Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihminen tarvitsee tylsyyttä – nämä 7 vinkkiä auttavat vähentämään kännykän räpläämistä

Älylaitteen liiallinen tuijottaminen heikentää unenlaatua, huonontaa mielialaa ja lisää päihde- ja tarkkaavaisuusongelmia.

Elämä
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Älylaitteen tuijottamisen pienestäkin vähentämisestä seuraa isoja hyötyjä.
Älylaitteen tuijottamisen pienestäkin vähentämisestä seuraa isoja hyötyjä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Mistä tietää, että käyttää kännykkää liikaa? Siitä, että sinulle sanotaan siitä, sanoo sosiaalista mediaa tutkinut sosiaalipsykologi Suvi Uski.

Ja sama varmuuden vuoksi vielä uudestaan: Jos sinulle huomautetaan kännykän käytöstä, käytät sitä erittäin todennäköisesti liikaa. Laita kännykkä pois, Uski neuvoo.

Älylaitteen liiallinen tuijottaminen ei tee ihmiselle hyvää. Se heikentää unenlaatua, huonontaa mielialaa ja lisää päihde- ja tarkkaavaisuusongelmia. Mutta ei hätää. Pienestäkin vähentämisestä seuraa isoja hyötyjä.

1. Päätä, että kodissasi on alueita, joissa ei saa käyttää kännykkää. ”Esimerkiksi vessa tai makuuhuone”, Uski ehdottaa.

2. Jätä kännykkä eri huoneeseen, missä nukut – esimerkiksi lataukseen keittiöön. Jos käytät kännykkää herätyskellona, osta oikea herätyskello. Kuulostaa ehkä vanhanaikaiselta, mutta lisää hyvinvointia.

3. Sovi itsesi kanssa hetkistä, jolloin et käytä kännykkää: esimerkiksi aamupalapöydässä tai ensimmäisenä tuntina kotiintulon jälkeen. Voit myös päättää, ettet aukaise Facebookia töissä tai pitää työmatkat mediapaastoa.

”Pienet vähennykset on helpompi toteuttaa kuin iso nettilakko. Kyllähän sitä vartin pystyy ilman kännykkää olemaan – vai pystyykö?” Uski kysyy.

4. Tiedosta mitä teet netissä. ”Apaattinen surffaaminen on eri asia kuin kaverin kanssa viestittely”. Uskin mukaan itsensä kanssa voi esimerkiksi sopia, että sosiaalisen median uutisvirtaa ei saa selata kymmentä minuuttia enempää. Sen jälkeen tulee tehdä oma päivitys.

5. Tutki kännykkäsi asetuksia. Tutustu erityisesti älä häiritse -valikkoon. Todennäköisesti pystyt säätämään kännykkäsi siten, että puhelut tulevat läpi, muttet pääse verkkoon. Laita kännykkäsi aina välillä tähän tilaan.

6. Aseta itsellesi aikaraja, jonka jälkeen et enää käytä kännykkää. Esimerkiksi iltauutisten jälkeen tai kello 22.

7. Käytä vain yhtä laitetta kerrallaan! Kun katsot telkkaria, älä hiplaa muita laiteita. Keskity siihen mitä teet – ja jos se on tylsää, hyvä niin. Aivot tarvitsevat tylsyyttä. Se tekee niille hyvää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!