Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moittiiko joku lapsiaan verhon takaa peruna suussa?

Kolumnisti Paula Noronen on huomannut, että median neuvot lastenkasvatukseen ovat itsestäänselvyyksiä tai myöhässä.

Elämä
 
Paula Noronen
Kirjoittaja on Torstain kolumnisti.

Erilaiset median tuottamat lapsineuvot ovat somen uutisvirran peruskauraa. Hyvää tarkoittavat vinkit edustavat kahta pääkategoriaa:

On höttöisiä itsestäänselvyyksiä, jotka neuvovat rakastamaan lasta ja samalla asettamaan rajoja, rohkaisemaan ja kuuntelemaan. Niistä vanhempi siis oppii, ettei vihaa ja lannista lastaan samalla, kun katsoo Peltorit korvilla tämän kirmaamista kohti Kehä III:sta.

Samat vinkit opiskellut tietää myös, että sääntöjä rikkoneelle lapselle kannattaa puhua suoraan, selkeästi ja rauhallisesti hänen omalla tasollaan, eikä esimerkiksi mumista moitteita verhon takana peruna suussa.

Toisen pääluokan muodostavat neuvot, jotka tulevat liian myöhään kuten ”imetä lasta pitkään, jotta hänestä tulee terve ja tasapainoinen”. Hoituu, jos imettää voi takautuvasti. Tai ”pieni ikäero lisää avioeroriskiä”. No niin, kumpi palautetaan, esikoinen vai kuopus?

Parhaat neuvot ovat konkreettisia, ja ne tulevat itseä kokeneemmilta kasvattajilta. Keräsin tutuiltani kasvatusvinkkien helmet:

Jos imettäminen ei suju ja voit itse huonosti, niin lopeta koko homma. Lapsi voi hyvin, jos sinä voit hyvin.

Älä anna lapselle liikaa vaihtoehtoja. Sillä menee pää sekaisin.

Toteuta uhkaamasi rangaistus. Näin sillä uhkaaminen toimii aina.

Jos lapsi syö liian vähän tai liian paljon, lakkaa kiinnittämästä asiaan huomiota. Yleensä se auttaa. Pätee myös moneen muuhun ongelmaan. Tällä neuvolla tarkoitan lähinnä huomion hakemista ruokapöydässä, en vakavia syömishäiriöitä.

Anna lapsen rämpätä lentokoneessa turvavyön solkea tai poimia tuolilta leivänmuruja niin kauan kun hän haluaa. Älä heti tyrkytä iPadia tai valmistele sirkusesitystä, vaikka lapsen viihtyminen stressaisikin.

Pidä huolta päivärytmistä. Vaihda vauvalle yöpuku ja laita hänet nukkumaan, vaikka käärö ei vielä tajuaisi edes syntyneensä. Rytmin iskostuttaminen palkitsee myöhemmin.

Älä laita salaattia ja lämmintä ruokaa samalle lautaselle, jotta voit mikrottaa ruuan myöhemmin uudestaan.

Pue itsesi viimeisenä ulos lähtiessä. Paitsi uimahallissa toisinpäin.

Näillä neuvoilla eteenpäin. Vielä kun saisi lasten kirjaston kirjoihin gps-paikantimet, niin elämäni olisi täydellistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!