Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Likinäköisyys yleistyy, tärkeänä syynä riittämätön ulkoilu

Liian vähäinen valonsaanti on suurempi ongelma kuin auringon vaikutukset iholle. Mihin kaikkeen kevätaurinkoa tarvitaankaan?

Elämä
 
Anna Tommola

1. Kevään valo parantaa useimpien mielialaa ja lisää tarmoa. Pitkän talven jälkeen auringon lämpö tuntuu ihanalta. Auringon näkyvä valo käynnistää serotoniinin tuotannon aivoissa. Harvardin yliopiston tutkijoiden mukaan ultraviolettisäteet puolestaan lisäävät mielihyvää tuottavia endorfiineja, minkä vuoksi jotkut tulevat jopa riippuvaisiksi auringosta.

2. Aurinko polttaa, vanhentaa ja altistaa ihosyövälle. Liian vähäinen valon saanti aiheuttaa kuitenkin Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan kokonaisuudessaan enemmän tauteja. Iso merkitys on auringossa muodostuvalla D-vitamiinilla, joka saattaa auttaa ehkäisemään esimerkiksi joitakin syöpiä, osteoporoosia, ykköstyypin diabetesta, autoimmuunisairauksia ja flunssia. Auringonvalo myös laskee verenpainetta lisäämällä typpioksidia verenkierrossa.

3. Päivänvalossa oleilu suojaa näön heikkenemiseltä. Likinäköisyys on yleistynyt maailmassa epidemian tavoin. Australialaistutkimuksen mukaan syynä on riittämätön ulkoilu, ei esimerkiksi laitteiden äärellä työskentely sinänsä. Tutkijoiden mukaan lasten tulisikin ulkoilla päivittäin valoisaan aikaan vähintään tunti, mieluiten kaksi.

4. Valo tahdistaa sisäistä kelloa. Kun nauttii heti päivän aluksi annoksen aurinkoa, melatoniinin tuotanto käynnistyy ajallaan. Se helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua.

5. Vaikka kevätpäivät kuluisivat sisätöissä, valo auttaa myös lasin läpi. Ikkunallisissa toimistoissa työskentelevät nukkuvat yöllä enemmän ja paremmin, kertoo Illinoisin yliopistossa tehty pieni tutkimus. Sairaaloissa taas on havaittu, että valoisa potilashuone nopeuttaa toipumista ja vähentää kipuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!