Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Partiolaisen pukeutumisvinkit vapuksi: Mekossakin tarkenee, kun hallitsee lämpimän pukeutumisen tärkeimmät säännöt

Elämä
 
Kimmo Taskinen HS
Kuva: Kimmo Taskinen HS

Voittopuolisesti aurinkoista, merenpuoleista tuulta ja mahdollisesti sadekuuroja on luvassa vapuksi pääkaupunkiseudulle.

Siis juuri sellaista säätä, jolloin liikkeelle lähdetään hilpeästi kukkamekossa ja poplarissa ja päädytään värjöttelemään hampaat kalisten sateessa ja tuulessa.

Jotta näin ei kävisi, kysyimme neuvoa todelliselta asiantuntijalta, Suomen Partiolaisten puheenjohtajalta Anna Munsterhjelmiltä.

Munsterhjelm on vannoutunt mekkoihminen, joka ei luovu hameesta metsäleirilläkään. ”Hameessa pärjää siinä missä housuissakin”, vahvistaa Munsterhjelm.

Mekko ja munkit ovat Munsterhjelmin resepti onnistuneeseen vappuun.

”Niillä varustettuna vappu onnistuu riippumatta siitä, millä porukalla vappua juhlitaan ja ollaanko Kaivopuistossa vai metsässä”, Munsterhjelm sanoo.

Hän varustautuukin Kaivopuistoon samaan tapaan kuin metsään.

”Hyvin on pärjätty, vaikka olisi tullut rakeita.”

Tänäkin vappuna Munsterhjelmin pukukoodi on tämä: ”Ensin laitan ylle ihanan mekon. Sitten katson ikkunasta ulos ja mietin, miten pysyn lämpöisenä. Säästä riippuen vedän sitten jalkaani villaisemmat sukkahousut ja kumisaappaat, jos tarpeen. Mekosta en luovu.”

Tärkeintä on pysyä kuivana. ”Jos kastut, kosteus tulee vaatteiden läpi ja silloin tulee varmasti kylmä”, Munsterhjelm sanoo.

Kuivana pysymisen takaa oikeanlainen takki – vettä pitävä Gore-Tex , jos tarpeen. Mukaan voi ottaa myös sateenvarjon.

Vappupiknikille puistoon partiolainen ottaa mukaan katoksen tai peräti teltan, joka suojaa sateelta. Paras istuinalusta on solumuovia: se eristää sekä kosteutta että kylmyyttä. Alustan päälle Munsterhjelm laittaa nätin pöytäliinan.

”Pelkkä viltti tai kertakäyttöliina ei toimi alustana, ne kostuvat saman tien”, Munsterhjelm sanoo.

Haalareihin sonnustautuvilla teekkareilla ja muilla opiskelijoilla on tapana viettää vappua pidemmän kaaren mukaan. Ulkosalla ollaan mahdollisesti koko aatto ja varhaisesta vappuaamusta iltaan asti.

”Haalarihan on yksinään yllättävän kylmä vaate”, Munsterhjelm muistuttaa. Hän neuvoo laittamaan alle ”kaiken, mikä mahtuu” eli vähintäänkin kunnon merinovillaisen alusasun pitkine kalsareineen.

Suomalaisille vappu on suurta alipukeutumisen juhlaa. Moni vetää ylleen popliinitakin ja ylioppilaslakin, satoi tai paistoi.

Ylioppilaslakista ei luovu Munsterhjelmkään. ”Kaulaliinanhan voi kääriä niin ylös, että korvatkin peittyvät.”

Hansikkaita ei saa unohtaa ja sateella kumisaappaat ovat parhaat jalkineet.

”Kun varpaat, sormet ja kaula pysyvät lämpöisenä, koko ihminenkin pysyy.”

Vapun vaateliukurista voi poimia inspiraatiota ja kerroksia pukeutumiseensa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!