viisikymppisenä ja syö hormoneita seuraavat kymmenen vuotta, yhdeksän sadasta naisesta sairastuu rintasyöpään. Jos ei syö hormoneita, kahdeksan sadasta sairastuu. Riski on siis olemassa, mutta sitä ei tiedetä, kuka tämä yksi on”, Tiitinen sanoo.

Mitä hormonikorvaushoidoista siis pitäisi ajatella?

Aila Tiitisen mielestä hoitoa ei kannata aloittaa varmuuden vuoksi, mutta sitä ei pidä myöskään pelätä liikaa. Sadasta naisesta 90–95 prosenttia saa hormonikorvaushoidosta apua kuumiin aaltoihin. Lisäksi lista niistä sairauksista, joiden riskiä hoito pienentää, on pidempi kuin lista sairauksista, joiden riski kasvaa. Hormonikorvaushoidon on todettu vähentävän ainakin sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, diabeteksen ja osteoporoosin riskiä.

Maija Kajan on puhunut julkisuudessa hormonihoitojen puolesta. Kajanin mukaan hoitoja voi räätälöidä, jolloin riskit vähenevät.

”Osa riskeistä liittyy suun kautta otettaviin hormoneihin. Keltarauhashormonia voi annostella täsmäannostuksena kohdun sisälle hormonikierukan avulla. Estrogeenia voi sivellä iholle geelinä. Näyttää siltä, ettei keuhkoveritulpan riski nouse, jos hormoneja ei käytetä suun kautta”, Kajan sanoo.

Ihan kaikille hän ei hormonihoitoja suosittele. Jos on sairastanut rintasyövän tai keuhkoveritulpan, Kajan kehottaa kokeilemaan niin sanottuja pehmohoitoja. Ne sopivat muillekin vaihdevuosioireista kärsiville. Paletti on tuttu tavallisesta terveysvalistuksesta: lisää liikuntaa ja terveellistä ruokaa, vähemmän mausteita, kahvia, teetä ja alkoholia. Tupakoinnista pitäisi luopua.

Moni kokee saaneensa avun myös luontaistuotteista, kuten soijasta. Luontaistuotteita ei kuitenkaan ole tutkittu riittävästi, jotta voitaisiin sanoa, onko niistä oikeasti apua.

Luontaistuotteita on kokeillut myös Menna Waris. Hänen äitinsä kuoli rintasyöpään 56-vuotiaana, eikä Waris halua ottaa riskiä ja syödä hormoneita.

”Olen kokeillut vaikka mitä, ja joskus oireet ovatkin helpottaneet hetkeksi, mutta hyöty on ollut hyvin pientä. Nyt tuntuu, että elämä on kuin pysähdyksissä. Odottelen, että vaihdevuodet loppuvat ja voin alkaa taas nauttia elämästä”, Waris sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!