Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Yli 30-vuotiaat ensi­synnyttäjät ansaitsevat enemmän kuin nuorempina lapsen saaneet ja lapsettomat – asiantuntijoiden mukaan palkkaeroja selittävät luonteenpiirteet

Tutkimuksessa selvitettiin, miten äidiksi tuleminen vaikutti tanskalaisnaisten uraan. Tutkija Tuomas Kosonen arvelee, että suomalaistenkin naisten elinkaariansio voi olla parempi, jos he saavat lapset yli 30-vuotiaina. Se ei kuitenkaan johdu lapsista.

Elämä
 
Mostphotos
Suomessa ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut jo 29 vuoteen ja koulutetuilla äideillä peräti 34 vuoteen.
Suomessa ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut jo 29 vuoteen ja koulutetuilla äideillä peräti 34 vuoteen. Kuva: Mostphotos

Yhä useampi nainen lykkää äidiksi tuloaan ja hyvästä syystä, kertoo uusi amerikkalaistutkimus, jossa tutkittiin tanskalaisia naisia.

Washingtonin yliopiston tutkimuksen mukaan ne työssäkäyvät naiset, jotka synnyttävät ensimmäisen lapsensa yli 30-vuotiaina, menettävät työuransa aikana vähemmän palkkatuloja kuin ne, jotka saavat ensimmäisen lapsensa nuorempana tai eivät saa lapsia lainkaan.

Tutkimus on julkaistu tieteellisessä PLOS One-julkaisussa ja siitä kertoo Medical News Today.

Tulokset eivät yllätä Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajaa Tuomas Kososta.

Kosonen tutki väitöskirjassaan muun muassa lasten kotihoidontuen vaikutusta vanhempien työn tarjontaan Suomessa. Hän tekee parhaillaan jatkotutkimusta siitä, miten kotihoidon tuki vaikuttaa naisten työuriin.

Se, että yli 30-vuotiaina äidiksi tulevat ansaitsevat elämänsä aikana enemmän kuin parikymppisenä lapsensa hankkivat, on Kososen mukaan odotettavissa oleva tutkimustulos.

Hän muistuttaa, että kyse ei kuitenkaan todennäköisesti ole syy-seuraussuhteesta. Lapsien synnyttämisen ikä ei siis vaikuta äidin elinkaariansioihin.

”Uraorientoituneet äidit hankkivat usein lapsia vasta sitten, kun he ovat suorittaneet opintonsa loppuun ja saaneet vakituisen työpaikan eli vasta kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen. Tällaisten naisten elinkaariansiot muodostuvat usein korkeammiksi kuin niiden, jotka haluavat perheen jo parikymppisenä”, Kosonen sanoo.

Kososen mukaan alle ja yli 30-vuotiaina lapsen saaneet ovat todennäköisesti keskimäärin erilaisia myös muilta ominaisuuksiltaan kuin lapsen saamisen ajankohdan suhteen. Tämä siis selittäisi heidän erilaisia tienestejään, ilman lapsen saamistakin.

”Tässä tutkimuksessa näitä kahta asiaa ei kuitenkaan voi erottaa toisistaan”, Kosonen huomauttaa.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen entinen ylijohtaja, nykyinen kansanedustaja Juhana Vartiainen toteaa, että ikävuodet ennen 30 vuotta ja sen jälkeen ovat monien tutkimusten nojalla keskeisiä ihmisen uran ja oppimisen kannalta. ”Miehet vaihtavat usein työpaikkaa 30 ikävuoden korvilla. Usein siihen liittyy myös suuri ansiotason nousu.”

Hän uskoo vastaavan ilmiön koskevan mahdollisesti myös naisia. ”Jos nainen saa lapset niin myöhään, että hän ehtii olla mukana tässä kolmenkympin urakehityksessä, ehkäpä hänen koko loppuelämänsä työura muodostuu vahvemmaksi.”

Yllättävä tulos amerikkalaistutkimuksessa oli se, että Tanskassa yli 30-vuotiaat ensisynnyttäjät ansaitsevat uransa aikana enemmän kuin lapsettomat naiset. Tässäkään ei Tuomas Kososen mukaan ole kyse syy-seuraussuhteesta vaan siitä, että näihin ryhmiin valikoituu erilaisia naisia. ”Ura tai ansiot eivät selitä, miksi jotkut naiset eivät synnytä lapsia”, hän sanoo. Myös Vartiaisen mielestä kyse on todennäköisimmin kahdesta eri tavalla valikoituneesta ryhmästä. ”Enemmän tienaavat naiset saattavat olla keskimäärin suorituskykyisempiä, innokkaampia tai lahjakkaampia kuin vähemmän ansaitsevat.”

Suomessa ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut jo 29 vuoteen ja koulutetuilla äideillä peräti 34 vuoteen.

Washingtonin yliopiston tutkijat käyttivät aineistonaan Tanskassa vuosina 1996–2009 koottua tietokantaa, joka kattoi 1,6 miljoonaa 25–60-vuotiasta tanskalaisnaista. Tutkijat laskivat naisten keskimääräisen vuosiansion ja analysoivat sen jälkeen, miten lasten saaminen vaikutti heidän koko elämänsä ansioihin.

Tutkijat havaitsivat, että ne naiset, jotka saivat ensimmäisen lapsen yli 30-vuotiaina, ansaitsivat koko elämänsä aikana enemmän kuin ne, jotka saivat ensimmäisen lapsensa alle 30-vuotiaina.

Alle 25-vuotiaat ensisynnyttäjät ansaitsivat koko työurallaan kaikkein vähiten. Yliopistotutkinnon suorittaneet alle 25-vuotiaat ensisynnyttäjät ansaitsivat kahden vuoden palkan verran vähemmän. Ne, joilla ei ollut yliopistotutkintoa, ansaitsivat kahden ja puolen vuoden palkan verran vähemmän verrattuna keskimääräiseen elinkaariansioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!