Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perinteinen johtamistapa ei toimi – pelkkä palkka ei riitä kiitokseksi, sanoo asiantuntija

Jos kiitoksen antaminen tuntuu vaikealta, työpaikalla on vääränlaista kilpailua, sanoo tutkija.

Elämä
 

Pieneen kokoushuoneeseen on kerääntynyt kymmenen ihmistä. Puoli vuotta kestänyt työprojekti on vihdoin valmis. Esimies esittelee valmiin lopputuloksen mukana olleille alaisilleen, tokaisee, että se oli siinä ja häipyy huoneesta.

Esimerkki on kuvitteellinen, mutta tilanne on todellinen monilla työpaikoilla: alaiset odottavat kiitosta ja esimies ei sitä anna. Mutta pitääkö pomon kiittää siitä, että alainen tekee työnsä, kuten on sovittu, vai riittääkö palkka kiitokseksi?

Ei riitä, sanoo työterveyslaitoksen tutkija Krista Pahkin.

”Asiaa voi miettiä vaikka siltä kantilta, mitä siinä menettää, jos kiittää, ja mitä taas voittaa, jos ei kiitä”, Pahkin sanoo.

Tutkimuksissa on huomattu, että kiittämisellä ja rakentavalla palautteella on myönteisiä vaikutuksia – kun taas kiittämättä jättämisellä voi menettää ainakin työntekijöiden sitoutumista, työssä innostumista ja näin välillisesti myös rahaa

”Kiittäminen on merkki siitä, että esimies arvostaa työntekijän panosta. Työstä annettu palaute kertoo myös siitä, että työntekijä tietää tekevänsä asioita oikein. Koska työn itsenäisyys on lisääntynyt ja ihmisten pitää usein itse päättää miten ja missä järjestyksessä he työnsä tekevät, kiitoksen ja palautteen tärkeys korostuu”, Pahkin sanoo.

Kiitos aloittaa positiivisen ketjureaktion: Kiitosta saanut työntekijä kokee, että häntä arvostetaan. Tällainen työntekijä voi itse osoittaa arvostusta edelleen työtovereilleen, ja jopa esimiehelleen, mikä vaikuttaa työpaikan henkeen. Hyvä yhteishenki taas on yhteydessä siihen, että työntekijät suoriutuvat työstään paremmin, ja uskaltavat kokeilla uutta.

”Jos kiitoksen antaminen tuntuu vaikealta, se kertoo aika paljon työpaikan yhteishengestä. Silloin on vääränlaista kilpailua”, Pahkin sanoo.

Great Place to Work -yhtiö julkaisee vuosittain listauksen Suomen parhaista työpaikoista. Yhtiössä konsulttina työskentelevän Joni Sarpon mukaan Suomessa oli pitkään patruunamainen johtamiskulttuuri: kiitosta ei tuhlattu, jos hommat sujuivat, mutta virheistä ja ongelmista muistettiin huomauttaa. Lähivuosina kiitoksen ja palautteen antaminen työpaikoilla on kuitenkin lisääntynyt, koska työnantajat ovat havahtuneet niiden merkitykseen.

”Viime vuonna 50 parhaan työpaikan joukkoon päässeiden yritysten työntekijöistä keskimäärin 85 prosenttia koki, että johto osoittaa riittävästi arvostusta ja kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus saada tunnustusta, kun suomalaisten työpaikkojen keskiarvo oli noin 50 prosenttia. Nämä parhaiksi valitut työpaikat kasvattivat liikevaihtoaan 29 prosenttia ja loivat 806 uutta työpaikkaa”, Sarpo sanoo.

Kärkikaartiin valikoituneilla työpaikoilla on Sarpon mukaan kehitetty pitkä lista konkreettisia keinoja kiitoksen jakamiselle: Työntekijät otetaan mukaan suunnittelemaan yrityksen tulevaisuutta ja sitä, miten he haluavat saada palautetta. Erityisponnisteluista voi saada lisälomia tai bonuksia, toimistoissa voi olla kiitoskaappi, josta saa hakea pienen lahjan kollegalle, jota haluaa kiittää tai kiitosseinä, jonne voi jättää julkiset terveiset.

Kiittäminen ei Sarpon mukaan saa olla yksin esimiesten tehtävä: myös työkavereiden pitäisi muistaa kiittää toisiaan, samoin kerrossiivoojaa ja postinjakajaa.

”Aika usein muistetaan mainita siivoojalle, jos roskis on jäänyt tyhjentämättä, mutta kuinka moni muistaa kiittää, että hommat on hoidettu niin kuin pitääkin. Jokainen tätä lukeva voisi miettiä, milloin viimeksi on kiittänyt työkaveria”, Sarpo sanoo.

Myös sillä on väliä, miten kiitoksensa antaa.

”Kliininen kiitos voi mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Silloin siitä ei ole mitään hyötyä. Avaa aina, miksi kiität ja mistä kiität. Silloin kiitos on uskottavampi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!