Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuoleman ajatteleminen voi olla hyväksi terveydelle

Elämän rajallisuus ahdistaa, mutta sen tiedostaminen voi myös lisätä myötätuntoa ja hyvinvointia.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Ihminen pyrkii yleensä välttämään ajatusta kuolemasta. Tutkijat ovat esittäneet, että alitajuinen kuolemanpelko saisi ihmiset esimerkiksi ahnehtimaan, takertumaan tiukemmin omaan maailmankuvaansa ja hylkimään erilaisuutta. Toisaalta tietoisuus kuolevaisuudesta voi lisätä myös myönteisiä piirteitä, kuten myötätuntoa, avuliaisuutta ja rauhantahtoa, yhdysvaltalaistutkijat listaavat vuonna 2008 julkaistussa yhteenvedossaan.

2. Elämän rajallisuuden tiedostaminen on hyväksi myös terveydelle. Se voi kannustaa korjaamaan elintapoja, kuten tupakoimaan vähemmän, käyttämään aurinkosuojaa tai urheilemaan enemmän, tutkimusyhteenveto kertoo.

3. Mitä pidempään elää, sitä enemmän kuolema on läsnä. Tuoreeseen Cambridgen yliopiston tutkimukseen haastatellut yli 95-vuotiaat kertoivat elävänsä päivä kerrallaan, valmiina lähtöön. Kuolema tuli esiin arkisesti: eräs nainen lahjoitti pitkäikäisen lampun lapsenlapselleen todeten, ettei hänen sitä hyödytä ottaa käyttöön.

4. Vaikean aiheen välttely voi lisätä kuolevan läheisen kärsimystä. Näin kertoo norjalaistutkimus, johon haastateltiin eri-ikäisiä, parantumatonta syöpää sairastavia ihmisiä. He kokivat jääneensä yksin epävarmuutensa ja ahdistuksensa kanssa, sillä hoitajat tai läheiset eivät keskustelleet heidän kanssaan elämän ja kuoleman kysymyksistä.

5. Epämääräisesti vainoavien ikävien ajatusten pakoilu ahdistaa. Sen sijaan kuoleman kohtaaminen silmästä silmään voi lisätä kiitollisuutta ja kykyä elää hetkessä. Näin toteaa psykologi Steve Taylor traumaperäistä kasvua käsittelevässä blogissaan. Maailmasta tuleekin todellisempi, eloisampi ja kauniimpi paikka, kun sen on ollut lähellä menettää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!