Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija: Kyky lukea kirjoja heikkenee nopeasti

Internet opettaa meitä silmäilemään tekstejä tehokkaasti. Syventyvä lukutaito kuitenkin heikkenee nopeasti, jos sitä ei erikseen harjoita, sanoo asiantuntija.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen
Mikko Stig / Lehtikuva
Eläytyessään tarinaan lukija oppii yhdistämään tunteita, ajatuksia, aistimuksia ja jopa eleitä uusilla tavoilla.
Eläytyessään tarinaan lukija oppii yhdistämään tunteita, ajatuksia, aistimuksia ja jopa eleitä uusilla tavoilla. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Miksi kirjojen lukeminen tuntuu niin mukavalta? Kansalaisuuden ja julkispalvelujen professori Maryanne Wolf Tuftsin yliopistosta selittää:

”Lukeminen vaatii useiden aivoalueiden yhteistyötä. Erityisen tärkeitä ovat tietyt kieleen ja näköaistimuksiin erikoistuneet etuaivolohkon osat. Lukemisen aikana eri aivoalueiden välillä liikkuu paljon tietoa, ja se auttaa lukijaa järjestelemään ajatuksiaan.

Syventyvä lukeminen aktivoi aivoja erityisen kokonaisvaltaisesti. Syventyvää lukemista harjoitamme muun muassa kaunokirjallisuuden äärellä. Kun romaanihenkilö Anna Karenina syöksyy raiteille, lukijassa herää voimakkaita tunteita. Lukuelämys ei kuitenkaan jää vain ajatuksen ja tunteen tasolle, vaan toimintaa kuvailevat verbit aktivoivat lukijan motorisia hermoja, jotka vastaavat kehon liikuttelemisesta. Samoin kuvaukset Annan silkkimekosta tuottavat lukijan aivoissa kosketusaistimuksia.

Eläytyessään tarinaan lukija oppii yhdistämään tunteita, ajatuksia, aistimuksia ja jopa eleitä uusilla tavoilla. Siksi syventyvä lukeminen tuottaa niin ainutlaatuisia kokemuksia.

Internet opettaa meitä silmäilemään tekstejä tehokkaasti. Syventyvä lukutaito kuitenkin heikkenee nopeasti, jos sitä ei erikseen harjoita. Vain muutama minuutti kirjan äärellä joka ilta kehittää syventyvän lukemisen taitoa. Harjoituksen kautta keskittymiskyky vähitellen kehittyy ja lukunautinto kasvaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!