Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tisseissä ei ole mitään hävettävää – silti tytöille opetetaan vartalon piilottelua

Yhdellekään 11-vuotiaalle tytölle ei pitäisi opettaa, että hänen vartalossaan on jotain, mikä kuuluu piilottaa, kirjoittaa Rosa Meriläinen kolumnissaan.

Elämä
 
Rosa Meriläinen
Rosa Meriläinen
Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja.

Saapuessani uimahallille isken vaatteet kaappiin ja marssin uimakassi kädessäni vesipullontäyttöpisteen kautta suihkuille. Ohitan muita naisia, jotka pukevat ja riisuvat hitaasti ja vaikeasti pyyhkeidensä takana.

Minulle on kerrottu, että jotkut ihmiset vain kaipaavat yksityisyyttä sellaisella hetkellä. Että kainous ei välttämättä ole samaa kuin ruumiillisuuden häpeäminen. Uskoisiko tuota?

11-vuotiaana tyttö kai alkaa muuttua naiseksi tavalla, joka pitäisi tulkita käskyksi piilottaa itsensä.

Kun tästä autuaan tietämättömänä kekkaloin alasti yökyläpaikoissa niin sisällä kuin puutarhassa, kuulin olevani luonnonlapsi. Muistan, miten istahdin ruohikolle miettimään, mistä on kysymys. Hoksasin vasta silloin, että muut tytöt eivät enää leiki alasti. Heille oli kasvanut rinnat, joita piti piilottaa.

Kun vain näin kirjoittaakin, tekee heti mieli juosta ulos ilman paitaa tissit lepattaen. Niissä ei ole mitään hävettävää!

Kotioloissa olen mieluiten alasti, jos sisälämpötila vain sallii. Vanhempieni kotona on oma piha ja tykkään sielläkin olla nakupellenä. Jos ohikulkija näkee, se on hänen häpeänsä. Kai sitä nyt omassa kodissaan saa olla miten tykkää!

En mielelläni vedä verhoja eteen, sillä maailma on aina kauniimpi kuin verhot – saati kaihtimet. Minulla ei ole mitään salattavaa, enkä usko arkeni olevan niin mielenkiintoista, että sitä kukaan jaksaisi kytätä.

Tapaan jumpata aamuisin keittiössä. Taloyhtiö on silloin vielä aivan pimeänä. Vain juuri vastapäisen talon ikkunassa on joinakin aamuina valo. Siinä alasti heiluessani huomaan aina silloin tällöin naapurinsedän. Olen päättänyt olla piittaamatta hänestä. Tuskin hänkään minusta piittaa. Sillä kyllähän kaikki aikuiset ihmiset tietävät toisistaan, mitä vaatteiden alla suurin piirtein on.

Siksi en oikein ymmärrä vaikeutta vaihtaa vaatteita ihmisten edessä.

Kyllä minäkin vaatekaupassa menen pukukoppiin, koska niin kuuluu tehdä, mutta yhteiset pukuhuoneet ovat minusta ihan luontevia paikkoja olla ajoittain alasti tai pikkuhoususillaan. Välillä olen pulskempi, välillä laihempi. Ja vuosi vuodelta vanhempi. Mutta kyllähän se kaikki naamastakin näkyy.

Vaatteilla voi toki piilottaa arvet ja karvat, muotoilevilla alusvaatteilla valehdella hiukan. Mutta välttämätöntä se ei ole. Läski vapaaksi!

Pidän julkisista saunoista ja uimahalleista. Olen uimahyppyharrastuksen takia ihmisten ilmoilla uikkareissa vähän sen väliä. Uima-asun läpi jos mistä näkee mainiosti ihmisten vartalot. Senhän takia monet ruumistaan häpeävät ihmiset eivät välitä ensinkään käydä uimassa. Se on sitten sääli.

Miten upeaa olisi, jos yhdellekään 11-vuotiaalle tytölle ei olisi opetettu, että hänen vartalossaan on jotain, mikä kuuluu piilottaa. Voisimme viipottaa vapaina kaikki, tehdä mitä mielimme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!