Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilulääkäri ihmettelee bikini fitness -buumia: Paino nousee nopeasti ja hormonitoiminta menee sekaisin

Maitorahkaa, fitnesstähtiä ja tv:n laihdutusohjelmia, joissa paino putoaa kovalla rääkillä. Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo, mikä tämän ajan kuntoilutrendeissä on pielessä.

Elämä
 
Urheilulääkäri: Kilpatason fitness vääristää suhteen syömiseen ja liikuntaan
Urheilulääkäri: Kilpatason fitness vääristää suhteen syömiseen ja liikuntaan
Urheilulääkäri Pippa Laukka kritisoi nykyajan kuntoilutrendejä ja katsoo niiden vääristävän suhteen syömiseen ja liikuntaan.
Pippa Laukka

Kuka?

Pippa Laukka, 45, on liikuntalääketieteen erikoislääkäri. Pitää vastaanottoa Mehiläisessä ja toimii Hintsa Performancen lääketieteellisenä johtajana Suomessa. Myös Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri. Kolme lasta, harrastuksina triathlon ja kirjoittaminen.

Mistä tunnetaan?

Laukka on naisten jalkapallomaajoukkueen ja jääkiekkomaajoukkueen lääkäri. Hänet tunnetaan myös Urheilulääkäri-kirjastaan ja blogistaan.

Mistä ei tunneta?

”Pitkäaikaisin harrastukseni on laskettelu. Olen harrastanut sitä 1970-luvun puolivälistä lähtien.”

Koko ajan on flunssa.

Sitä urheilulääkäri Pippa Laukka kuulee usein vastaanotollaan.

Ja sitä, että väsyttää.

Moni toivoo täsmälääkkeitä, jotka poistaisivat vaivat heti. Mutta Laukka alkaakin kysellä yllättäviä: Kuka ohjaa elämääsi? Tuntuuko, että tunnet itsesi? Tiedätkö, mihin olet elämässäsi menossa?

Flunssakierteessä olevan tai väsyneen ongelma on usein se, että hän nukkuu liian vähän. Lepäämisestä ei välitetä, ja koko ajan touhutaan pakonomaisesti.

Taustalla voi olla se, ettei ole koskaan miettinyt, kuka on tai mitä haluaa tehdä. Se on monen ongelma nykyään.

”Olo on koko ajan tyytymätön, ja sitä peitetään urheilemalla liikaa ja hifistelemällä ruoan kanssa. Koko ajan tehdään paljon – ja lopulta väsytään.”

 

Laukka tarkkailee aitiopaikalta, mikä kuntoilijoita vaivaa. Hän pitää vastaanottoa Mehiläisessä, ja asiakkaina käy enimmäkseen urheilijoita ja aktiivikuntoilijoita.

Laukan toinen työpaikka on formulalääkäri Aki Hintsan valmennusyrityksessä Hintsa Performancessa, missä hän toimii Suomen lääketieteellisenä johtajana. Hän käy muun muassa luennoimassa unesta sekä palautumisesta.

Moni väheksyy palautumista. Yöunista nipistetään, töitä tehdään stressiin asti ja kaiken tämän lisäksi noudatetaan tiukkaa kunto-ohjelmaa. Lopputuloksena on vakavaa uupumista tai kaikkea pienempää vaivaa.

Laukan mukaan paljon pahoinvointia jää virallisen diagnostiikan ulkopuolelle.

”Pidetään jopa normaalina, jos aina vähän ahdistaa tai ei nuku. Kuitenkin nämä asiat vaikuttavat suuresti suorituskykyyn.”

Laukka sanoo olevansa allerginen kaikelle pakonomaiselle suorittamiselle, josta ihminen ei voi joustaa. Suorittamisessa on usein kyse siitä, että sillä peitellään omaa ahdistusta. On pakko pysyä liikkeessä, kirjaimellisestikin. Täytyy mennä lenkille, tehdä se pakollinen suorite!

”Kun ei koskaan pysähdy, ei joudu kohtaamaan vaikeita asioita.”

Laukka tietää omakohtaisestikin, millaisia ilmenemismuotoja paha olo voi saada.

Laukka opiskeli 1990-luvulla lääkäriksi – ja reippaasti opiskelikin. Hän valmistui vuosikurssiltaan ensimmäisten joukossa.

Hän oli tehokas ja urheilullinen, pelasi salibandyakin ykkösdivarissa. Hän teki myös mallintöitä ja sai paljon ihailua ulkomuodostaan. Miehet lähestyivät ravintolassa, ja mallimaailmassa kehuttiin upeaksi.

Laukka päätteli ihmisten reaktioista, että hoikkana ja kauniina hän kelpaa joka paikkaan. Ulkonäkö oli hänelle kuin pääomaa.

Samalla se oli kulissia. Laukan ulkomuodon taustalla oli salaisuus: bulimia.

Syömishäiriöt olivat alkaneet, kun Laukka lähti lukiolaisena vaihto-oppilaaksi Kaliforniaan.

”Koin, että en riitä sellaisena kuin olen. Mielessäni oli elokuvateollisuuden illuusio siitä, millaiselta minun pitää näyttää.”

Syömishäiriöstä tuli taistelukeino ahdistusta vastaan. Sen avulla elämä tuntui pysyvän kasassa.

Lopulta menetelmä kuitenkin lakkasi toimimasta.

”Sairaus ei ollut enää turvakeino eikä lohduttaja. Ahdistus tuli joka tapauksessa pintaan.”

Laukka päätti 28-vuotiaana raskaaksi tultuaan, ettei halua elää loppuelämäänsä syömishäiriöisenä. Hän meni terapiaan, missä oppi, että on muitakin tunteita kuin ahdistus.

”Sain taas tunteen, että tykkään itsestäni. Tuntui kuin minuun olisi tullut samaa hyvää fiilistä ja hyrinää, jota oli lapsena.”

 

Jonne Heinonen / HS

Kun Laukka oli 1980-luvulla Yhdysvalloissa vaihto-oppilaana, hän huomasi väestön olevan ulkoisesti ääripäissä.

Toiset olivat kuin Jane Fonda ja Arnold Schwarzenegger: kiinnostuneita terveydestään, urheilullisia.

Toiset taas olivat ylipainoisia, eivätkä näyttäneet välittävän mistään.

Laukka on huomannut, että sama ilmiö on tullut Suomeenkin. Väki polarisoituu – ja polarisaatio kasvaa sen vuoksi, että toinen ääripää on toisinaan fanaattista.

Laukka puhuu hifistelystä eli siitä, miten makaronilaatikkokin on terveystietoisille vain prosenttilukemat hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa.

Ruuasta ja kuntoilusta terveysintoilijat tietävät paljon, ja asiat halutaan tehdä pilkulleen oikein. Se saa toisen ääripään kuvittelemaan, että terveellisesti on vaikea elää.

”Omasta terveydestä huolehtiminen näyttää niin hankalalta, että siinä ei voi onnistua.”

Oma ongelmansa on siinä, että julkisuudessa hehkutetaan lähinnä tavoitteellisesti kuntoilevia.

”Niistä, jotka kävelevät, haravoivat ja hyötyliikkuvat, on tullut ylivaatimattomia, kun he kertovat liikunnastaan.”

Yksi esimerkki asioiden vaikeaksi tekemisestä ovat television laihdutusohjelmat. Niissä laihdutetaan usein nopeassa ajassa paljon.

Treeni on kovaa, aamuvarhain pitää herätä juoksulenkille ja maitorahkaa kuluu.

Laukkaa harmittaa ohjelmien epärealistisuus. Jälleen siitä saattavat kärsiä ne, joiden on muutenkin vaikea alkaa laihduttaa ja liikkua.

”Ohjelmista voi jäädä kuva, että onnistuakseen pitää laihduttaa tietyllä, tiukalla tavalla. Kuitenkin tiedetään, että rajut muutokset ja armoton dieetti eivät johda pysyviin tuloksiin.”

Hifistelyssä on muitakin ongelmia kuin se, että se syrjäyttää osan porukasta. Laukan mukaan se nimittäin yksinkertaistaa asioita liikaa.

”Tulee buumeja, vaikkapa crossfit tai proteiinipitoiset ruokavaliot. Sitten ajatellaan, että niillä saavutetaan kokonaisvaltainen hyvinvointi.”

Tällöin jää huomioimatta se, kuinka monimutkainen asia on ihmisen fysiologia.

”Esimerkiksi syömiään proteiinimääriä voi laskea, mutta entä uni, tunteet ja muut valtavat kokonaisuudet? Ne ovat isossa kuvassa ratkaisevampia kuin se pieni lohko, jota voi laskea.”

Eräänlaista hifistelyä on suosituksi noussut bikini fitness, jossa treenataan lujaa ja noudatetaan tiukasti säädeltyä ruokavaliota. Laukan mielestä se on silkkaa terveydellä leikkimistä.

”Olen nähnyt lääkärinä, miten paljon laji aiheuttaa ongelmia naisten hormonitoiminnalle. Kuukautiset jäävät pois, ja elimistö on sekaisin. Silti selitellään, että tiukka ruokavalio on vain tilapäistä.”

Laukan mukaan lajin ihannevartalo on lähes jokaiselle ihmiselle epärealistinen – ja niin myös lajin harrastajille.

”Fitness-urheilijat ovat pienen ajan ihannekehossaan, ja kaikki hypetys ja hyväksyntä on siinä, kun he ovat kisalavalla rasvattomina ja nestehukassa. Jo pelkästään sen vuoksi, että he alkavat taas juoda, paino voi nousta seitsemän kiloa kahdessa viikossa.”

Laukka korostaa, että bikini fitness -kisaaminen ja fitnessin harrastaminen ovat kaksi eri asiaa.

Hänen mielestään kuntosalibuumissa ei sinänsä ole vikaa, kunhan treenataan ilon ja intohimon, eikä suorittamisen ja pakon vuoksi.

Tosin kannattaa muistaa, ettei jumitu yhteen lajiin. Se lisää vammariskiä.

”Treenaamisen tulisi olla monipuolista. Etenkin pitäisi muistaa tehdä myös matalasykkeistä, pitkäkestoista peruskestävyystreeniä. Ei siis aina vain korkeasykkeisiä jumppia ja kovaa treenaamista, vaan myös sauvakävelyä, pyöräilyä ja kevyttä hölkkää.”

Tärkeä muistutus kaikille kuntoilijoille on myös se, että levätä pitää.

”Kuntoiluun pitäisi tehdä lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita. Pitkällä aikavälillä treenaamiseen miettii myös lepojaksot. Riippumatta urheilijan tasosta aina pitää olla palautumisaikaa.”

Mikä sitten avuksi, jos suorittaa elämää ja kärsii sen vuoksi erilaisista oireista?

”Ratkaisut pitää löytää itsestään. Terapiasta voi olla apua, eikä siellä aina tarvitse käydä monta vuotta. Joskus jopa yksi kerta voi tarjota oivalluksia.”

Laukan mukaan suurimpia terveystekoja on olla armollinen itseään kohtaan. Terveys lähtee itsensä hyväksymisestä – mutta sepä onkin vaikeaa.

”Nykyään annetaan kuva, että ihmisen pitäisi olla monitaituri, joka osaa monen osa-alueen tiedot ja taidot. Lisäksi pitäisi olla hyvä ulkonäkö. Ja heikko ei saa olla.”

Yksi hyvä vinkki arkeen on se, että sinne mahduttaa ohjelmoimatonta aikaa ja flow-tilan hetkiä.

”Jokainen voi pohtia, mikä on sellainen tilanne, jossa ei tarvitse miettiä omaa olemistaan tai kokea ulkoisia paineita tai odotuksia. Aika usein on niin, ettei ihmisillä ole sellaista tilaa arjessa lainkaan.”

Äärimmäisen tärkeää on myös nukkua tarpeeksi. Ja nauttia kesälomasta niin, että se on palauttava.

”Monesti lomalla treenataan enemmän kuin arjessa. Kun siihen vielä lisätään sosiaalista elämää, viinin juomista ja valvomista, loma kuormittaakin enemmän kuin arki.”

Näistä en luovu

Enkelipatsaat

”Hankin matkoilta pieniä enkelipatsaita. Niitä on tällä hetkellä 60.”

Yhteys sukuun

”En luovu karjalaisten sukujuurten velvoittamista tavoista, joihin liittyy sukurakkaus ja aktiivinen yhteydenpito pikkuserkkuja myöten.”

Työmatkapyöräily

”Pyöräilen Keskuspuiston läpi, ympäri vuoden. Matkaa tulee 10 kilometriä yhteen suuntaan.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!