Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aamukiireen ja ärtymyksen taltuttaa parhaiten kosketus

Kosketuksen kielen opettelu kannattaa, koska sillä voi viestiä paljon tehokkaammin kuin luullaan, kirjoittaa Elina Tanskanen.

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

Törötän eteisessämme kuin myrskyn merkki. On liian aikainen aamu, olen myöhässä tapaamisesta ja tenavien pukeutumistemppuilu on saanut minut menettämään hermoni. Lapset vilkaisevat silmäkulmistaan toisiaan ja tulevat sanattomasta sopimuksesta antamaan minulle yhteisen halauksen. Hennon kosketuksen voima on ihmeellinen. Hetki ei kestä kuin muutaman sekunnin, mutta tunnen luissa ja ytimissäni, kuinka rauhoitun ja rentoudun, minkä ansiosta pääsemme vihdoin ovestakin ulos.

Reaktiolleni on ihmis- ja eläinkokeissa moneen kertaan todistettu tieteellinen selitys. Läheisen ihmisen lempeä kosketus saa läheisyyshormoniksi kutsutun oksitosiinin erittymään tehokkaasti ja kehoa rentouttavan parasympaattisen hermoston aktivoitumaan. Kosketuksen pitkäaikaisvaikutuksia on tutkittu niinikään: siitä hyötyvät niin kenguruhoitoa saavat keskosvauvat kuin mielenterveysongelmista tai kivuista kärsivät aikuiset.

Olen 1970-luvulla syntyneenä sitä suomalaissukupolvea, jolle ei tuota vaikeuksia helliä lapsiaan ja puolisoaan ja halailla ystäviään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisin kokonaan päässyt kosketusfobioistani. Minulla on edelleen sangen korkea kynnys taputella, silitellä tai halailla tuttuja ja puolituntemattomia, vaikka he kuinka vaikuttaisivat olevan sen tarpeessa. Niinpä olen pikkuhiljaa totutellut koskettamaan myös muita kuin itselleni kaikkein läheisimpiä ihmisiä. Pelkään toki leimautuvani oudoksi lääppijäksi, joten niinä hetkinä, kun uskaltaudun koskettamaan, rajoitan kosketukseni kämmenselkiin ja olkavarsiin ja pyrin pitämään taputteluni niin neutraalina ja tahdikkaana, ettei väärin tulkitsemisen vaaraa pääse syntymään.

Siinä onkin varomista. Suomalainen kosketuskulttuuri on vielä lapsenkengissään. Kosketuksen nyanssit ovat monella hakusessa, ja helpoimmalta tuntuu vain pysyä riittävän etäällä muista. Erityisen surullista on, että kosketuksen mielletään helposti olevan jotenkin seksualisoitunutta. Kosketus toki tuottaa mielihyvää, mutta kaikki kehon kautta saatava mielihyvä ei tietenkään ole seksuaalista.

Kosketuksen kielen opettelu kuitenkin kannattaa, koska sillä voi viestiä paljon tehokkaammin kuin luullaan. Psykologi Matt Hertensteinin DePauw’n yliopistossa tekemien tutkimusten mukaan koskettamalla pystyy välittämään tarkasti hyvinkin monisyisiä tuntemuksia toiselle ihmiselle. Sen vuoksi yksi kosketus voi lohduttaa, rauhoittaa, rohkaista ja kannustaa enemmän kuin tuhat myötätuntoista sanaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!