Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arka paikka -ohjelma: Miksi vaihdevuosia pelätään ja hävetään, kun niitä voisi juhlia?

Elämä
 
Arka paikka: Miksi vaihdevuosia hävetään kun niitä voisi juhlia?
Arka paikka: Miksi vaihdevuosia hävetään kun niitä voisi juhlia?
Miksi vaihdevuosista on tullut länsimaisille naisille pelottava ja hävettävä asia, medikalisoitu oirekimppu, vaikka hedelmällisyyden päättyminen voi olla keski-ikäiselle naiselle myös suuri helpotus, uusi jännittävä elämänvaihe. HSTV:n Arka paikka -ohjelman vieraana on dramaturgi Anna Krogerus, joka haluaa juhlia uuteen elämänvaiheeseen siirtymistä.

Näytelmäkirjailija ja dramaturgi Anna Krogerus, 42, kirjoitti Facebook-seinälleen sellaisen haaveen, että Anja Snellman tarttui siihen: tämä ihminen on saatava puhumaan Arkaan paikkaan.

Krogerus kirjoitti päivityksessään unelmastaan, rituaalijuhlasta, jonka kautta nainen voisi siirtyä hedelmällisestä iästä seuraavaan vaiheeseen.

”Minusta tuntuu hyvin merkittävältä siirtymä, joka minulla on seuraavana edessä. Tämän elämänvaiheenhan nainen joutuu yleensä selvittämään yksityisesti; itkemään syntymättömät vauvat, viimeiset imetykset, mitä kukakin ja jokainen jotain.”

Anna Krogerus on siis päättänyt pitää isot vaihdevuosijuhlat - kunhan on ensin imettänyt viimeisen vauvansa. Hänellä kun on tällä hetkellä kotona neljä lasta joista vanhin on seitsemän ja nuorin puolivuotias.

”Aika mahtava mahdollisuuksien maisema avautuu sitten, kun ei tarvitse olla enää nuori nainen! Tässä on paikka ottaa kunnolla kiinni uudesta voimastaan.”

HSTV:n Arka paikka -ohjelmassa Krogerus kertoo, miksi pohtii vaihdevuosiaan jo nyt, mihin elämänvaiherituaaleja syvimmältään tarvitaan ja miksi niistä on länsimaissa luovuttu. Intiaanikulttuureissa kun viisikymppisestä naisesta on tullut siirtymäriitin kautta arvostettu tietäjänainen, kunnioitettu kylänviisas.

Nykypäivinä moni nainen lähtee viisikymppisiään karkuun, sen sijaan että järjestäisi puolimatkan juhlat läheisilleen, elämänsä ystävyyksille ja rakkauksille, uus- ja vanhoille perheilleen, omille ja muiden lapsille.

Anja Snellman kysyy Arassa paikassa miksi vaihdevuosista on tullut länsimaisille naisille pelottava ja hävettävä asia, medikalisoitu oirekimppu, vaikka hedelmällisyyden päättyminen voi olla keski-ikäiselle naiselle myös suuri helpotus, uusi jännittävä elämänvaihe. Monet asettuvat lasten aikuistuttua ilolla isoäitiyteen, kummiuteen - tai maailmanympärimatkaajiksi.

Anna Krogerus ja Anja Snellman keskustelevat Arassa paikassa myös nykypäivän äitiydestä; onko äitiys nykyisin niin raskasta että jo pienten lasten vanhemmat kaihoavat jo mielessään seesteisempää keski-ikää?

Ohjelmassa sivutaan myös naisnäyttelijöiden virittämää keskustelua viisikymppisten naisnäyttelijöiden työttömyydestä. Miksi keski-ikäisille naisille ei kirjoiteta elokuviin rooleja, vanhojen naisten rooleista puhumattakaan? Eikö uusien Tuntemattomien sotilaiden rinnalle mahtuisi vaikkapa yksi elokuva Minna Canthista?

Mutta hedelmällisyyden päättymisen rituaalijuhlat, niitä Anna Krogerus suunnittelee. Hän on miehensä kanssa järjestänyt perhepiirissä jo monenlaisia siirtymäriittejä, lasten maailman piiriin ottamisia, vainajien saattoja ja uuden kodin maille kytkeytymisiä.

HSTV:n Arka paikka -ohjelma oli katsottavissa suorana lähetyksenä tänään torstaina kello 11 ja myöhemmin tallenteena tämän artikkelin yhteydessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!