Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teini meni unikouluun, jotta saisi yökukkumisen loppumaan

Miko Hänninen, 17, pelasi öisin sotapelejä, eikä jaksanut aamulla nousta kouluun. Äiti oli niin tuskastunut tilanteeseen, että nukkui modeemi tyynyn alla.

Elämä
 
Anna Tommola
Mika Ranta / HS
Miko Hänninen ei päässyt aiemmin aamuisin sängystä ylös. Siitä kärsi sekä koulu että perhe-elämä.
Miko Hänninen ei päässyt aiemmin aamuisin sängystä ylös. Siitä kärsi sekä koulu että perhe-elämä. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Laitteet kiinni ajoissa

 Nuori tarvitsee keskimäärin ainakin 8–9 tuntia unta, mutta yksilöllinen vaihtelu on suurta. Riittävää unen määrää kannattaa arvioida nuoren oman olon, jaksamisen, virkeyden ja mielialan perusteella.

 Ihmisen sisäinen kello pyrkii luonnostaan jätättämään. Paras tapa säilyttää rytmi on nousta aamulla aina tiettyyn aikaan ylös riippumatta siitä, paljonko on nukkunut. Kun herätyksestä pitää kiinni, illalla alkaa väkisinkin nukuttaa.

 Sisäinen kello reagoi herkästi elektronisten näyttöjen siniseen aallonpituuteen. Valo antaa elimistölle käskyn virkistyä. Laitteet kannattaakin sulkea tunteja ennen nukkumaanmenoa.

 Vuorokausirytmin sekoittuminen on terveysriski. Se voi häiritä aineenvaihduntaa ja altistaa diabetekselle, lihomiselle ja masennukselle. Unenpuute vaikuttaa myös mielialaan, vireyteen, keskittymiskykyyn ja motivaatioon sekä heikentää impulssikontrollia.

Lähde: Erikoistutkija Erkki Kronholm THL:stä.

Kuusi herätyskelloa pärähtää soimaan samaan aikaan eri puolilla huonetta. Espoolainen Miko Hänninen, 17, nousee, kun on kerran pakko. Hän ryntää etsimään ja sammuttelemaan kellot yksi kerrallaan.

”Joo joo, olen hereillä”, hän huikkii alakertaan äidille, joka tekee jo lähtöä.

Siitä ei kuitenkaan jää mitään muistikuvaa. Pöpperöinen poika istahtaa sängylle, ja kohta pää on taas tyynyssä. Kuka muka pystyy heräämään kuudelta, jos on pelannut netissä sotapelejä aamuyöhön?

”Kun pelasin illalla kavereiden kanssa, en katsonut yhtään kelloa. Yhtäkkiä huomasin, että kello on kolme. Aamulla en jaksanut nousta ja seuraavaksi heräsinkin vasta joskus kahdeltatoista. Jos tiesin, että myöhästyn, en lähtenyt kouluun enää ollenkaan”, Hänninen kertoo viime syksyyn asti jatkuneista tottumuksistaan.

Nyt, puolisen vuotta myöhemmin, aamut ovat toisenlaisia. Kellon soitua Hänninen makaa hetken sängyssä ja tuijottaa seinää. Menee kymmenen minuuttia, ennen kuin aivot alkavat toimia.

Sitten voikin jo nousta – ilman että kukaan repii sängystä.

Raiteiltaan suistuneen päivärytmin korjasi lopulta Suomen Punaisen Ristin nuorten turvatalossa käyty unikoulu, mutta sitä ennen arjesta oli ehditty vääntää vuosia.

Äiti, kaada kylmää vettä niskaan! Laita jääpaloja sänkyyn! Kisko minut lattialle!

Niin Miko Hänninen joskus pyysi, kun alituinen myöhästely otti häntä itseäänkin päähän. Pojan levottomuus ja koulunkäyntivaikeudet olivat alkaneet jo ala-asteen lopulla. Oli aikoja, jolloin äiti talutti hänet kouluun kädestä pitäen, mutta eihän sellaista enää ammattikoululaiselle tehdä.

Syksyllä kiinteistöhuoltolinjalla aloittanut nuori mies tajusi kyllä, että jos nukkuu ohi vaikkapa ne päivät, jolloin korjataan lavuaareja, sitä asiaa ei sitten vain opi. Poissaoloja on vaikea kuroa kiinni.

”Pyysin äitiä herättämään ja lupasin aina, etten suutu, mutta silti aamulla suutuin”, Hänninen kertoo.

”Enkä minäkään jaksanut puhua nätisti enää”, äiti Sari Patvikko tunnustaa.

Patvikolla ei olisi ollut aikaa ja voimia jatkuvaan riitelyyn teinin kanssa. Oli työt ja opinnot hoidettavana, ja muutkin lapset tarvitsivat huomiota. Tilanne kuormitti koko perhettä.

”Irrottelin johtoja, että Miko ei pääsisi yöllä nettiin. Joskus nukuin modeemi tyynyn alla. Kaikki on kokeiltu”, Patvikko kertoo.

”Nyt kun sitä katsoo kauempaa, naurattaa. Silloin se suututti ja itketti. Olin epätoivoinen enkä osannut ajatella, että muissakin perheissä on samoja ongelmia.”

Monilla tosiaan on: entistä useamman teinin rytmi on vinksallaan ja uni vähissä.

Koululaisten uniongelmat ja päiväväsymys ovat kaksinkertaistuneet 1990-luvulta 2010-luvulle tultaessa. Päivisin väsyneet oppilaat pärjäävät koulussa huonommin verrattuna virkeisiin tovereihinsa.

Ilmiön taustoja ei ole tutkittu, mutta ainakin yhdestä syystä tutkijoilla on valistunut arvaus. Tuon kahdenkymmenen vuoden aikana yleistyivät monet nykyarkeen kuuluvat elektroniset laitteet: pelikonsolit, kännykät ja tabletit.

”Tämä selittäisi senkin, että aivan tutkimuksen viimeisinä vuosina uniongelmien yleistyminen on pysähtynyt. Kun käytännössä jokainen jo käyttää laitteita, kasvu ei enää jatku”, erikoistutkija Erkki Kronholm THL:stä sanoo.

Murrosiässä vuorokausirytmi siirtyy Kronholmin mukaan muutenkin myöhemmäksi: iltaisin uni ei vain tule yhtä aikaisin kuin ennen.

Rytminmuutos on siis osin biologinen ilmiö, mutta se voi altistaa ylenmääräiselle valvomiselle. Kun ei nukuta, tulee tartuttua johonkin koukuttavaan puuhaan, ja nukkumaanmeno siirtyy entisestään. Syntyy noidankehä.

Mika Ranta / HS
Miko Hänninen pyysi joskus äidiltään Sari Patvikolta, että tämä kaataisi kylmää vettä hänen niskaansa tai laittaisi jääpaloja sänkyyn.
Miko Hänninen pyysi joskus äidiltään Sari Patvikolta, että tämä kaataisi kylmää vettä hänen niskaansa tai laittaisi jääpaloja sänkyyn.

Ruohonjuuritasolla nuorten parissa työskenteleville yökukkuminen on enemmän kuin tuttu pulma. Seuraukset näkyvät niin koulunkäynnissä kuin perheiden arjessa.

”Perheet ovat yleensä jo yrittäneet itse mitä uskomattomimpia keinoja ennen kuin pyytävät apua. Unikoululle on selvästi tilaus”, kertoo Suomen Punaisen Ristin Espoon nuorten turvatalon johtaja, perheterapeutti Isto Onali.

Unikoulua eli päivärytmin palautusta lähdettiin Onalin mukaan kehittämään kouluyhteistyön tuloksena. Niin vanhemmat kuin opettajatkin ovat olleet toimintamuodosta innoissaan. Palvelua käynnistelevät nyt muutkin järjestön ylläpitämät nuorten turvatalot.

Unikoulun yksinkertainen perusoppi on tismalleen sama kuin pikkulastenkin kanssa: öisin nukutaan ja päivisin toimitaan.

Unikoulun ajan nuoret yöpyvät turvatalossa. Puhelimensa nuoret antavat yön ajaksi kokonaan pois. Kyse ei ole siitä, että pelit tai kavereille viestittely olisivat sinänsä pahasta. Tavoitteena on tasapaino.

”Tarkoitus ei ole taistella nykyaikaa vastaan, vaan pohtia, minkä verran aikaa peleille kannattaa antaa, jotta elämään mahtuu ystävyyssuhteita ja harrastuksiakin. On hyvä myös miettiä, missä vaiheessa iltaa lopettaa pelaamisen, että antaa unelle mahdollisuuden. Jos yhdeltätoista pitäisi nukkua ja siihen asti pelaa, aivot käyvät vielä aika isosti kierroksilla”, Onali sanoo.

Yllättäen puhelimista ei edes tarvitse talossa taistella.

”Nuoret tulevat tänne vapaaehtoisesti. Sen vuoksi homma myös toimii.”

Miko Hännisen pään käänsi eräänä syyskuun päivänä koulusta lähetetty paperi.

”Jos vielä olisi tullut poissaoloja, olisin lentänyt ulos. Ajattelin, että nyt ei ole varmaan muuta vaihtoehtoa”, hän kertoo.

Hän ilmoitti itse lähtevänsä Espoon nuorten turvataloon päivärytmin palautukseen, jota aiemmin oli kiivaasti vastustanut.

Ensimmäinen viikko unikoulussa oli vaikein. Aamuisin herääminen oli tukalaa, kun henkilökunta koputteli oveen. Toisella viikolla helpotti, ja kolmannella viikolla Hänninen heräsi jo itse kellon avulla.

Ei se silti hauskaksi muuttunut.

”Joka kerta kun tulin tänne, alkoi vain suunnattomasti ärsyttää”, Hänninen muistelee nuorten turvatalon tutuksi käyneellä sohvalla.

”Ei minua kiinnostanut olla täällä minkään muun takia kuin koulun. Ei täällä ole mitään tekemistä. Mutta eihän tämän varmaan ole tarkoituskaan olla niin kuin koti.”

Nuorten turvatalo kätkeytyy tavalliseen toimistotilaan Espoon Leppävaarassa. Osa huoneista vain on remontoitu makuuhuoneiksi. Eivät ne karuja ole, mutta yksinkertaisia: sänky, pöytä, pöydän kulmalla mekaaninen herätyskello. Paikkoja on kuudelle nuorelle. Lisäksi on yhteistiloja ja neuvotteluhuone.

Talon tarkoitus on tarjota nopeaa ja joustavaa apua nuorille ja heidän perheilleen erilaisissa kriisitilanteissa. Suurin osa yöpyjistä tulee kaupungin perhe- ja sosiaalipalvelujen kautta ja viipyy muutamasta yöstä pariin viikkoon.

Isot ongelmat eivät ratkea viikossa tai kahdessa, vaan voivat vaatia lisäkäyntejä. Vaikka rytmi korjaantuisi nopeastikin, tapojen muutos vie aikaa. Miko Hänninen viipyi turvatalolla syys–lokakuusta vuodenvaihteeseen asti, viikonloppuja ja lomia lukuun ottamatta. Yhteisissä tapaamisissa mietittiin, miten hyvät käytännöt saataisiin siirtymään kotiin asti.

Nuorten turvatalo pitää yhteyttä perheen lisäksi myös kouluun. Opettajien kanssa pyritään neuvottelemaan siitä, miten korvata poissaolot ja puuttuvat suoritukset. Talon vapaaehtoiset voivat auttaa läksyissä.

”Emme halua, että päivärytmin löydyttyä seuraava iso epätoivo tuleekin kasautuneista tehtävistä. Nuorelle pitää antaa mahdollisuus onnistua”, Onali sanoo.

Heti unikoulun alettua Miko Hänninen tarttui opiskeluun uudella tarmolla. Myöhästymisiä on sen jälkeen ollut tasan yksi, samoin poissaoloja. Koulusta tulee hyvää palautetta, ja kotonakin on rauhallisempaa. Aamulla riittää, kun äiti käy huikkaamassa huomenet.

Hänninen kertoo, ettei öisin pelaa enää lainkaan. Tyttöystävän kanssa tulee vietettyä aikaa. Kesällä täysi-ikäistyvä nuori mies haaveilee nyt autokoulusta ja omasta asunnosta. Itsenäistyminen vaatii sitä, että jaksaa hoitaa asialliset hommat, päiväsaikaan.

Eivät ne uudet kikat lopulta mutkikkaita olleet, mutta ne piti saada oivaltaa itse.

”En vain aukaise tietokonetta enää iltaisin. Menen oikeasti sinne sänkyyn makaamaan tiettyyn aikaan. Siinä alkaa pakollakin väsyttää. Vaikka minulla olisikin puhelin kädessä, heitän sen vaan jossain vaiheessa pöydälle, ja lopulta sammun.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!