Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luovuus kateissa? Vilkaise jotakin vihreää

Väreillä voi herätellä luovuutta, lannistaa vastustajan tai houkutella viihtymään.

Elämä
 
Anna Tommola

1. Värit vaikuttavat mielialaan ja käyttäytymiseen. Niillä on sekä kulttuurisia, opittuja merkityksiä että osin tiedostamattomia vaikutuksia, joilla lienee evolutiivinen tausta. Toki yksilölliset kokemukset ja mieltymykset, värisävy ja tilannekin vaikuttavat: esimerkiksi punainen voi olla myönteisesti kiihdyttävä tai aggressiivinen, sininen joko rauhoittava tai etäinen ja kylmä.

2. Punainen voi tarjota lyhytaikaisen energiabuustin, sillä vaaran merkiksi tulkittu väri nopeuttaa ja voimistaa elimistön fyysisiä reaktioita. Näin kertoo vuonna 2011 Emotion-lehdessä julkaistu tutkimus. Sama toisaalta häiritsee vaativampia suorituksia: urheilijat häviävät todennäköisemmin puna-asuiselle vastustajalle, ja tehtäväpaperin punainen väri heikentää koetuloksia.

3. Punainen saattaa tarkentaa aistit yksityiskohdille, kun taas tyyni sininen tukee mielikuvitusta ja luovia ratkaisuja. Näin kertoo Science-lehdessä vuonna 2009 julkaistu tutkimus, jossa vertailtiin tietokoneen taustavärien vaikutusta.

4. Punainen ja keltainen juhlatila vetävät enemmän väkeä cocktail-kutsuilla ja saavat vieraat nälkäisemmiksi, kun taas sinisessä huoneessa viihdytään pidempään, paljastaa Rochesterin yliopiston tutkimus. Jo vuonna 1979 Yhdysvalloissa tehdyssä kokeessa taas havaittiin, että lempeän vaaleanpunainen selli vähensi vankien aggressiivisuutta.

5. Luonnossa oleilu lisää hyvinvointia, mutta pelkkä vihreä värikin voi auttaa. Kasvuun liittyvä vihreä koetaan myönteisenä ja rauhoittavana. Vilaus vihreää ennen tehtäviin ryhtymistä lisäsi luovuutta, kertoo Personality and Social Psychology Bulletin -lehdessä vuonna 2012 julkaistu tutkimus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!