Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokatutkija: Luulemme, että päätämme itse ruokavaliostamme – se on harha

Jos syöminen perustuisi järkeen, eikä tunteeseen ja tottumukseen, lihansyönti olisi jo loppunut, väittää ruokatutkija Markus Vinnari. Hän uskoo, että suomalaisista voi tulla kasvissyöjiä 30 vuodessa.

Elämä
 
Kimmo Penttinen
Ekologisen taloustieteen dosentin Markus Vinnarin tulevaisuuden visiossa suomalaisista tulee kasvissyöjiä vuoteen 2050 mennessä.
Ekologisen taloustieteen dosentin Markus Vinnarin tulevaisuuden visiossa suomalaisista tulee kasvissyöjiä vuoteen 2050 mennessä. Kuva: Kimmo Penttinen
Markus Vinnari

Kuka?

Markus Vinnari, 40, on Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun ekologisen taloustieteen tutkijatohtori. Naimisissa julkisen talousjohtamisen professorin Eija Vinnarin kanssa. Perhe asuu Tampereen Tammelassa.

Mistä tunnetaan?

Vinnari tutkii lihan kulutusta Suomessa ja ruuan tulevaisuutta kestävän kehityksen näkökulmasta. Vinnarin mukaan Suomessa on mahdollisuus siirtyä kasvispainotteiseen ruokavalioon vuoteen 2050 mennessä.

Mistä ei tunneta?

”Olen kiinnostunut klassisista urheiluautoista. Seuraan innokkaasti useampaa autoiluun keskittynyttä Youtube-kanavaa, vaikka en ekologisista syistä enää ajakaan autoa.”

Tamperelaisen falafel-ravintolan lounasruuhkassa yksi erottuu muista. Ruokatutkija Markus Vinnari on pukeutunut 20-lukulaiseen herrain kesäpukuun. Etusormessa kiiltelee kultainen kantasormus, ja hiukset on kammattu siististi jakaukselle. Vinnari tilaa falafel-rullan, ja seitsemän minuuttia myöhemmin se on syöty.

Tätä annosta Vinnari ei palauta ravintolan keittiöön, mutta tarvittaessa hän ei epäröi tehdä niin. Oikeastaan Vinnari pitää sitä velvollisuutenaan, jos ruoka ei ole hyvää. Kuten silloin, kun hintavassa ravintolassa hänen eteensä kannettiin pala tofua, jonka päälle oli ripoteltu puolukoita.

”Kasvissyöjät ovat tottuneet kiittämään nöyrästi, kunhan heille löytyy listalta jotain. Itse ajattelen, että teen palveluksen maailmalle, kun kerron asiallisesti, jos ruoka ei ole hyvää. Jos kokit eivät osaa laittaa maukasta kasvisruokaa, ei sen syöminen yleisty ikinä”, Vinnari sanoo.

Ja juuri kasvissyönnin yleistyminen on hänen tavoitteensa. Vinnarin tulevaisuuden visiossa suomalaisista tulee kasvissyöjiä vuoteen 2050 mennessä – kuin huomaamattaan.

 

Vinnari on diplomi-insinööri, kauppatieteiden tohtori ja Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun ekologisen taloustieteen tutkijatohtori, ja hänelle kasvissyönti on järki- ei tunnekysymys.

”Lähes viidennes ihmisen aiheuttamista kasvihuonepäästöistä aiheutuu kotieläintuotannosta. Samalla väestö kasvaa, lihan syönti lisääntyy ja uusia metsiä kaadetaan laidunmaiksi. Se kiihdyttää päästöjä ja kasvi- ja eläinlajien katoamista. Jos syöminen perustuisi järkeen, eikä tunteeseen ja tottumukseen, lihansyönti olisi jo loppunut.”

Nyt monia tietenkin vähän huvittaa. Suomalaisistako kasvissyöjien kansa, miten muka?

Ihmisillä on kumma harhaluulo, että he syövät sitä, mitä itse haluavat, Vinnari sanoo. Tämän taakse piiloutuvat myös kauppa ja ravintolat: asiakkaille tarjotaan sitä, mikä maistuu.

”Oikeasti me syömme sitä, mitä tuetaan, eli mikä on edullista ja mihin meidät on totutettu. Minua inhottaa, että mennään kuluttajan selän taakse ja väitetään, että saamme vapaasti valita. Onko se vapaasti valitsemista, jos lounasruokalassa on tarjolla kolme liharuokaa tai liha on kaupassa edullisempaa kuin kasvikset?”

Vinnari uskoo, että yhä useampi valitsisi jo nyt mielellään kasvisvaihtoehdon, jos sellainen olisi helposti saatavilla. Mutta kun lapsiperheen äiti tai isä kurvaa työpäivän jälkeen marketin pihaan, ei hänellä ole aikaa lukea pakkausselosteita ja miettiä tuotteiden ympäristökuormaa tai eettisyyttä. Ihmisiä kiinnostaa hinta ja helppous.

Siksi täysipainoisen kasvisruuan saamisesta pitää Vinnarin mielestä tehdä yhtä helppoa kuin lihan ostamisesta. Hän aloittaisi yksinkertaisista muutoksista: Kasviproteiinit esille lihatiskin viereen, sisäänvetotuotteeksi jauhelihan sijaan nyhtökauraa ja kasvisruoka ykkösvaihtoehdoksi lounasruokalaan.

Mutta muutoksista ei ole iloa, jos ruoka on pahaa.

Ja totuus on, että Suomessa kasvisruoka on usein pahaa, Vinnari sanoo. Hänestä ongelma on perinteinen suomalainen tapa laittaa kasvisruokaa: matkia liharuokia, mutta jättää liha pois. Jäljelle jää nakkikeitto ilman nakkeja.

”Kappas, ettei maistu.”

Siksi koulujen ja lounasravintoloiden kokit pitäisi Vinnarin mielestä kouluttaa tekemään oikeasti hyvää kasvisruokaa.

”Voisimme ottaa mallia siitä, kuinka meksikolaiset käyttävät papuja ja intialaiset linssejä, ja miettiä, miten nämä muokataan suomalaiseen makuun siten, että maha pysyy täynnä samaan tapaan kuin lihasta.”

Sitten vain siirretään hyvä kasvisruoka keskelle linjastoa, Vinnari innostuu.

”Jo yhden sukupolven aikana on mahdollisuus tehdä iso muutos.”

Iso muutos on jo tapahtunut, ainakin Vinnarin omassa elämässä.

Kangasalan Suinulassa maatilan poika kiipeili puihin pudottamaan linnunpesiä ja ampui kotipihan räkättirastaita isän maksamalla markkapalkalla.

”Kuuluin niihin lapsiin, jotka iloitsivat eniten, kun räkättirastas ammuttiin ja tienestit lisääntyivät.”

Teininä Vinnari harrasti voimailua ja söi hyvillä mielin liharuokaa.

Lukion jälkeen hän lähti Tampereen yliopistoon opiskelemaan kansantaloustiedettä, koska haaveili pörssimeklarin työstä.

”Ajattelin, että maailma on peli, ja se, jolla on lopussa eniten rahaa, on voittaja.”

Sitten Vinnari kehaisee itseään: ”Jos joku on vahvuuteni, niin se, että olen valmis muuttamaan mielipiteitäni, kun kohtaan parempia argumentteja.”

Ja sellaisia alkoi tulla eteen. Yliopiston kirjastossa Vinnari päätyi sattumalta lukemaan Ecological economics -tiedejulkaisusta ruuan verotusta käsitellyttä artikkelia. Siinä hahmoteltiin malli, kuinka ruokaa tulisi verottaa, jotta se ohjaisi ihmisiä syömään terveyden ja ympäristön kannalta viisaammin.

”Se oli silmiä avaavan konkreettista. Ajattelin, että tällaista pitäisi tutkia enemmän.”

Sittemmin Vinnari on tutkinut.

Viisi vuotta sitten hän väitteli tohtoriksi lihansyönnin asemasta Suomessa. Sen jälkeen muutos on ollut nopeampaa kuin Vinnari osasi odottaa.

”Nyt meillä on nyhtökauratehdas ja kaikissa kaupoissa iso hylly kasvismaitoja.”

Vinnarin oma perhe on kasvissyönnin yleistymisestä hyvä esimerkki. Hänen 6-vuotias lapsensa on ollut syntymästään saakka vegaani. Se on ollut helppoa, sillä päiväkodissa ruokavalio oli ilmoitusasia. Tampereen Tammelassa sijaitsevan kodin vieressä on pari kasvisravintolaa ja hyvillä kasvisproteiinivalikoimilla varustettu lähikauppa.

Tyylistäkään ei ole tarvinnut tinkiä: 20-luvun pukeutumista harrastava Vinnari tilaa vegaanisia nahkakenkiä ja vöitä verkkokaupoista.

”Kaikki eivät kuitenkaan asu Tammelantorin läheisyydessä. Lihattomuus pitäisi tehdä yhtä helpoksi myös muualla.”

Mutta auttaako helppous? Lihan syömistä perustellaan usein myös sillä, että se kuuluu ruokaperinteeseemme.

Vinnari muistuttaa, että sata vuotta sitten Suomessa syötiin 30 kiloa lihaa henkeä kohden. Nyt määrä on noin 80 kiloa.

”Ruokajärjestelmämme ei todellakaan ole aina ollut tällainen. Se, miten ruoka tulee pöytäämme, ei ole mikään luonnollisen kehityksen tulos. Sitä, mitä tuotetaan ja miten paljon, on vääristelty esimerkiksi maataloustuilla.”

Vinnari esittää ajatusleikin: Jos ruuantuotanto suunniteltaisiin alusta, tuskin kukaan ajattelisi, että järjestelmän kannattaa perustua maailmanlaajuisesti pienelle joukolle elintarvikkeita, kuten soijalle, naudanlihalle, riisille ja vehnälle.

”Se, että maapinta-alaa käytetään vain muutamien lajien ja eläinten kasvattamiseen, vähentää luonnon monimuotoisuutta. Yksipuolisessa järjestelmässä myös sairaudet leviävät helpommin, jolloin ruuantuotanto on haavoittuvainen.”

Sen sijaan nykyään mietittäisiin – näin Vinnari uskoo –, mitä raaka-aineita Suomen oloissa kannattaa kasvattaa, mikä aiheuttaa vähiten päästöjä, on typpikierron kannalta hyväksi maaperälle ja takaa terveydelle tarpeelliset ravintoaineet.

”Olisi vaikea nähdä, että tällaisessa tilanteessa kenenkään pöydässä olisi enää maitotölkkiä.”

Koska ruuantuotantoa ei voi noin vain aloittaa alusta, tarvitaan vähittäisiä muutoksia. Niitä tapahtuu Vinnarin mukaan kolmella alueella: ihmisten omissa arvoissa, politiikassa ja teknologiassa.

”Jo nyt on käynnissä vahva sosiaalinen murros. Esimerkiksi Ravitsemusneuvottelukunta päätyi kaksi vuotta sitten uudistetuissa suosituksissaan suosittelemaan punaisen lihan käytön vähentämistä. Se tapahtui nopeammin kuin osasin odottaa.”

Vinnari uskoo, että jossain vaiheessa lihaa sisältäviä tuotteita aletaan tukea vähemmän ja verottaa enemmän niiden aiheuttamien päästöjen takia. Tanskassa lihaveroa harkitaan jo.

Kolmas murros tapahtuu Vinnarin mukaan teknologiassa: Esimerkiksi Yhdysvalloissa keinoliha aiotaan tuoda markkinoille parissa vuodessa.

Kaksi vuotta sitten Vinnari istui turkkilaisessa hotellihuoneessa ja piteli käsissään lihakirvestä. Hänet oli kutsuttu lihateknologian maailmankonferenssiin pääpuhujaksi.

Kirves oli järjestäjän antama lahja.

Vinnaria jännitti. Hän aikoi puhua joukolle liha-ammattilaisia eläinten oikeuksista. Siitä, että lihantuotannon kestävästä kehityksestä keskusteltaessa pitäisi tehokkuuden ja ympäristön lisäksi muistaa myös eläinten hyvinvointi. Tästä näkökulmasta lihankulutuksen pitäisi pudota lähelle nollaa.

”Esityksen jälkeen tajusin, että olin jännittänyt turhaan. Moni tuli kiittelemään, ja siellä suhtauduttiin aiheeseen hyvin.”

Vinnarin mukaan ruuantuotantoomme liittyvä muutos on alkanut, eikä kyseessä ole enää pienen piirin pipertely.

”Kuinka moni uskoi 10 vuotta sitten sähköautoon tai 30 vuotta sitten internetiin? Tällainen harppaus voi tapahtua myös siinä, mitä syömme.”

Näistä en luovu

Yksinkertaisuuden ajatus

”En luovu ajatuksesta, että elämän tarkoitus on aika yksinkertainen: tehdä hyvää.”

Kirjat

”Kirjat toimivat linkkinä tietoon, mutta ne myös viestivät siitä, mistä olen kiinnostunut. Viimeksi vaikutuksen teki Platonin Valtio.”

Matkailu

”Uusilla paikoilla ja ruuilla on ollut tärkeä rooli persoonani kehittymisessä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!