Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väsyttääkö itsensäkehittämisen kulttuuri – näin pysyt lujana stoalais-kärsämäkisen elämänfilosofian avulla

Elämä
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Vuosia sitten olin firmassa, joka joutui turbulenssiin. Keskijohdolle sateli ylhäältä vaatimuksia, joita piti annostella omille joukoille kuin kalanmaksaöljykauhallisia. Niinpä henkilöstöosasto pani meidät pikkupomot koulutukseen, jossa piti opetella muutosjoustavuutta.

Aluksi mitattiin kunkin muutosketteryys. Asetelma aiheutti ryhmässämme miltei astmaattisen reaktion. Konsultti oli onneksi sisäistänyt muutosjoustavuuden. Käytimme sessiomme itsensäkehitysjargonin sijasta vertaistukeen ja työnohjaukseen.

Kokemus palasi mieleeni, kun luin tanskalaisen psykologian professorin Svend Brinkmannin kirjan Pysy lujana, elämä ilman self-helpiä (Tammi 2016). Se on vastalause nykyajan muutospuheelle ja itsensä kehittämisen kulttuurille.

Elämäntaito-oppaita satirisoivassa hengessä Brinkmann on purkanut oppinsa seitsemäksi portaaksi: 1. Lakkaa tarkkailemasta itseäsi. 2. Keskity siihen, mikä elämässäsi on kielteistä. 3. Opettele sanomaan ei. 4. Pidä tunteesi aisoissa. 5. Anna potkut henkilökohtaiselle valmentajallesi. 6. Lue romaani – älä elämäntaito-opasta äläkä elämäkertaa. 7. Mieti menneisyyttä.

Brinkmannin mukaan kielteisiin asioihin keskittyminen antaa mahdollisuuden siihen, että ongelmallisia asioita voi muuttaa. Jos työpaikalla hehkutetaan vain menestystarinoita ja ongelmista pitää vaieta, seurauksena on kytevä tyytymättömyys.

Pohjimmiltaan muutospuheessa on Brinkmannin mukaan kyse siitä, että nopeutuvassa nykykulttuurissa suositaan joustavia ja muutoshakuisia yksilöitä, jotka ovat alati kehittämässä ja muuttamassa itseään.

Myöhäismodernin ajan kulutusyhteiskunnassa selviää Brinkmannin mukaan ammentamalla innoitusta klassisesta stoalaisesta filosofiasta, joka painottaa itsehillintää, mielenrauhaa, arvokkuutta, velvollisuudentuntoa ja elämän rajallisuuden tajuamista. Self-help-helppoheikkien sijasta pitäisi tarttua Senecaan, Epiktetokseen ja Marcus Aureliukseen.

Sen sijaan että yritämme löytää itsemme, meidän pitäisi opetella tulemaan toimeen itsemme kanssa.

Stoalaisuuden ydin kiteytyy lauseessa, jonka orja kuiskasi kertomuksen mukaan roomalaisen sotapäällikön korvaan voittokulkueessa: memento mori. Muista kuolevasi.

Saavutamme syvimmän ilon olemassaolostamme katsomalla väistämätöntä kohtaloa silmiin. Elämä on rajallinen. Jos ajattelemme kuolevaisuuttamme päivittäin, osaamme olla kiitollisia elämästämme tässä hetkessä.

Tätähän ovat meille tolkuttaneet myös suomalaiset sananlaskut ja kansanviisaudet, joita on nykyään tapana parjata negatiivisuudesta ja latistavuudesta. Mutta kuunnelkaapa tätä Kärsämäeltä peräisi olevaa sananlaskua, jonka joku sisäisen stoalaisuutensa löytänyt työläinen voisi kuiskata fantastista muutospuhettaan tulosinfossa suoltavan toimitusjohtajan korvaan:

Minä en ole mikkään enkä vähän päästä sekkään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!