Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko eksän kanssa olla ystävä? Moni ylpeilee sivistyneellä erolla, mutta ystävyys ei onnistu heti eron jälkeen, sanoo asiantuntija

Sivistynyttä eroa tavoittelevat eivät halua näyttää ystäville tai edes toisilleen, että ero käy tunteisiin ja leikkivät siksi ystäviä, eroasiantuntija Marianna Stolbow sanoo. Edes yhteisten lasten edessä ei tarvitse esittää ystäviä.

Elämä
 

Kun yhteiset tavarat on jaettu ja muuttolaatikot kannettu eri osoitteisiin, on entisen pariskunnan edessä uusi tilanne: minkälaisissa väleissä olemme tästä eteenpäin? Vaikka parisuhde ei toiminut, moni miettii, voisiko eksän kanssa olla oikeasti ystävä.

No, voisiko? Kysytään eroasiantuntija Marianna Stolbowilta.

”Ei voi olla heti eron jälkeen.”

”Ihminen, jonka kanssa vielä hetki sitten rakasteli, jota halusi ja jonka kanssa ajatteli viettää lopun elämänsä, ei aivan käden käänteessä muutu kaveriksi. Ei vaikka eroa olisi tehty jo jonkin aikaa.”

Silti Stolbow näkee kursseillaan vastaeronneita, jotka ajattelevat, että parisuhteesta voi siirtyä saman tien ystäviksi. Näille ihmisille on ylpeyden asia, että he ovat eronneet sivistyneesti ja järkevästi. He eivät halua näyttää ystäville, sukulaisille tai edes entiselle kumppanilleen, että ero käy tunteisiin.

Myös yleistynyt yhteistyövanhemmuus eli se, että lapsen arjesta huolehditaan eronkin jälkeen yhdessä, ajaa ihmisiä kuvittelemaan, että he voivat hetkessä muuttua ystäviksi. Eivät voi, Stolbow sanoo.

”Näen paljon sellaisia pinnisteltyjä ystävyyksiä, joissa eronneet kertovat, kuinka hyviä ystäviä he ovat olleet eksän kanssa alusta saakka. Sitten jossain vaiheessa paljastuu, että todellisuudessa toinen on esittänyt ei-hankalaa ihmistä toivoen salaa, että entinen kumppani haluaisi palata takaisin”, Stolbow sanoo.

Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, jos eron aloitteellinen osapuoli on käynyt tunteitaan itsekseen läpi kuukausia tai vuosia ennen kuin kertoo kumppanilleen, että haluaa erota. Hän voi olla ratkaisun jälkeen valmis ystävyyteen, mutta samaa ei voi Stolbowin mukaan vaatia ex-kumppanilta.

”Lähes aina ero sattuu toista enemmän kuin toista, ja siksi ystäviksi muuttuminen ei tuosta vain onnistu.”

Mutta ei ystävyys entisen kumppanin kanssa suinkaan ole mahdotonta. Ei, kun aikaa on kulunut riittävästi. Stolbowin mukaan aito ystävyys edellyttää, että molemmat ovat käsitelleet eron: itkeneet surunsa ja purkaneet pettymyksen tuoman kiukun.

Siksi hän neuvoo eroseminaareihinsa osallistuvia minimoimaan yhteydenpidon ex-puolisoon niin pitkäksi aikaa kuin se tuntuu tarpeelliselta. Edes lapsille ei Stolbowin mukaan tarvitse esittää ystäviä. Riittää, että vanhemmat kohtelevat toisiaan kunnioittavasti ja tulevat toimeen.

”Ystävyyden leikkiminen liian varhain on erotyön pitkittämistä. Vasta, kun ex-kumppanin kohtaaminen ei aiheuta kummallekaan enää vihan tai halun väreitä, on valmis ystävyyteen.”

Joillekin pareille tämä voi oikeasti olla mahdollista heti eron jälkeen, jos suhde on ajat sitten muuttunut ystävyydeksi, eropäätös on tehty yhdessä ja tunteet puitu avoimesti. Mutta yhtä hyvin ystävystymiseen voi mennä vuosia – tai se ei onnistu ikinä.

”Parhaimmillaan eksästä voi tulla aito ystävä, jonka kanssa on mukava olla, kun takana on niin paljon yhteistä menneisyyttä ja paljon jaettavaa”, Stolbow sanoo.

Lähtikö rakas sanomatta sanaakaan? Tajusitteko eroa tehdessänne, että rakastavaisten sijaan olettekin ystäviä? Itkitkö ensirakkauden perään koko kesäloman? Etsimme Nyt-liitteen juttuun eri-ikäisiä haastateltavia kertomaan erosta, jota he eivät unohda koskaan. Mukaan toivotaan iloisia, surullisia, outoja ja hauskoja erotarinoita. Jos haluat kertoa tarinasi, ota yhteyttä osoitteeseen nyt@hs.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!