Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkkeelle jäämisestä seurasikin kriisi – ”Eläkeläinen on kauhea sana”

Eläkkeelle jääminen voi saada olon tuntumaan masentuneelta, hyödyttömältä ja yksinäiseltä. Kirsti Tuominen on taistellut kriisiä vastaan opiskelemalla, joogaamalla ja perustamalla keskustelukerhon.

Hanna Syrjälä HS

Kauanko kestää, että eläkkeellä olemiseen tottuu?

Niin Kirsti Tuominen kirjoitti Facebook-statukseensa, kun oli jäämässä eläkkeelle Kallion kirjaston johtajan työstä.

Monet eläkkeellä olevat tuttavat vastasivat, että kaksi kuukautta. Toiset, että neljä.

Nyt Tuominen on ollut vuoden ja kolme kuukautta eläkkeellä, eikä ole vielä tottunut.

Hänen on vaikea sanoa olevansa eläkeläinen.

”Se on kauhea sana! Eläkkeellä oleminen kuulostaa sentään hiukan paremmalta.”

HS:n Torstai-liite kysyi lukijoiltaan, onko eläkkeelle jääminen tuntunut kriisiltä.

Vastauksista selvisi, että kriisi voi olla joissakin tapauksissa lähes laimea sana. Kerrottiin masennuksesta, identiteetin katoamisesta, yksinäisyydestä ja turhan usein tapahtuvasta tissuttelusta.

Monella pyöri päässä suuria kysymyksiä: Kuka olen työminäni ulkopuolella? Miten käyttää aikaa, kun jokainen päivä tuntuu sunnuntailta? Miten keksiä aivoille uutta askaroitavaa? Miten olla hyödyksi?

Niitä kysymyksiä Kirsti Tuominenkin on pohtinut. Hän on kyllä keksinyt tekemistä: opiskelua, mentorointia ja lapsenlasten hoitamista. Omakotitalon puutarhassa riittää tekemistä, ja keramiikkatöitäkin on tarkoitus tehdä – mutta se ei vielä riitä.

”Jos vain neulon, kävelen metsässä ja laitan ruokaa, en voi hyvin. Tarvitsen myös haasteita.”

Tuominen jäi eläkkeelle viime vuoden tammikuussa. Hän oli aina ollut työorientoitunut ja antanut työlleen paljon: illat ja viikonloput menivät aika lailla palautumiseen.

Kirjaston johtaminen oli Tuomisesta antoisaa, mutta hän oli pitkään väsynyt. Se vaikutti siihen, että eläkkeelle teki mieli.

Viimeisenä työpäivänä Tuomisella oli läksiäiset työpaikallaan. Casablanca-elokuvasta tuttu As Time Goes By soi, kun Tuominen kuulutti kirjaston sulkeutuvan.

Puoliltaöin Tuominen lähti juhlista mukanaan kukkia ja kirja, johon työkaverit olivat kirjoittaneet kirjavinkkejä ja tekstinpätkiä.

”Olo oli sekasortoisen hämmentynyt.”

Ensimmäinen kevät eläkeläisenä meni hieman harakoille. Tuominen nukkui väsymystään pois ja oli koko ajan flunssassa. Se tuntui osin suojaltakin: nyt saa olla rauhassa ja miettiä.

Terveenä ollessaan hän yritti keksiä, mitä alkaisi puuhata. Hän aloitti esimerkiksi palstaviljelyn, mutta ei innostunut.

Ennen eläkkeelle jäämistään hän oli laittanut kalenteriin tarralapuilla luentoja, joille voisi osallistua. Laput saattoi irrottaa, koska juuri mihinkään ei tullut mentyä.

Kaikki tekeminen tuntui hidastuvan, ja elämään oli vaikea löytää rytmiä. Asioita jäi kesken.

Tuominen laittoi joulukoristeet laatikkoon, mutta laatikko jäi viemättä oikealle paikalleen. Sanomalehtipinot kasvoivat.

Tuominen sai huomata, että työelämässä ollessa kaikki asiat hoituivat reippaammin. Syy oli se, että kun oli rajatusti aikaa, oli pakko suoriutua ripeästi.

Nyt oli pakollisena ohjelmana vain koiran ulkoiluttaminen. Ja aikaa oli, paljon aikaa.

Psykologi Sirpa Taskinen on kirjoittanut Hyvillä mielin eläkkeelle -nimisen kirjan, joka on opas työelämän jälkeiseen aikaan.

Taskisen mukaan juuri ajankäyttö ja rutiinien muuttuminen ovat suuria mullistuksia eläkkeelle jäädessä.

Ei siinä kuitenkaan kaikki: eläkkeelle jääminen ravisuttaa jokaista osa-aluetta elämässä.

”Ihmisen liikkumisen reviirikin muuttuu. Myös parisuhdetta saattaa koetella, kun ollaan koko ajan yhdessä.”

Taskisen mukaan aluksi vapaus voi tuntua fantastiselta.

”Silti alakulon tunne tulee jossain vaiheessa kaikille. Siinä ei ole mitään merkillistä: niin tapahtuu, kun elämässä on muutosta ja luopumista.”

Eläkkeelle jääminen voi herättää muitakin tunteita kuin alakulon. Eläkeläinen voi olla kateellinen, pettynyt ja katkera. Etenkin jos töistä on joutunut pois vasten tahtoaan, tunnemyrsky saattaa olla melkoinen.

Tunteet kannattaa Taskisen mukaan hyväksyä ja myös puhua niistä. Ikäviä tunteita ei pääse pakoon sillä, että täyttää kalenterinsa ja ryhtyy kiireiseksi eläkeläiseksi. Tosin toinen ääripääkään ei ole hyvä: se, että ei ole mitään ohjelmaa.

”Siinä on tasapainoilun paikka. Sen verran kannattaa olla menoja, että on aina jotain odotettavaa.”

Taskinen on huomannut, että eläkeläisten elämä muodostuu usein neljästä lohkosta: terveyden vaalimisesta, itsensä toteuttamisesta, resurssina toimimisesta ja ihmisenä kasvamisesta.

Itsensä toteuttaminen on sitä, mikä nuorempien silmiin näyttää mukavalta: opiskellaan kieliä, matkustetaan ja harrastetaan kulttuuria.

Kuitenkin resurssina toimiminen saattaa olla se puoli elämässä, joka saa sen tuntumaan erityisen mielekkäältä. Resurssina toimiminen voi tarkoittaa vapaaehtoistyötä, lastenlasten hoitamista tai kansalaisaktiivisuutta.

”Harvat vaalit onnistuisivat Suomessa, jos eläkeläiset eivät osallistuisi järjestelyihin.”

Kesän jälkeen Kirsti Tuomisen elämään tuli uusia asioita. Tuomisen mies oli jäänyt pari kuukautta vaimonsa jälkeen eläkkeelle. Syksyllä he alkoivat käydä kahdesti viikossa joogassa ja hoitaa lapsenlastaan säännöllisesti.

Tuominen meni myös keramiikkakurssille ja aloitti laulutaidottomien lauluryhmässä. Loppuvuodesta hän suoritti tiiviiseen tahtiin viisi opintoviikkoa vanhenemisen tutkimusta.

Monitieteinen oppiaine kiinnosti, koska Tuominen halusi ymmärtää, miksi hänelle välillä puhuttiin kuin hölmölle. Hän tunsi joissakin tilanteissa menettäneensä uskottavuutensa, koska oli eläkkeellä.

”Miten status voi muuttua niin paljon, jos ei ole töissä?”

Opiskelu virkisti Tuomista.

”Se oli tavoitehakuista toimintaa. Sellaista olin kaivannut: jotain, mihin tähdätä.”

Kalenteria täytti syksyllä sekin, että Tuominen ryhtyi mentoriksi ja työelämävalmentajaksi nuoremmille julkisen sektorin työntekijöille.

Hän perusti myös neljän naisen keskustelukerhon, johon jokainen tuo vuorollaan aiheen keskusteltavaksi. Naiset ovat eri alojen asiantuntijoita, Tuomisen tavoin työstään innostuneita.

”Halusin koota joukon, jossa puhutaan muustakin kuin lastenlapsista ja henkilökohtaisista asioista.”

Eläkkeellä olemistaan Tuominen prosessoi paljon. Hän listasi paperille, mitä hänen mielestään kuuluu hyvään elämään eläkkeellä.

Listalle pääsivät muun muassa merkityksellinen tekeminen, ihmisten tapaaminen ja asiat, jotka ruokkivat ajattelua. Tärkeimmäksi tehtäväkseen Tuominen ymmärsi sen, että hänen tulee olla poikansa perheen apuna.

”Mutta siihen ei voi ripustautua. Heitä voi auttaa vain silloin, kun he tarvitsevat.”

Eläkkeelle jääminen herätti ajatuksia myös omasta iästä.

”Olen 65-vuotias, joten toimeliaita vuosia ei ole loputtomiin. Tässä vaiheessa on viimeistään aika katsoa, mikä on ollut elämän kokonaisuus ja mitä siitä vielä puuttuu.”

Suomen Punaisella Ristillä on Täyttä elämää eläkkeellä -niminen hanke, jossa eläkkeelle siirtyviä ja eläkkeellä olevia valmennetaan uuteen elämänvaiheeseen.

Projektikoordinaattori Saija Ohtonen-Jonesin mukaan valmennuksissa ihmisiä mietityttää erityisesti yksinäisyys, elämän sisältö ja uusi identiteetti. Hänen mielestään yhteiskunnassa vallitseva ilmapiiri on osasyyllinen siihen, jos eläkkeelle jääminen tuntuu kriisiltä.

”Eläkeläisistä puhutaan helposti vain kustannuksina. Eläkeläinen saattaa miettiä, onko minkään arvoinen, kun ei ole töissä eikä tuota.”

Valmennuksissa muun muassa tutkiskellaan omia sosiaalisia suhteita, suunnitellaan tulevaa ajankäyttöä ja pohditaan, mikä on itselle tärkeää.

”Jokaiselle yritetään löytää se oma juttu, josta ammentaa merkityksellisyyden kokemusta.”

Yhtenä vaihtoehtona tarjotaan vapaaehtoistyötä.

”Muiden auttaminen tukee omaakin hyvinvointia. Siitä saa paljon, kun voi olla toisille avuksi ja hyödyksi.”

Valmennuksessa puhutaan siitä, että eläkkeelle jäädessä pitää ryhtyä itse aktiiviseksi.

”Täytyy uskaltaa aloittaa harrastuksia tai soittaa niillekin ystäville, joihin välit ovat työelämässä hiljentyneet.”

Alkoholistakin puhutaan. Ohtonen-Jonesin mukaan liikakäytön riskit ovat olemassa, kun aikaa on paljon ja alkoholia kestää ikääntyessä huonommin.

”Kun työ ei pakota rytmiin, on helpompi ottaa lasi viiniä vaikka jo ennen lounasta. Ja jos on tyhjä ja arvoton olo, saattaa tuntua, ettei tällä ole mitään väliä.”

Pitkään jatkuvat tyhjyyden ja arvottomuuden tunteet voivat pahimmillaan kertoa masennuksesta. Siihen kannattaa hakea apua eikä ajatella, että tällainen olo kuuluu eläkkeelle jäädessä asiaan.

Kirsti Tuominen arvioi, että on eläkekriisissään ylittänyt pahimman. Hän uskoo, että syksyllä hän voisi olla jo täysin tasapainossa.

Töistä Tuominen kaipaa yhteisöä – eikä nimenomaan töihin kytkeytyvää yhteisöä ole helppo korvata.

”Töissä ollaan koko päivä yhdessä ja ponnistellaan yhteisen päämärän eteen. Jatkossa yhteisöt ovat yksittäisiä ja rakentuvat toisella tavalla.”

Tuominen aikoo tulevaisuudessa matkustella taidekohteiden perässä Euroopassa. Opintoja on tarkoitus jatkaa, ja myös vanhenemiseen liittyvän blogin kirjoittaminen kiinnostaisi.

Kriisistä huolimatta hän on nauttinut eläkkeellä olemisesta hetkittäin. Parasta ovat hitaat aamut. Ja se, kun herätessä voi kurkistaa verhon välistä, millainen sää on ulkona.

”Siellä ihmiset juoksevat räntäsateessa bussiin. Ei harmita yhtään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!