Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teini-iän musiikkimaku voi vaikuttaa koko loppuelämän

Musiikkimaku on paljolti opittua, sanoo musiikkikasvatuksen professori.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen
Outi Pyhäranta / HS
Teini-iän lempibiisit toimivat aikuisenakin.
Teini-iän lempibiisit toimivat aikuisenakin. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Miksi musiikin kuunteleminen tuntuu hyvältä? Musiikkikasvatuksen professori Jukka Louhivuori Jyväskylän yliopistosta vastaa:

”Musiikki vaikuttaa ihmisen mielialaan ja vireystilaan monilla tavoilla. Jos vaikkapa töistä tullessa olo on levoton, sopiva musiikki rauhoittaa mieltä, laskee stressihormonitasoja ja rauhoittaa sykettä. Vastaavasti energisellä musiikilla voi kohottaa vireystilaa ja luoda juhlatunnelmaa.

Musiikin kokemiseen vaikuttaa hyvin paljon se, missä ympäristössä ja mielentilassa sitä kuuntelemme.

Musiikista on vaikea löytää sellaisia universaaleja piirteitä, jotka herättäisivät samanlaisia kokemuksia kaikissa ihmisissä eri puolilla maailmaa. Musiikkimaku on paljolti opittua. Eri kulttuureissa ihmiset kokevat hyvin erilaiset äänet ja äänimaisemat miellyttävinä.

Musiikkimieltymyksiin vaikuttavat myös monet yksilölliset tekijät, kuten persoonallisuus, ikä, elämäntilanne ja ystäväpiiri. Yleensä syvimmälle juurtuu 15–20-vuotiaana kuunneltu musiikki, sillä tuossa elämänvaiheessa ihminen rakentaa itseään. Nuoruudessa omaksuttu musiikki voi tuottaa hyvää oloa koko ihmisen elämän ajan.

Voimme oppia nauttimaan musiikista, josta emme aluksi erityisesti pidä. Avoimin mielin kuunnellessaan vanhempikin ihminen saattaa löytää vieraasta musiikista piirteitä, jotka alkavat vähitellen miellyttää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!