Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheenisän amfetamiini­riippuvuus: Päivällä huumeporukoissa, illalla lautapelejä lasten kanssa

Pasi Tuomaila jäi avovaimolleen kiinni huumeista, kun häneltä putosi ruisku lattialle. Sen jälkeen Tuomaila asui monta vuotta kadulla. Siitä hän kertoo nykyään hiljaisina kuunteleville koululaisille.

Hanna Syrjälä HS
Pasi Tuomaila

Kuka?

Pasi Tuomaila, 46. Opiskelee lähihoitajaksi oppisopimuksella, työpaikka on Lahden Irti huumeista ry. Entinen narkomaani. Naimisissa, asuu Lahden Nastolassa.

Mistä tunnetaan?

Tuomaila vierailee kouluilla puhumassa entisestä elämästään.

Mistä ei tunneta?

”Olen innokas kokki. Olen myös himosiivooja, erityisesti pidän ikkunoiden pesemisestä.”

Kun rahaa oli vähän, Pasi Tuomailan piti päättää, meneekö hän uimahalliin pesulle vai ostaako ruokaa.

Hän haisi, koska oli ollut monta päivää peseytymättä ja samoissa vaatteissa. Tosin uimahallin suihkukaan ei poistanut lemua: eihän hänellä ollut vaihtovaatteita.

Lämpimiä aterioita Tuomaila ei syönyt. Hänelle ruoka tarkoitti suklaata tai eineslihapiirakkaa, jonka hän söi kylmänä.

Välillä Tuomailalla oli enemmän rahaa. Silloin hän yöpyi hotellissa ja pääsi pesulle ja lepäämään.

Sellaista tilannetta ei ollut usein. Kaikki rahat kun menivät huumeisiin.

 

Tuomaila, 46, käytti yli 20 vuotta huumeita, pääasiassa amfetamiinia. Nelisen vuotta sitten hän päätti, että jo riittää.

Nyt hän kiertää kouluissa kertomassa, millaista huumeidenkäyttäjän elämä oli. Nuoret kuuntelevat hiljaa, eikä ihme: Tuomaila puhuu vakuuttavasti, kaunistelematta.

”Nuorilla on usein samat kysymykset. Heitä kiinnostaa, millaista oli huumemaailmassa, millaisia rikoksia tein ja millaista oli olla vankilassa.”

Tuomaila oppi puhumaan itsestään ja elämästään vertaistukiryhmässä. Sinne hän meni raitistuakseen, kun oli ensin sairastunut kuolemanvakavasti.

Ennen tuota pistettä hän oli elänyt monta vuotta asunnottomana. Mutta sitä ennen hänellä oli perhe.

Entinen narkomaani Pasi Tuomaila: En koskaan unohda häpeää, jota tunsin, kun elin kadulla.
Entinen narkomaani Pasi Tuomaila: En koskaan unohda häpeää, jota tunsin, kun elin kadulla.
Pasi Tuomaila käytti huumeita parikymmentä vuotta. Nyt hän on ollut neljä vuotta selvin päin. "Tulevaisuudelta toivon, että saisin elää ilman minkäänlaista retkahdusta, päivä kerrallaan." Kuvaus ja leikkaus: Jonne Heinonen.

Tuomaila tuli isäksi vähän päälle parikymppisenä vuonna 1994. Hän käytti jo amfetamiinia.

Avovaimo ei tiennyt huumeista – ennen kuin Tuomailan taskusta putosi ruisku keskelle eteisen lattiaa. Avovaimo oli shokissa, vaikka olikin epäillyt asiaa.

Tieto saavutti myös Tuomailan äidin. Tuomaila joutui nostamaan hihansa ylös, kun äiti halusi nähdä poikansa käsivarret.

Tuomaila lupasi lopettaa, kuten monta kertaa tulevina vuosina. Siksi avovaimo varmaankin pysyi rinnalla.

”Huumeidenkäyttäjä on lupailija ja manipuloija, joka käyttää läheisiä hyväkseen.”

Perheeseen syntyi vielä kaksi lasta. Avovaimo kävi töissä ja elätti perheen. Tuomaila vietti päivät kaupungilla huumeporukoissa.

Illalla perhe oli yhdessä kotona. Joskus Tuomaila pelasi lautapelejä lasten kanssa. Yleensä hän kuitenkin oli omissa oloissaan ja tuskaili, kun ei voinut perhe-elämän vuoksi käyttää aineita.

Kerran Tuomaila haki lapset päiväkodista. Henkilökunta päätteli Tuomailan ulkoisesta olemuksesta, että hän on huumeidenkäyttäjä. Tuli kutsu lastensuojeluun – ja sen jälkeen tieto, että isän pitää muuttaa pois tai lapset otetaan huostaan.

Tuomaila pakkasi tavaransa reppuun ja käveli Kontulan metrolle. Lähtiessä toinen hänen pojistaan roikkui vaatteissa ja itki, että isi, älä lähde.

”Se itku jäi korviin soimaan.”

Kun Tuomaila joi 14-vuotiaana ensimmäisen kerran kännit, hänestä tuli rohkea. Hän uskalsi puhua vieraille, jopa tytöille.

Tuomaila oli arka, mikä johtui osin siitä, että häntä oli koulukiusattu. Äidin mielestä Tuomaila oli kiltti ja avulias poika. Koulukavereilta hän sai kuitenkin kuulla olevansa ylipainoinen ja puhuvansa huonosti suomea. Vähän vaikeaa suomi olikin, sillä Tuomaila oli asunut varhaislapsuutensa Ruotsissa.

16-vuotiaana Tuomaila oli jo alkoholikoukussa. Juominen ei ollut hauskanpitoa vaan tuntui lääkkeeltä, joka poisti pelot.

Kauppaoppilaitos jäi kesken, koska Tuomailaa kiinnosti vain alkoholi. Hän joi viikollakin ja yleensä niin paljon, että sammui.

Parikymppisenä hän oli käymässä Helsingissä. Bileistä loppui viina.

Tarjolla oli kuitenkin amfetamiinia. Tuomailalla ei ollut mitään ongelmaa kokeilla.

Vanhempi nainen pisti sitä hänen käsivarteensa. Hän oli kerrasta myyty ja päätti, että alkoholi vaihtukoon amfetamiiniin.

Kun Tuomaila asui kadulla, hänen elämänsä rytmittyi kolmen asian mukaan: huumeet, rikokset ja välillä lyhyt selviäminen.

Hänellä oli tapana valvoa yöt. Aamulla hän saattoi kävellä rautatieasemalle, istua Riihimäelle menevään junaan ja nukkua. Riihimäellä hän vaihtoi Helsingin-junaan ja jatkoi uniaan.

Sen jälkeen hän vaelteli ympäri kaupunkia, yleensä yksin. Hän näki niin paljon vaivaa saadakseen huumeita, ettei kaivannut kavereita niitä jakamaan.

Saadakseen rahaa Tuomaila teki luottoihin liittyviä petoksia ja varasteli lompakoita sekä kännyköitä. Ne teot kaduttavat häntä nyt.

”Raittiina ei tulisi mieleenkään tehdä rikoksia.”

Vankilatuomioita tuli, mutta vankila ei ollut niin paha. Siellä sai ruokaa, sängyn ja säännöllisen elämänrytmin.

Vankilassa ei kuitenkaan keksinyt, mitä tekisi vapautumisen jälkeen. Kun ei ollut ideaa, oli itsestään selvää palata vanhaan.

Välillä Tuomaila tapasi lapsiaan jonkin metroaseman liepeillä. Lapset toivat ruokaa. Tuomaila kyseli, miten koulussa menee.

”Häpesin näyttää itseäni, ja aina teki mieli alkaa itkeä. Oli kova paikka mennä tapaamaan lapsia, mutta vielä kovempaa oli lähteä pois heidän luotaan.”

Jonne Heinonen / HS

Vuonna 2012 Tuomaila oli päässyt viidettä kertaa vankilasta. Se oli rankka keikka: muuntohuume MDPV:hen siirtynyt Tuomaila oli pantu Turkuun vankimielisairaalaan, koska hän oli niin harhainen.

Sellainen hän oli ollut kadullakin. Hän ajatteli ihmisten haluavan hänelle pahaa ja epäili, että häntä seurataan.

Se pojista, joka roikkui vuosia aiemmin isänsä vaatteissa, oli muuttanut juuri omilleen. Tuomaila kysyi, voisiko majoittua pojan luokse: ihan vain pieneksi ajaksi ennen kuin löytää oman asunnon.

Tuomaila sai majailla pojan kaksiossa toisessa huoneessa. Hetken hän oli käyttämättä huumeita, mutta aloitti taas.

Pojan oli vaikea sanoa siihen mitään.

Eräänä viikonloppuna poika oli mökkeilemässä. Tuomaila oli niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kävelemään, eikä mikään pysynyt sisällä. Hän soitti itselleen ambulanssin.

Tuomaila oli saanut likaisesta huumeneulasta stafylokokki-bakteerin, joka vaurioitti hänen sydämensä läpän. Sairaalassa Tuomaila ei heti ymmärtänyt, kuinka vakavasta asiasta on kyse. Hän ajatteli, että tämähän on ihan hyvä, saan hetken lepäillä sairaalassa.

Infektio-osastolla hän alkoi pelätä, että kuolee. Vaikka hän oli viime vuodet toivonutkin kuolemaa, nyt se kauhistutti häntä.

Tuomaila sai keuhkokuumeen, ja hänelle annettiin lisähappea. Sitten sydän leikattiin. Tuomaila oli kaikkiaan lähes kaksi kuukautta sairaalassa.

Pedissä ehti ajatella mennyttä elämää. Tuomaila summaili, mitä hän oli saanut kuluneista vuosista.

Ei mitään. Paitsi väsyneen sydämen.

Tuomaila päätti, että jos hän jää henkiin, hän aloittaa uuden elämän.

Tuomailan äiti oli laittanut välit poikki poikaansa, mutta alkoi käydä sairaalassa säännöllisesti. Myös lapsista kaksi vanhinta kävi.

Nuorin ei käynyt, vaikka lupasi. Tuomaila ymmärsi. Hän oli itsekin pettänyt lupauksia.

Sairaalasta Tuomaila muutti äitinsä luo. Hän alkoi käydä kaksi kertaa päivässä vertaistukiryhmässä, jossa tapasi muita päihderiippuvaisia.

Väsyneenä ja stressaantuneena Tuomailan teki mieli käyttää, mutta se meni aina nopeasti ohi. Hän keskittyi opettelemaan arkea. Hän nukkui, söi säännöllisesti ja lenkkeili.

Lahden Irti huumeista -yhdistyksessä hän aloitti työkokeilussa vuonna 2014. Tuomaila työskentelee yhdistyksessä edelleen ja opiskelee oppisopimuksella lähihoitajaksi.

Jos nuoruuden kesätöitä ei lasketa, yhdistys on Tuomailan ensimmäinen työpaikka. Hän auttaa ihmisiä, jotka haluavat kuiville. Oma halu on Tuomailan mukaan tärkein: ketään ei voi pakottaa lopettamaan.

Monet huumeidenkäyttäjät ovat selvin päin herkkiä ja mukavia, Tuomaila sanoo.

”Kun aineet jäävät pois, tulee esiin se, millainen ihminen on oikeasti.”

Tuomailan äiti on päässyt toteamaan, että hän on saanut poikansa takaisin, sen kiltin ja avuliaan. Lapset ovat saaneet raittiin isän. Tuomaila on pyytänyt menneitä vuosia heiltä anteeksi – ja myös saanut anteeksi.

Tuomaila siirtyi aikanaan käyttämään huumeita sen enempää miettimättä. Miksi niin kävi?

”Olin alkoholisoitunut. Siksi kynnys käyttää muita päihteitä oli matalalla.”

Tuomaila ei usko porttiteoriaan eli siihen, että mietojen päihteiden käyttö johtaa aina vahvempien käyttämiseen.

”Mutta jos on jäänyt yhteen päihteeseen koukkuun, on helpompi siirtyä toiseen.”

Tuomaila haluaa kertoa tarinaansa, jotta käyttäjät ja heidän läheisensä saisivat toivoa. Menneisyyttään hän ei häpeä.

”Uskon, että kaikella oli tarkoitus. Menneeseen ei voi enää vaikuttaa, ainoastaan tulevaan.”

Kolme vuotta sitten Tuomaila tapasi nykyisen vaimonsa. He menivät naimisiin viime kesänä. Pariskunta asuu omakotitalossa kissan ja kahden villakoiran kanssa.

Aiemmin Tuomailan oli pakko hankkia huumeita ja rahaa niihin. Nyt hän voi tehdä aivan mitä tahansa.

Hän voi lähteä koirien kanssa lenkille. Hän voi ottaa luontokuvia. Tai hän voi milloin vain hypätä auton rattiin ja ajaa minne mielii.

Se on vapautta, ja se on raittiudessa parasta.

Näistä en luovu

Raittius

”Ilman sitä ei ole elämässä mitään. Jos en ole raitis, elämästä lähtee työ, harrastukset ja läheiset.”

Haaveet

”Ne ovat nykyään realistisia ja saavutettavissa. Ensisijaiset haaveeni ovat ammattitutkinto ja työllistyminen.”

Harrastukset

”Kaukalopallo on henkireikäni. Puran lajiin energiaa, siinä tuulettuu. Pelaan lahtelaisessa ikämiesporukassa.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!