Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ystävysty eri-ikäisen kanssa – se lisää hyvinvointia

Eri-ikäiset tuttavuudet rikastuttavat elämää niin lapsena kuin vanhuksena.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Eri-ikäisten lasten yhteisleikit ovat sekä hauskoja että hyödyllisiä, kertoo The Journal of Play -lehden artikkeli. Bostonin yliopiston professorin Peter Grayn tutkimusten mukaan leikit ovat sekaryhmissä vähemmän kilpailuhenkisiä kuin samanikäisten kesken. Niissä korostuu enemmän luovuus, hauskanpito ja yhdessä oppiminen. Lapset joutuvat käyttämään mielikuvitustaan ja venyttämään leikin rajoja, jotta kaikki pysyvät mukana.

2. Vanhempien lasten puuhien seuraaminen motivoi pienempiä oppimaan uusia taitoja. Auttaessaan ja opastaessaan isommat puolestaan tulevat samalla itsekin pohtineeksi asioita tarkemmin. Pienempien seura myös ruokkii lasten myötätuntoisuutta.

3. Ikäkirjoltaan laaja tuttavapiiri on rikkaus aikuisenakin. Keskusteluista tulee virkistäviä, yllättäviä ja monipuolisia, kun osapuolet ovat eri elämänvaiheissa. Kypsemmillä ystävillä on tarjota perspektiiviä ja elämänkokemusta, nuoremmilla intoa ja uusia näkökulmia.

Hyöty vain korostuu elämän lopulla, kun ikätoverien joukko harventuu. Nuoremmat ystävät auttavat ylläpitämään sosiaalista elämää, joka taas tutkitusti kohentaa sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä. Saksalaistutkimuksen mukaan ystävien seura torjuu vanhusten negatiivisia tunteita tehokkaammin kuin yhteys sukulaisiin.

4. Erilaiset sukupolvia yhdistävät hankkeet voivat hyödyttää kaikkia osapuolia. Esimerkiksi yhdessä puuhailu pienten lasten kanssa parantaa vanhusten älyllistä suoriutumista, kertoo brittiläinen tutkimuskooste. Parhaiten toimii aito osallistuminen: yhdessä pelaamisesta oli enemmän iloa kuin siitä, että vanhukset vain katselivat lasten esityksiä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!