Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhe intuitiosta on usein katteetonta

Päätöksiä voi tehdä myös vaistolla, mutta ensin pitää tuntea aiheensa.

Elämä
 
Anna Tommola

1. Sisäisen äänen kuuntelu on suosittu ajatus, mutta intuition toimivuudesta ei ole vahvaa näyttöä, totesi tutkimuksia läpikäynyt brittiläinen psykologian tohtori Magda Osman The Psychologist -lehdessä viime vuonna. Useimmiten paras tapa tehdä päätöksiä on yhä se, että arvioi rauhassa saatavilla olevaa tietoa ja puntaroi hyötyjä ja haittoja.

2. Oivallusten koetaan usein kumpuavan suoraan kehon viisaudesta: kuunnellaan sydäntä, tehdään näppituntumalla. Fyysiset seikat, kuten sydämen syke, vaikuttavatkin päätöksiin. Ne vain voivat erehdyttää siinä missä auttaakin.

Cambridgen yliopiston tutkimuksessa ihmiset pelasivat korttipeliä, joka perustui vaistoon. Osa koehenkilöistä oppi pärjäämään hyvin, mutta osaa heidän sydämensä johti harhaan kerta toisensa jälkeen.

3. Fiilispohjaltakin voi syntyä hyviä päätöksiä, jos aiheesta on jo valmiiksi syvällistä asiantuntemusta, kertoo vuonna 2012 julkaistu yhdysvaltalaistutkimus. Intuitio toimi laajoissa kokonaisarvioissa, mutta lukuisat yksityiskohtaiset ratkaisut vaativat tietoisempaa analyysiä.

4. Kriisitilanteissa parhaiten pärjäävät ne, jotka osaavat vaihdella joustavasti intuitiivisen ja analyyttisen otteen välillä, osoittaa norjalainen väitöstutkimus vuodelta 2013. Aikapaineessa on toimittava vaistomaisesti, mutta tiedon karttuessa kannattaa arvioida tilannetta uudelleen ja säätää ratkaisujaan.

5. Intuitio ei siis ole summamutikassa huiskimista, vaan kokemuksen myötä kehittyvä taito. Esimerkiksi hyvä shakinpelaaja näkee usein saman tien seuraavan siirtonsa, mutta käyttää silti aikaa seurausten arviointiin. Usein ensimmäinen ajatus osoittautuu parhaaksi – muttei aina.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!