Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräilijä löi naista nyrkillä ohi ajaessaan – liikenneraivon taustalla voi olla narsistisia piirteitä, sanoo psykologi

Liikennepsykologian professorin mukaan kalliilla välineillä kulkevat ajattelevat muita useammin, etteivät yleiset säännöt koske heitä.

Elämä
 
Kumman kuuluu väistää useammin, auton vai pyörän?
Kumman kuuluu väistää useammin, auton vai pyörän?
Yleisesti toistellun perussäännön mukaan pyöräilijä yleensä väistää autoilijaa, mutta onko poikkeuksia enemmän kuin perustapauksia? Laskimme väistämisvelvollisuudet Herttoniemen ja Helsingin keskustan välisellä työmatkareitillä.

”Vilkaistessani taakse näin polkupyörän lähestyvän kovaa vauhtia. Ennen kuin ehdin tajuta mitään, tunsin erittäin voimakkaan lyönnin olkapäässäni. Isku oli ilmeisesti suunnattu kasvoihini tai päähäni. Olin niin pöyristynyt tilanteesta, että en ehtinyt reagoida millään tavalla”, kuvailee 48-vuotias nainen pari päivää sitten sattunutta välikohtausta.

Nainen oli juuri laskeutunut Ruskeasuolla bussista Mannerheimintielle. Hän seisoi hetken pysäkkialueella tarkistaakseen kännykän reittioppaasta mihin suuntaan pitäisi lähteä. ”Jalkani ehkä käväisi pyörätien puolella”, hän kertoo.

Lyönnin jälkeen 30–40-vuotias urheiluvaatteisiin pukeutunut mies jatkoi matkaansa saman tien. Nainen ei tehnyt rikosilmoitusta, mutta jakoi kokemuksensa Facebookissa. Kommenteissa moni muukin kertoi törmänneensä vaarallista vauhtia kaahaaviin ”Tour de France -ääliöihin”, joilla on allaan kallis pyörä ja yllään virtaviivainen pyöräilyasu.

Kommenteissa todettiin pyöräilijän syyllistyneen pahoinpitelyn lisäksi myös tieliikennelain rikkomiseen.

Komisario Heikki Kallio vahvistaa, että tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän on annettava pyörätiellä esteetön kulku ajoneuvosta tai raitiovaunusta poistuville ja siihen nouseville matkustajille, silloin kun pyöräilijä sivuuttaa pysäkille pysähtyneen linja-auton tai raitiovaunun. Se, että pyöräilijä lyö jalankulkijaa, on kuitenkin Kallion mukaan harvinaista.

”Tunteet käyvät välillä kuumina puolin ja toisin, kun autoilijat, pyöräilijät ja jalankulkijat pitävät omista oikeuksistaan kiinni. Enimmäkseen aggressio jää kuitenkin suunsoittoon”, Kallio toteaa.

Liikennepsykologian professori Heikki Summala arvioi, että väkivaltaisen käytöksen taustalla on ”vanha kunnon frustraatioaggressiohypoteesi”.

”Jos tulet minuun kaistalleni, hidastat minun etenemistäni, enkä minä tykkää siitä”, Summala kuvaa.

Pyöräilijän käytöstä selittää Summalan mukaan tarve puolustaa omaa reviiriä, mutta vielä enemmän tarve ylläpitää tiettyä vauhtia. Tavallinen, huvikseen ajeleva sunnuntaipyöräilijä ei Summalan mukaan juuri koskaan toimi näin aggressiivisesti.

”Ei voi yleistää, mutta voi olla, että kun kyse on tyypistä, jolla välineetkin ovat ihan viimeisen päälle, niin aggressiolla voi olla yhteyttä jonkinasteiseen narsismiin. Sellaiseen ajatteluun, että älä tule minun eteeni, minulla on oikeus ajaa kovaa”, Summala toteaa.

Hän viittaa autoilijoista tehtyyn pitkäaikaiseen seurantatutkimukseen, jossa ilmeni, että kovempaa ajavat kuljettajat ovat usein päällikköasemassa. ”He ovat tottuneet pitämään oikeuksistaan kiinni ja kokevat, että heille on sallittua jokin sellainen, mikä ei muille ole.”

Miten sitten tämän kaltaiset yhteentörmäykset voitaisiin välttää?

Komisario Kallion vinkki nopeille pyöräilijöille on etsiä rauhallinen reitti vaikka hiukan kauempaakin. Näin pyöräilevä komisario kertoo tekevänsä itsekin.

Liikennepsykologi Summalan keino on yksinkertainen: Pidetään kiinni säännöistä.

”Ketään ei saa motata eikä kenenkään päälle saa ajaa. Kenenkään läheltä ei myöskään saa ajaa kovalla vauhdilla”, hän sanoo.

Summala kertoo yrittäneensä markkinoida periaatetta, että pyöräilijä ei ohittaisi jalankulkijaa metriä lähempää. Jos vauhti on kova ja tiellä liikkuu lapsia ja koiria, turvavälin pitäisi Summalan mukaan olla ainakin kaksi metriä.

Summala arvostaa sitä, että esimerkiksi Hollannissa pyöräilijät ja jalankulkijat osaavat liikkua ruuhkassakin sujuvasti. Hänen havaintojensa mukaan tämän tyyppinen taito leviää Suomessakin.

”Esimerkiksi pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden yhteisellä ulkoilutiellä jo hämmästyttävän moni jalankulkija katsoo rutiininomaisesti taakseen poiketessaan kaistalta. Pyöräilijät puolestaan soittavat kelloa ja varoittavat jalankulkijoita”, Summala toteaa.

Nyrkistä saaneen naisen kokemus on toisenlainen. ”Tuntuu, että yleinen ilmapiiri ruokkii nyt huonoa käyttäytymistä ja raivoa. Ajatellaan, että mitä aggressiivisempi ihminen on, sen parempi”, hän sanoo.

Hänen olkapäässään on nyt iso mustelma. Eniten nainen sanoo kuitenkin pelkäävänsä kolmivuotiaiden kaksostensa puolesta.

”Asumme Keskuspuiston lähellä, mutta en juurikaan uskalla ulkoilla lasten kanssa puiston ulkoiluteillä. Pelkään, että jos lapsi yhtäkkiä lähtee vaikka tavoittelemaan jotakin käpyä, hän jää tällaisen Tour de France -ääliön alle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!