Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykkä on uusi savuke

Ennen näprättiin tyhjinä hetkinä tupakka-askia, nyt kännykkää, kirjoittaa kolumnisti Kyösti Niemelä.

Elämä
 
Kyösti Niemelä
Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja.

Kaksikymppisenä saavuin keikoille usein yksin ja liian aikaisin. Aloin kiusaantua nopeasti.

Olin nuorena lahjakas kiusaantumaan. En tiennyt, mihin katsoa ja mitä ajatella, kun odotin esityksen alkua ilman seuraa.

Epäilin, että näytän keikkaa odottaessani säälittävältä ja typerältä. Kahvilassa istuskellessaan saattoi sentään lukea iltapäivälehtiä, keikkapaikoilla ei yleensä ollut mitään.

Olisipa savuke, muistan ajatelleeni monet kerrat. Voisin keskittyä tupakointiin, jolloin näyttäisin vähemmän tyhmältä. Tupakointi antaisi jotain tekemistä.

Harmi kyllä en polttanut.

Nämä ongelmat ovat onneksi kadonneet. Kun ihminen odottaa keikan alkua baarissa, myöhästynyttä ystäväänsä kahvilassa tai lähes mitä tahansa missä tahansa, hän kaivaa usein älypuhelimen esille. Sieltä saa rajattomasti tekemistä.

Kännykkää selaamalla ei näytä häviäjältä eikä tunne oloaan tyhmäksi. Puhelin tarjoaa myös kohteen, johon suunnata katseensa.

Sosiologi Randall Collins sanoi jo vuosia sitten, että kännykät ovat korvanneet savukkeet. Ne torjuvat kiusaantumista, joka syntyy helposti, kun oleilee yksin julkisella paikalla. Collins on huomannut muutoksen myös omassa työssään. Hänen opiskelijoillaan oli aikoinaan tapana sytyttää savuke oppitunnin jälkeen.

Nykyään oppilaat tarttuvat tunnin jälkeen kännykkäänsä.

Baaritupakoinnin loppuminen ja älypuhelinten yleistyminen sattuivat sopivasti lähekkäin.

Tupakassa oli kuitenkin yksi etu kännykkään verrattuna. Savukkeen saattoi tarjota jollekulle ja aloittaa sitten keskustelun. Se oli toinen syy, jonka vuoksi harkitsin nuorena tupakoinnin aloittamista.

Älypuhelimen selaaminen ei taida johtaa yhtä usein keskusteluun kasvokkain, ei ainakaan vielä.

Mutta ehkä jonakin päivänä ryhdymme baarissa tai bussipysäkillä aloittamaan keskusteluja älypuhelinten avulla.

Hei, voitko katsoa, miten matsi päättyi? Hei, ei voi olla totta, mitä Saksan vaaleissa tapahtui! Kuule hei, katsopa mikä vompattivideo!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!