Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi jotkut itkevät herkemmin kuin toiset, ja miksi itku helpottaa? Tutkija selittää

Itkemättömyydestä ei ole haittaa, mutta tunteiden tukahduttamisesta on, sanoo neurotieteen professori Lauri Nummenmaa.

Elämä
 

Aamun lehdestä luettu uutinen vanhusten yksinäisyydestä saa kyyneleet valumaan poskille. Samoin naapurin lasten kuollut marsu ja uskomattoman kaunis auringonnousu – vaikka vain lähijunan ikkunasta katsottuna. Kuulostaako tutulta? Saatat olla itkuherkkä.

Mutta mistä johtuu, että jotkut itkevät tuon tuosta ja toisia ei itketä edes hautajaisissa?

”Ihmisten välillä on geneettisiä eroja siinä, kuinka voimakkaasti he kokevat tunteita ja siinä, kuinka herkästi he näitä tunteita ilmaisevat. Siksi toiset itkevät enemmän”, sanoo Aalto-yliopiston kognitiivinen neurotieteen professori Lauri Nummenmaa.

Itkuherkkyyteen vaikuttaa myös se, miten olemme oppineet näyttämään tunteitamme. Oppia saadaan sekä omasta kodista että ympäröivästä kulttuurista. Toiset ovat oppineet, että itkeminen on hyväksytty tapa ilmaista tunteita, kun taas toisille se ei ole hyväksyttävää. Tällainen ero näkyy Nummenmaan mukaan esimerkiksi eurooppalaisten ja japanilaisten välillä. Japanissa julkinen itkeskely ei ole lainkaan yhtä sallittua kuin Euroopassa.

Itkun takana on monimutkainen tapahtumaketju. Ensin syntyy tunne. Eri tunteille on aivoissa omat ratansa: pelkoa tuottaa erilainen verkosto kuin surua. Nummenmaan mukaan itkeminen liittyy tyypillisesti suru- ja kipujärjestelmän aktivoitumiseen. Ne lähettävät hermoja pitkin viestin kulmaluun alla olevaan kyynelrauhaseen, jossa kyyneleet syntyvät. Sieltä itkukyyneleet – jotka ovat muuten koostumukseltaan erilaisia kuin silmää kostuttavat kyyneleet – valuvat silmän pinnalle, josta niiden pitäisi poistua kyynelkanavaa pitkin nenänieluun. Itkiessä kyyneleitä erittyy kuitenkin niin paljon, että osa nesteestä tulvii alaluomen yli poskille.

Ja juuri tässä on itkun merkitys. Kun kanssaihminen näkee toisen kyyneleet ja vääntyvän kasvojen ilmeen, hän osaa tulkita niiden johtuvan surusta.

”Itku on merkki, että nyt ei ole hyvä olla ja tarvitsen muiden apua ja tukea. Tutkimuksista tiedetään, että toisen surun tai kivun näkeminen käynnistää ihmisessä halun auttaa”, Nummenmaa sanoo.

Yksilöiden välisten niin sanottujen pysyvien erojen lisäksi itkuherkkyyteen vaikuttaa myös tilanne. Esimerkiksi väsymys ja alakuloinen mieliala lisäävät itkuherkkyyttä.

”Alavireinen ihminen on herkempi itkemään. Samoin väsyneenä ihminen on taipuvainen kokemaan helpommin kielteisiä tunteita”, Nummenmaa sanoo.

Koska ihminen on herkkä aistimaan ympäristöään, myös kanssaihmisten tunteet lisäävät itkuherkkyyttämme. Nummenmaa ottaa esimerkiksi kaukaisen sukulaisen hautajaiset.

”Vaikka vainaja ei olisi itselle kovin läheinen, toisten aidon surun näkeminen herkistää ja itsellekin voi tulla tarve itkeä.”

Mutta entä, jos itkettää silloinkin, kun ei ole surullinen?

Nummenmaan mukaan itku liittyy tunteista yleisimmin suruun ja kipuun. Joskus aivot tekevät kuitenkin tepposet.

”Esimerkiksi yllätyskosintaan liittyy nopea vireystilan muutos. Silloin voi käydä niin, että signaalit menevät sekaisin aivoissa, eivätkä ne pysy perässä siinä, mitä tapahtuu. Se voi käynnistää kyynelehtimisen.”

Vaikka itkeminen on ihmiselle luonnollista, on ihmisiä, jotka eivät itke juuri koskaan. Siitä ei ole Nummenmaan mukaan haittaa, jos ei ole mitään itkettävää. Meistä jokainenhan toivoisi, ettei elämässä olisi suruja. Mutta harvoin näin käy. Tällöin itkemättömyyden taustalla voi olla se, ettei ihminen osaa tai halua näyttää tunteitaan. Ja siitä voi olla haittaa. Tutkimuksissa on havaittu, että tunteiden pitkittynyt tukahduttaminen heikentää ihmisen hyvinvointia.

”Jos joku on kovaa hommaa, niin tunteiden peitteleminen. Se vie resursseja aivoissa, kun pitää koko ajan keskittyä siihen, ettei tuo esimerkiksi surua esille. Vähän samaan tapaan kuin ihminen ei voi laskea ja lukea yhtä aikaa, hän ei voi myöskään toimia kovin tehokkaasti, jos surun peitteleminen vie energiaa”, Nummenmaa sanoo.

Tämän vuoksi itku koetaan usein helpottavana: Kun kyyneleet lopulta tulevat, peittelyn kuorma katoaa harteilta. Erityisesti toisten ihmiset seurassa itkeminen on siis helpottavaa.

”Itkijä saa lohdutusta ja mahdollisesti myös hänen suremansa asia voi ratketa, jos kyseessä on esimerkiksi parisuhdeongelma. Ikävän olon tarkoitus on kannustaa ihmistä tekemään muutos”, Nummenmaa sanoo.

Juttua varten on haastateltu myös silmätautiopin professoria Juha Holopaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!