Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä huonoa tapaa, joista on oikeasti hyötyä

Röyhtäily ehkäisee vatsakipuja ja pöydän rummutus auttaa ajattelemaan.

Elämä
 
Anna Tommola
Markus Jokela
Sotku voi , jos pitää olla luova.
Sotku voi , jos pitää olla luova. Kuva: Markus Jokela

1. Vierustoveria ehkä hermostuttaa, jos naputat jatkuvasti pöydän reunaa tai vispaat jalkaasi. Tapa voi kuitenkin olla ajattelun kannalta hyödyksi. Liike auttaa esimerkiksi tarkkaavuushäiriöstä kärsivien lasten työmuistia toimimaan paremmin, kertoo Journal of Attention Disorders -lehdessä julkaistu tutkimus. Kaikenlainen tuolilla liikehdintä on muutenkin terveellistä. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan se vähentää pitkäaikaisen istumisen terveyshaittoja.

2. Sotkuinen työpöytä on esteettinen haitta ja riepoo siisteydestä pitäviä työtovereita. Luovassa työssä pieni kaaos voi kuitenkin olla eduksi, kertoo Minnesotan yliopiston tutkimus. Siinä missä järjestyksessä oleva ympäristö tukee perinteisempää ajattelua, lievä sekasorto saa ideat versomaan.

3. Kirosanoin höystetty puhe on rumaa, mutta sopivasti ajoitettu yksittäinen ärräpää voi silti helpottaa oloa. Brittiläisen Keelen yliopiston tutkimuksessa kiroilu vähensi kivun tuntemusta ja auttoi koehenkilöitä pitämään kättään pidempään jäävesilasissa. Voimasanat kannattaa säästää tiukkoihin paikkoihin, sillä liikakäytössä ne menettävät tutkitusti tehoaan.

4. Äänekästä röyhtäilyä ei katsota hyvällä, mutta ei ulos pyrkivää ilmaa kannata väkisin sisälläkään pitää. Normaalilla ruokavaliolla elävä terve ihminen röyhtäisee aterioituaan noin kolme neljä kertaa tunnissa, hollantilaistutkimus kertoo. Liika ilma vatsassa voi aiheuttaa kipua. Ennen pitkää ilma muuttuu suolistokaasuksi, eikä runsas piereskelykään ole ympäristölle mukavaa.

Aika ajoin törmää myös väitteisiin, että nenän kaivaminen ja rään syöminen lisäisi vastustuskykyä. Tästä ei kuitenkaan ole tutkimusnäyttöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!