Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi niin moni patsas on alasti? – Testaa, tunnistatko helsinkiläisveistokset takapuolen perusteella

Vappujuhlan symboli Havis Amanda on alaston, mutta niin on moni muukin Helsingin patsas. Helsingin taidemuseon yleisötyökoordinaattori Antti Kauppinen kertoo, miksi alastomuus on haluttu kaupungin katukuvaan.

Elämä
 

Peppu, pylly, persaus. Helsinkiläistä katukuvaa komistavat useat paljaat kannikat. Paavo Nurmi juoksee Töölössä ilman housuja, Tellervo heittää Erottajalla keihästä vailla vaatteita. Mistä moinen, Helsingin taidemuseo HAMin yleisötyökoordinaattori Antti Kauppinen?

”Paavo Nurmi! Se on todella harvinainen konsepti!” Kauppinen innostuu.

Helsinkiläispatsaiden historia juontuu vuosille 1920–1930. Suomi oli juuri saavuttanut itsenäisyyden, ja helsinkiläiset johtajat päättivät haluta kaupunkiin julkista taidetta. Patsaita! Tätä perua kaupungissa ovat Karhupuiston karhu, Äidinrakkaus-hirvipatsas ja monia muita eläinpatsaita.

Samaan aikaan kuvanveistopiireissä uusklassismi oli tullut muotiin, Kauppinen kertoo. Käytännössä se tarkoitti marmorista veistettyjä alastonpatsaita. Samanlaisia, joita Rooma on pullollaan. Niissä esitettiin ihmisvartaloiden ihanteita, usein alasti. Tästä patsasmuodista muistuttavat Helsingissä muiden muassa Kolmen sepän patsas, Erottajan Tellervo – sekä se Paavo Nurmi.

Mikä siitä tekee harvinaisen konseptin?

”On todella harvinaista, että tunnettu henkilö kuvataan alasti”, Kauppinen sanoo.

Jollei Paavo Nurmen taival aina ollut helppo maaliviivan yli, ei se sitä ollut Töölönkään. 1920-luvun alussa kuvanveistäjä Wäinö Aaltoselta tilattiin patsas yhdeksän olympiakultaa voittaneesta juoksijasta. Kun patsas vuonna 1925 valmistui, se oli liian raju: juoksijahan oli siinä alasti! Patsas piilotettiin vuosikausiksi Ateneumin taidemuseoon, kunnes se nostettiin Helsingin olympialaisten kynnyksellä Olympiastadionin edustalle Töölöön. Se pääsi myös olympiajulisteisiin.

Vaikka Paavo Nurmi seisoi Aaltosen mallina ateljeessa, patsaan alastomuus ei lopulta ole hänen. Monimutkaista ehkä, mutta annetaan taidehistorioitsijan selittää.

”Patsas ei oikeastaan kuvaa Paavo Nurmea. Se esittää suomalaista ruumiinmuotoa ja kansallista elinvoimaisuutta.”

”Kun kuvanveistäjä on monta vuotta veistänyt samaa patsasta, hieronut sitä samaa pyllyä, niin se pylly ikäänkuin menettää sen pyllyytensä”, taidehistorioitsija muotoilee.

”Ennen toista maailmansotaa saatettiin tehdä veistos, jonka idea oli esittää fyysisesti kaunista arjalaista vartaloa – tästä Paavo Nurmessakin oli osittain kyse. Ei se silloin ollut mitenkään arvottavaa, vaikka siitä nopeasti sitten sellaista tuli.”

Kauppinen muistuttaa myös, että suomalaiset katsovat alastomia patsaita eri lähtökohdista kuin monet muut eurooppalaiset.

”Suomessa on hyvin voimakkaana kulttuuri, että on ok mennä työkaverin kanssa alasti saunaan, mutta annahan olla, jos joku laskee käden toisen olkapäälle. Se on nopeasti, että mitä sä siinä oikein lähentelet! Muualla Euroopassahan tämä on toisinpäin.”

Helsingin suurimman patsaskohun aiheutti vuonna 1908 Kauppatorin laidalle pystytetty alaston naisvartalo, Manta.

Havis Amanda oli aikansa kissantappovideo. Kaikilla oli siitä mielipide, vaikka eivät olleet edes käyneet veistosta katsomassa.”

Patsaan teki Porvoosta Pariisiin muuttanut kuvanveistäjä Ville Vallgren. Havis Amandasta tuli kauhea skandaali. Patsaassa oli oikeastaan kaikki pielessä. Suomenmielisten mielestä veistoksen vyötärö oli liian kapea, liiaksi ranskalaisilla kureliiveillä kiristetty. Ei lainkaan sellainen kuin oikealla suomalaisella naisella. Lääkärikunta kritisoi lantiota liian leveäksi. Raittiusliikkeen mielestä Havis Amanda kannusti haureuteen. Vasemmisto kritisoi patsaan hintaa.

”Sosiaalidemokraateista oli järkyttävää, että Helsingissä käytettiin rahaa pronssipatsaaseen, kun yhteiskunnallisiakin ongelmia oli.”

Mutta niinpä on tähänkin paljaaseen keimailijaan totuttu. Paitsi että Kauppisen mielestä Havis Amanda on tyypillinen esimerkki siitä, miten naiset helsinkiläisessä veistosperinteessä esitetään.

”Miehillä on vaatteet ja nimilaatta, naiset ovat nimettömiä ja ilman vaatteita. Miehistä luemme, naisia katsomme. Naiset eivät esitä itseään vaan ovat vertauskuvia. Havis Amandakin on merestä nousevan Helsingin vertauskuva.”

Tarvitaanko alastomia patsaita siis lisää? Voitaisiinko joku tuleva presidentti vaikkapa kuvata patsaassa alasti?

”Miksi?” Kauppinen kysyy.

”Ei enää ole kiinnostavaa tehdä näköispatsaita. Kuka tahansa voi hetkessä googlata miltä joku näytti. Ihmisten visuaalinen lukutaitokin on aivan toisella tasolla kuin muinoin. Jos nyt tehtäisiin patsas vaikka jostain twitter-aktiivista, siinä voisi olla jotain kosmokseen lentäviä kirjaimia.”

Kenellä on Kauppisen mielestä Helsingin patsaskunnan kaunein peppu?

”Kyllä se Kolme seppää on komea. Siinä on käden ulottuvilla kolmet pakarat! Onhan se nyt hienoa!”

Kiitos pakaroista kuuluu muurarille ja kommunistipoliitikko Paavo Koskiselle sekä poliisimies Sundstömille, joiden kerrotaan seisseen 1930-luvulla kuvanveistäjä Felix Nylundin malleina.

Kolmen sepän aukio on Kauppisen mukaan kaikkiaan viehättävän omituinen kombo.

”Yksi soittaa djemberumpua, toinen heiluu humalassa ja taustalla kolme seppää takoo rautaa alasti. Kun sitä katsoo, ei voi ajatella muuta kuin, että johan on friikki kansa.”

Helsingin taidemuseo kerää tavallisten ihmisten patsasmuistoja, www.hamhelsinki.fi/veistokset/veistosmuisto/

Oikaisu 30.4 kello 10.00: Tarkennettu Antti Kauppisen sitaatteja. Kauppinen ei ole Hamin pääopas, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti väitettiin.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!