Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi kissan silittäminen rentouttaa?

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen

Miksi kissan silittäminen rentouttaa? Psykologian professori Javier Virués-Ortega Aucklandin yliopistosta vastaa:

”Emme vielä osaa selittää tarkasti, miksi kissan silittäminen tuntuu niin rentouttavalta. Todennäköisesti lemmikin koskettaminen rauhoittaa meitä vastaavalla periaatteella kuin kontakti läheisen ihmisen kanssa.

Eräissä koeasetelmissa on huomattu, että itselle rakkaan eläimen silittäminen ja sen läheisyydessä oleminen vaimentavat väliaikaisesti ihmisen fysiologista stressireaktiota. Tällöin stressaavat olosuhteet eivät esimerkiksi nosta ihmisen verenpainetta yhtä paljon kuin yksin ollessa. On vielä epäselvää, kasautuvatko nämä lyhytkestoiset vaikutukset todelliseksi terveyshyödyksi pitkällä tähtäimellä.

Saatavilla olevan tutkimusaineiston perusteella vaikuttaa siltä, että ihmiset, joilla on ollut aiemmin elämässään läheinen lemmikki, kokevat saavansa kanssakäymisestä eläinten kanssa eniten hyötyä. Osa mahdollisista terveysvaikutuksista lienee epäsuoria. Esimerkiksi on todettu, että lemmikkien omistajat ovat keskimäärin muita innokkaampia harrastamaan liikuntaa, mikä tietenkin edistää hyvinvointia.

Vuorovaikutus eläinten kanssa voi olla hyödyllistä erilaisissa terapioissa, tosin aihetta pitää tutkia lisää. Emme tiedä, millainen kanssakäyminen eläinten kanssa on hyödyllistä kenellekin ja mitä olosuhdemuuttujia taustalla piilee.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!