Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisaruskateutta vai sittenkin vanhemmuus­kateutta?

Huomionkipeä vanhempi kadehtii sisarusten keskinäistä aikaa ja usuttaa sisarukset kilpailemaan keskenään aikuisen suosiosta, kirjoittaa Janna Rantala.

Elämä
 
Janna Rantala
Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Huomasin vasta tänä vuonna sisarusten päivän, jota vietetään kymmenes huhtikuuta. Mikä tervetullut uutuus kalenteriini! Me vanhemmat kun tuppaamme ylikorostamaan omaa merkitystämme lapsen psyykkisen kehityksen rakentajina ja runtelijoina. Tärkeät sisarussuhteet jäävät niin sanotusti lapsipuolen asemaan, vaikka ne heijastuvat kaiken aikaa ystävyys-, työ - ja parisuhteisiimme.

Emme nai vain ihan kuin isäämme vaan myös ihan kuin veljemme ja sisaremme. Kaveri on kuin ”brother from another mother”. Ja kuka mahtoi kiinnittää kahvihuoneenne seinälle kyltin ”Äitisi ei ole töissä täällä”? Työryhmän nipo isosisko tietenkin.

Sisarusten suhteesta puhutaan usein sisaruskateuden kautta, ainakin silloin kun perheeseen on syntymässä uusi jäsen. Asetelmaa kuvaa mainiosti psykologian tohtori Mirja Malmbergin käsite Madonna-konstellaatio. Isompi sisarus katselee vanhemman sylissä köllöttelevää vauvaa kuin Madonna-taulun pyhää äitiä ja lasta, rakentaen samalla mieleensä käsitystä vanhemman ja sisarusten välisestä kolmiosuhteesta. Kyllä siinä voi ihailun rinnalla kaikenlaista valonarkaakin nousta mieleen, vanhemmalla etenkin.

Mustasukkaisuus, kateellisuus, kilpailu ja ulkopuolisuus ovat ilman muuta osa perheen ihmissuhteita. Sisarussuhteiden kannalta on harmi, jos mieluummin keskitymme tunnistamaan niitä lapsissamme kuin itsessämme. Sisaruskateuden sijaan meidän pitäisikin herkistyä tunnistamaan vanhemmuuskateus. Kas näin:

Vanhemmuuskateus on normaali ilmiö useamman lapsen perheissä, mutta joskus se jää pysyväksi vanhemman toimintatavaksi. Vanhemman on vaikea päästää lastaan sisarusten alasysteemiin, suoda lapsille keskinäinen suhde, josta vanhempi on ulkopuolinen. Vanhempi käyttää tuolloin kateutusta keinona hajottaa ja hallita sisarussuhteita. Kateutuksen tunnusmerkkejä ovat mm. sisarusten kilpailuttaminen, vertailu, puolueellinen rankaiseminen ja suosiminen. Vanhemmuuskateudessa on tyypillistä nähdä omasta toimintatavastaan seuraava sisaruskateus lasten sisäisenä ominaisuutena tai luonteenpiirteenä. Niin kutsuttu Kerubi-konstellaatio ei ole kehittynyt vanhemman mielessä.

Vanhemmuuskateus ei ole diagnoosi, eikä kateuttaminen taida olla ihan sanakaan. Kerubi-konstellaationkin vetäisin hatusta. Silti ilmiö on totta lukuisissa perheissä, useammassakin sukupolvessa. Alati läsnä oleva vanhempi tulee hyvää tarkoittamalla estäneeksi lasten maailman rakentumisen.

Lapsi ei synny vain vanhemmilleen, vaan perheeseen. Sisaruksetkin ansaitsevat osansa uuden ihmisen ihmeestä! Piltti rimpuilisi jo sylin laskoksista maailmaan, mutta Madonna sen kun jatkaa poseeraamistaan. Äiti herää heti, kun ensimmäinen lapsi inahtaa. Isä ottaa yhden lapsen kerrallaan mukaan lenkille. Riitelyt ratkaistaan lähettämällä lapset omiin huoneisiin, kun ei leikit kerran suju. Rasittuneet vanhempiparat tekevät kaikkensa lasten eteen, mutta turhaan.

Sisarussuhteiden nimissä, hellitetään hieman. Maltetaan astua alas Pyhän vanhemman asetelmasta ja sallitaan vauvan kääntää ihaileva katseensa perheen alamittaisiinkin jäseniin. Lasketaan minun vauvani kullatuista kehyksistä sisarusten kosketeltavaksi. Ollaan me vuorostamme ulkopuolisia, kuin kerubi-taulun katselijoita.

Sisarusten päivän traditionkaan ei tarvitse olla ani varhainen aamukahvien tarjoilu vuoteeseen. Tuskin aikuiset veljeni siitä ilahtuisivatkaan. Sen sijaan voisi herätä pikkukerubien aamuleikin ääniin ja juhlia kääntämällä nautinnollisesti kylkeä. Siellä ne palleroiset kisailevat!

Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!