Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Suomalaisten lasten ja vanhempien suhde on hyvä – vanhempia huolestuttaa oma jaksaminen

Vanhempia huolestuttaa lasten netin runsas käyttö ja koulukiusaaminen.

Elämä
 

Suurin osa viidesluokkalaisten lasten perheistä voi hyvin, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportista Viidesluokkalaisten oppilaiden vanhempien näkemyksiä hyvinvoinnista, palveluista ja kouluyhteisöstä.

Valtaosa vanhemmista koki pärjäävänsä hyvin arjen keskellä. Noin puolet perheistä ruokaili yhdessä päivittäin. Kolmannes vanhemmista vietti aikaa yhdessä lapsen kanssa joka päivä. Kolme neljännestä vanhemmista kuvasi suhdettaan lapseen erittäin hyväksi ja neljännes melko hyväksi.

Outi Kansten, Nina Halmen ja Marja-Leena Perälän laatiman raportin mukaan vanhempia huolestuttaa oma jaksaminen ja vanhemmuuden taitojen riittämättömyys. Maltti voi mennä ristiriitatilanteissa. Myös taloudellinen tilanne mietityttää vanhempia.

Vanhemmat kokivat huolta erityisesti lapsen netin käytöstä. Vanhempien arvion mukaan noin puolet lapsista käytti yli kaksi tuntia koulupäivinä television katseluun, sosiaalisen median, tietokoneen ja kännykän viihdekäyttöön tai pelaamiseen. Viikonloppuisin nettiä käytti valtaosa lapsista.

Noin viidennestä lapsista oli kiusattu koulussa tai koulumatkoilla vähintään joskus. Kiusaamisen kohteeksi oli joutunut useampi poika kuin tyttö. Noin kymmenen prosenttia vanhemmista oli sitä mieltä, että kiusaaminen ei ollut loppunut siihen puuttumisen jälkeen.

Vanhemmat kokevat vaikutusmahdollisuutensa koulussa rajallisiksi. Kaikki kiusaamistilanteet eivät tule vanhempien tietoon.

Tiedot kerättiin sähköisellä kyselyllä vuonna 2013 viidesluokkalaisten lasten vanhemmilta koko maasta. Kysely lähetettiin 315 kuntaan, joista jokaisesta otettiin mukaan tutkimukseen yksi perusopetuksen koulu ja yksi viides luokka. Vastauksia saatiin 255 kunnasta, ja kyselyyn vastasi 1  626 vanhempaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lisäksi hankkeeseen osallistuivat Opetushallitus, sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!