Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkueurheilu vähentää huolia ja alentaa verenpainetta

Yhdessä pelaaminen opettaa myös keskittymään.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1 Joukkuepeli kehittää itsesäätelytaitoja pienestä pitäen. Esikouluiän urheilu näkyy myöhemmin kouluiässä parempana kykynä keskittyä ja seurata ohjeita, kertoo Montrealin yliopiston tutkimus. Yhdysvalloissa on havaittu, että joukkueurheiluun osallistuvat yläasteikäiset ovat keskimäärin tyytyväisempiä elämäänsä ja tuntevat itsensä terveemmiksi kuin muut.

2 Harrastepalloilu alentaa verenpainetta tehokkaammin kuin vaikkapa uiminen. Hyötyjä on mitattu sekä terveillä että kohonneesta verenpaineesta kärsivillä työikäisillä naisilla, joilla ei ollut aiempaa pelitaustaa

3 Tiimipeli puhdistaa myös mieltä. Miehet ovat palloa potkiessaan huolettomampia kuin juostessaan. Australiassa on vertailtu tennis- ja verkkopallokerhoihin osallistuvia sekä salilla tai kävelyllä käyviä naisia. Yhdessä pelanneet voivat henkisesti paremmin ja olivat elämäänsä tyytyväisempiä kuin yksin liikkuvat.

4 Harrasteporukassa pelaaminen ei kysy ikää tai kokemusta, jotta se kannattaisi, osoittavat Kööpenhaminan yliopiston joukkueurheilua ja terveyttä tutkivan yksikön lukuisat hankkeet.

Tuoreimpien, maaliskuussa julkaistujen tulosten mukaan säännöllinen, vapaamuotoinen jalkapallon pelailu lisäsi merkittävästi ikääntyvien miesten kuntoa, ylläpiti lihasmassaa ja vähensi riskiä sairastua sydäntauteihin tai diabetekseen.

5 Joukkuepeleissä yhteisön merkitys onkin suuri. Porukan tuki motivoi liikkumaan.

Kööpenhaminan yliopiston tutkimista palloa potkineista ikämiehistä yksikään ei jättänyt harjoittelujaksoa kesken ja useimmat pelaavat edelleen yhdessä.

Toisen tutkimuksen naisryhmässä hauskuus ja me-henki saivat jatkamaan pelaamista vielä jälkeenpäinkin, kun taas juoksijoiden into hiipui.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!