Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksisuhteen kanivaiheen ihannointi tuottaa ongelmia

Moni kokee spontaanin halun lisäksi responsiivista halua, muistuttaa Elina Tanskanen.

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

Tiedätkö sen katkeransuloisen äänensävyn, jolla yleensä puhutaan suhteen alulle tavanomaisesta kanivaiheesta, jolloin harrastetaan poikkeuksellisen ahkerasti seksiä?

Tuon ajanjakson nostalgisointi on hyvä esimerkki siitä, miten kulttuurimme ihannoi ennen kaikkea spontaania seksuaalista halua, yllättäen iskevää kiimaa, joka valtaa esimerkiksi mielitiettyään ajattelevan, vaikka olosuhteet olisivat kuinka epäeroottiset.

Niinikään moni on sitä mieltä, että seksuaalisen halun kuuluu olla nimenomaan itsestään syntyvää: jos halujaan joutuu hakemalla hakemaan, on jokin ongelma. Suhtautumistapa selittää myös sitä, miksi haluttomuudesta puhutaan niin paljon. Kokemus spontaanin seksuaalisen halun puutteesta kun ei katso ikää, sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista.

Kysymys on kuitenkin usein siitä, että etsintäkuulutettu halu on juuri tuota jalustalle nostettua spontaania halua. Moni nimittäin kokee spontaanin halun lisäksi – tai sen sijaan – responsiivista halua, joka syntyy reaktiona johonkin itseä miellyttävään mielen tai kehon lämmittelyyn. Yhdelle se on kiireetöntä keskustelua, toiselle pyyteetöntä fyysistä läheisyyttä ja kolmannelle jotain muuta, minkä ansiosta sitten alkaakin tehdä mieli tai viisari värähtää.

Ihmiset ovat ainutlaatuisia olentoja seksuaalisine haluineenkin, joihin vaikuttavat niin elämäntilanne kuin biologiset tekijät. On sinänsä sama, kokeeko spontaania halua, responsiivista halua tai jotain niiden väliltä, sillä kenenkään halu ole terveempää tai normaalimpaa kuin toisen. Toisin sanoen jos seksihalusi ovat hukassa, voi olla hyödyllistä etsiskellä niitä myös responsiivisen halun tuntomerkkien avulla.

Lisävihiä omien halujensa ominaisuuksista saa, kun pohtii ylipäätään omaa halukkuutta seksiin. Onko seksi mielestäsi yleisesti ottaen kivaa? Onko seksi kumppanisi kanssa ollut yleensä riittävän hyvää? Millaista elämäsi on kaikkinensa juuri nyt, kuinka hyvin voit?

Merkittävää erotusdiagnostiikan kannalta on myös se, miltä on tuntunut sen jälkeen, kun on harrastanut seksiä. Hälytyskellojen on syytä soida, jos olo on helpottunut ja toivoo, että seuraavaan kertaan on mahdollisimman pitkä aika. Paha olo tai ahdistus kertovat tilanteen vakavuudesta — itseään tai kumppaniaan ei saa koskaan painostaa tai pakottaa seksiin.

Hyvissä fiiliksissä oleva taas ihmettelee monesti sitä, miksei hommiin tule ryhdyttyä useammin, kun se kerta on niin mukavaa. Tässä kohdin on turvallista suositella reipastavan just do it -asenteen omaksumista. Responsiivistakin halua oppii herättelemään itselle ja kumppanille sopivilla tavoilla, kunhan ensin tiedostaa sen olemassaolon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!