Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kipututkija: Hyvä mieli voi vaikuttaa kipuun enemmän kuin särkylääkkeet

Liikunnan endorfiineja ja myönteisiin ajatuksiin keskittymistä pidetään kivunhoidossa usein höpöhöpönä – vaikka lääkäri Helena Mirandan mukaan ei kannattaisi.

Elämä
 
Arka paikka: ”Odotan sitä päivää etten tunne kipua”
Arka paikka: ”Odotan sitä päivää etten tunne kipua”
Yli miljoona suomalaista kärsii kroonisesta, pitkittyneestä kivusta. HSTV:n Arka paikka –ohjelman vieraana on kipututkija ja lääkäri Helena Miranda, joka tietää itsekin millaista on elää jatkuvan kivun kanssa. Mirandaa haastattelee toimittaja ja terapeutti Anja Snellman.

Äidillä on vähän tilanne päällä, Helena Mirandan lapsi totesi kaverilleen kulkiessaan makuuhuoneen ohi.

Miranda oli käpertynyt sänkyyn keskellä lauantaipäivää. Verhot oli vedetty eteen, jotta auringonvalo ymmärtäisi pysyä niiden toisella puolella. Miranda hengitti nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Migreenikohtaus tuntui siltä kuin tulikuuma rautanaula olisi työnnetty silmän läpi niskaan.

Siinä maatessaan Miranda tunsi, kuinka iskiaskipu alkoi ärtyä. Se säteili selästä oikeaan jalkaan ja pakotti pian vaihtamaan kylkeä. Aaargh!

Krooninen kipu tekee hermoista herkät kuin silkkipaperi. Tavalliset asiat, kuten työkaverin kovaääninen nauru, ohikulkijan voimakas parfyymipilvi ja mateleva kassajono saavat pinnan kiristymään. Kipu kummittelee mielessä silloinkin, kun se ei ole päällä. Kun ystävä ehdottaa purjehdusreissua, mieleen tulee ensimmäisenä veneen kova penkki, huono asento ja piiskaava merituuli. Selässä vihloo jo valmiiksi.

Näistä tunteista Helena Miranda, 47, tietää paljon. Hän on lääkäri, kipututkija – ja kipupotilas. Tosin jälkimmäisen ymmärtäminen vei parikymmentä vuotta.

Migreenit alkoivat Mirandan ollessa 14. Parikymppisenä polvet ja lonkat alkoivat kolottaa, kun käsipalloharrastuksen aiheuttamat kulumat etenivät vauhdilla. Nelikymppisenä Miranda huomasi, että nivelrikon vuoksi osa sormista ei enää suoristu kunnolla. Viisi vuotta sitten tuli hermoja pitkin oikeaan jalkaan säteilevä iskiaskipu.

Selkäleikkaus auttaa, Miranda hoki itselleen. Sitä odotellessa hän söi vuosien ajan särkylääkkeitä, jotta jaksoi tehdä pitkiä työpäiviä. Illalla Miranda rojahti väsyneenä sohvalle – mutta ei ajatellut olevansa kipupotilas. Hänhän oli lääkäri, eivätkä lääkärit sairastu.

”Odotin, että jokin ulkopuolinen, lääkkeet tai leikkaus, vie kivut pois. Tai kun tarpeeksi kauan odotan, kivut häviävät.”

Niin ei käynyt.

Leikkaus auttoi vain osittain. Iskiashermo oli vaurioitunut pysyvästi, ja se pakotti ontumaan. Liikkumisesta tuli niin hidasta, ettei Miranda enää voinut juosta pihalla lastensa kanssa. Rivakka kävely muuttui köpöttelyksi.

Miranda vaipui epätoivoon – siitäkin huolimatta, että hän neuvoi työkseen muille, kuinka hallita kipua.

”En hyväksynyt, että kipuni oli tullut jäädäkseen. Koska toivoin sen katoavan itsestään, en kokeillut aikaa vieviä lääkkeettömiä kivunhallintakeinoja. Mutta jos johonkin, niin kivun hyväksymineen ja haltuun ottamiseen kannattaa käyttää aikaa.”

Kivun hoitoon erikoistunut lääkäri: Rakkaus auttaa hallitsemaan kipua
Kivun hoitoon erikoistunut lääkäri: Rakkaus auttaa hallitsemaan kipua
Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda toivoo, että uuden tutkimustiedon myötä kroonista kipua poteviin suhtaudutaan myötätuntoisemmin.

Joka viides aikuinen kärsii pitkittyneestä kivusta. Mirandan mukaan se ajaa tuhansia ihmisiä sairauslomille ja työkyvyttömyyseläkkeelle turhaan. Yksi syy tähän on se, että pitkittynyt kipu tulkitaan usein väärin. Ja väärin tulkittuna sitä hoidetaan väärin.

Perinteisesti on ajateltu, että kipu on varoitusmerkki vaarasta ja toimii kuin palohälytin. Kun välilevy pullistuu, hermot vievät viestin kudosvauriosta aivoille, jotta ihminen osaa varoa ja hakea apua. Mutta pitkittyneessä tai hoitamattomassa kivussa palohälytin voi mennä rikki. Se alkaa huutaa täysillä pienestäkin kivusta tai täysin ilman syytä.

”Selitän asian usein potilailleni niin, että kipu, joka on alun perin alkanut selästä, siirtyykin pitkittyessään keskushermostoon ja aivoihin. Vaikka alkuperäinen vaurio, esimerkiksi se välilevyn pullistuma, sulaisi pois, kipu voi tuntua yhä samalta. Tällaiseen kipuun ei auta selän leikkaus, tulehduskipulääke tai jumppa, koska kipu on aivoissa.”

Juuri tässä mennään usein vikaan. Jos magneettikuvissa näkyy, että kipeän kohdan kudosvaurio on parantunut, lääkärin voi olla vaikea uskoa, että potilas tuntee edelleen kovaa kipua.

”2000-luvun suurin mullistus kipututkimuksessa on ollut se, että kipua voidaan mitata aivotutkimusmenetelmillä objektiivisesti. Aivokuvista näkee, että ihminen kokee ihan aidosti sen kivun, jonka kertoo kokevansa.”

Siihen, miten kipu aivoissa tulkitaan, vaikuttaa pitkä joukko asioita: geeniperimä (toisiin sattuu synnynnäisesti enemmän kuin toisiin), mieliala ja aiemmat kokemukset kivusta.

”Jos selkävaiva vei edellisellä kerralla sairaalaan, pelko toistumisesta saa kivun tuntumaan kovemmalta. Itse pyydän jo hammaslääkärin ovella puudutuksen, koska juurihoidoissa kipu on ollut sietämätöntä.”

Myös lapsuuden kokemuksilla on iso vaikutus. Mirandan mukaan vanhemmat, jotka säikähtävät ja liioittelevat lasten kipua, voivat voimistaa kivun kokemusta – vielä aikuisenakin.

Mirandan omassa lapsuudenkodissa kivusta tuli keino saada huomiota kiireisiltä vanhemmilta. Kivun liioittelu takasi, että jompikumpi vanhemmista pysähtyi kuuntelemaan.

”Uskon, että myös tämä on voinut vaikuttaa siihen, miten tulkitsen kipua.”

Tämän kaiken kertominen potilaille ei ole aina helppoa, Miranda tietää. Ihmisestä, joka on niin kipeä, ettei pääse edes töihin, voi tuntua vähättelevältä, kun lääkäri sanoo kivun olevan korvien välissä. Mutta siellä on myös ratkaisu.

”Hyvä uutinen on se, että koska voimme vaikuttaa ajatuksiimme ja tunteisiimme, voimme vaikuttaa myös kipuumme. Aivot pystyvät tuottamaan meille merkittävää kivun lievitystä.”

Tutkimuksissa on huomattu, että kun uskomme jonkin hoidon lievittävän kipua, se saattaa lievittyä myös todellisuudessa.

Miranda ottaa esimerkiksi tutkimuksen, jossa potilaat luulivat saavansa morfiinin tavoin vaikuttavaa voimakasta kipulääkettä, vaikka oikeasti suoneen annettiin suolaliuosta. Aivokuvissa nähtiin, kuinka ihmisen oma kivunsäätelyjärjestelmä aktivoitui.

”Mutta vielä mullistavampaa oli se, että kun potilaat luulivat saavansa suolaliuosta mutta saivatkin lääkettä, kipu palasi. Opioidit ovat voimakkain kipua lievittävä lääkeryhmä, jonka ihminen on kehittänyt, mutta ihmisen oma usko kivun lievittymiseen on sitäkin tehokkaampi.”

Tutkimuslaboratorioista on kuitenkin pitkä tie todellisuuteen. Kroonisesta kivusta kärsiviä yritetään edelleen auttaa pääasiallisesti lääkitsemällä ja hoitamalla kohtaa, josta kipu joskus muinoin alkoi. Läsnäolo- ja mielikuvaharjoituksia, akupunktiota, liikunnan endorfiineja ja myönteisiin ajatuksiin keskittymistä pidetään helposti höpöhöpönä.

”Näiden keinojen teho kipuun on kuitenkin todistettu monissa tutkimuksissa, kun taas lääkkeistä on pitkittyneessä, ei syövästä johtuvassa kivussa apua alle 50 prosentille.”

Miranda ei silti ole lääkevastainen. Hänen mukaansa esimerkiksi akuuttia kipua kannattaa usein hoitaa lääkkeillä, etteivät kipuradat herkisty ja voimista kivun tunnetta jatkossa.

Hänen huolensa liittyy pitkittyneestä kivusta kärsiviin. Työssään Miranda näkee, että moni yrittää hoitaa oloaan kipulääkkeillä, vaikka niistä ei ole heille apua – koska he ajattelevat, ettei muuta keinoa ole.

Mutta mitä muuta kivusta kärsivä sitten voisi tehdä?

”Ennen kipulääkkeen ottamista esimerkiksi selkäkivusta kärsivä ihminen voisi laittaa mielimusiikkia soimaan, mennä hetkeksi lepäämään sohvalle ja siirtää ajatukset omaan lempipaikkaan, jossa keho ja mieli lepää. Siellä voi viettää hetken syvään hengittäen, paikan lämpöä, valoja, värejä ja tuoksuja aistien. Voi olla, ettei tämän jälkeen tarvitse ottaa lääkettä tai miedompi riittää.”

Mielen voiman oivaltaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Pitkään Mirandakin kokeili erilaisia lääkkeitä ja suri, ettei voi pelata jalkapalloa, vaeltaa ja kävellä kaupunkilomilla. Lista piteni ja katkeruus kasvoi. Miranda sätti maailmaa: Miksi elämä kohtelee juuri minua näin? Miten lääketiede ei voi parantaa kipujani?

Vasta jälkikäteen hän on ymmärtänyt, että kivun hyväksyminen on ollut kuin surutyötä. Eri vaiheet oli kuljettava läpi.

”Hiljalleen hyväksyin, että nykyiset vaivat ovat aina elämässäni, ja aloin etsiä keinoja, joilla voin itse hallita kipuani.”

Ja kummasti sen ymmärtäminen teki Mirandan elämästä vähemmän kipeän.

Pelko on kivusta kärsivän pahin vihollinen. Huoli lisää toivottomuutta ja toivottomuus kipua.

”Itse pyrin välttämään katastrofiajatuksia siitä, että koventunut kipu olisi tullut jäädäkseen. Yritän viedä huomion pois kivusta ja keskittyä asioihin, jotka voimistavat kehon oman kipujärjestelmän toimintaa.”

Monimutkaisen lääketieteen maailmassa keinot näyttävät jopa liian helpoilta. Mirandan mukaan rakkaan kainaloon käpertyminen lisää kipua lievittävää oksitosiinia. Hierojan kosketus taas aktivoi aivojen kipua jarruttavia toimintoja. Kylpylässä rentoutuminen, lempimusiikki, kissavideot tai koukuttava nettipeli puolestaan auttavat kääntämään huomion kivusta mielihyvään.

”Jokainen tietää omasta kokemuksesta, että jos kiukkuisena potkaisee varpaan lipastoon, se sattuu ja kirosanat sinkoilevat enemmän kuin jos satuttaisi varpaan ollessaan onnellinen. Hyvän olon lisäämiseen voi aluksi riittää vaikka sängyn pohjalla katsottu hauska video.”

Mirandan mukaan tärkeintä on tavalla tai toisella pitää kiinni asioista, jotka tuottavat mielihyvää. Hänelle itselleen se on tarkoittanut pallopelien vaihtamista uintiin ja pilatekseen ja kaupunkilomien kävelykierrosten vaihtumista pyöräilyyn.

Edelleen kassissa kulkevat migreeni- ja särkylääkkeet. Mutta ennen niihin tarttumista Miranda yrittää ottaa kivun haltuun itse.

”Viime viikolla tein tutkimustyötä tietokoneella, kun tunsin migreenin nousevan. Ennen olisin vain jatkanut flow-tilassa työskentelyä. Nyt nousin ylös, söin lounaan ja lähdin kävelylle. Yritin keskittyä siihen keväiseen hetkeen bongaamalla ympäristöstäni sinistä väriä. Ja se toimi. Migreeni ei koskaan tullut.”

Kuka?

Helena Miranda, 47, on lääkäri ja kipututkija. Asuu Helsingissä puolison, 11- ja 13-vuotiaiden lasten ja koiran kanssa.

Mistä tunnetaan?

Kehittää työkseen kivunhoitoa Helsingin kaupungin työterveyshuollossa. Väitellyt tohtoriksi työikäisten suomalaisten kipuoireista. Julkaisi alkuvuodesta kipua ja sen hallintaa käsittelevän kirjan Ota kipu haltuun (Otava).

Mistä ei tunneta?

”Olen aina ollut innokas oppimaan uusia asioita, ja niinpä minulla on saaristolaivurin tutkintokin, vaikken harrasta veneilyä. Olen itse asiassa ollut veneessä vain muutaman kerran elämässäni.”

Näistä en luovu

Musiikki

”Autiolle saarelle ottaisin mukaan kännykän soittolistat ja kaiuttimen. Kun on musiikkia, ei ole koskaan yksin.”

Hyvä sänky

”Kun vihdoin ymmärsin päivittää vanhan sänkyni uuteen, elämänlaatu parani huomattavasti.”

Rohkeus

"En anna pelolle valtaa. Pelätessä elämä valuu ohitse."

Mika Ranta / HS
Helena Mirandan mielestä kivun hyväksyminen on ollut kuin surutyötä. Eri vaiheet on ollut pakko kulkea läpi.
Helena Mirandan mielestä kivun hyväksyminen on ollut kuin surutyötä. Eri vaiheet on ollut pakko kulkea läpi.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!