Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvataiteilija Susanna Majuri on nainen, jonka vesi pelasti hukkumiselta

Elämä
 
Helsingin Sanomat
Valokuvataiteilija Susanna Majuri on nainen, jonka vesi pelasti hukkumiselta
Valokuvataiteilija Susanna Majuri on nainen, jonka vesi pelasti hukkumiselta
Susanna Majuri valokuvaa yhä uudelleen ja uudelleen vettä - tai kuten hän asian ilmaisee: maalaa vedellä. Majuri kertoo, että kuvien taustalla on lähipiirissä koettu masennus ja kuoleman vaara. Susanna Majuri on vieraana HSTV:n Arka paikka –ohjelmassa. Aran paikan juontaa kirjailija ja terapeutti Anja Snellman.

HTSV:n Arka paikka -ohjelmassa kuvataiteilija Susanna Majuri kertoo lapsuutensa merkittävimmästä muistosta: isä oli onnellisimmillaan veden äärellä.

Nyt Susanna Majuri valokuvaa yhä uudelleen ja uudelleen vettä - tai kuten hän asian ilmaisee: maalaa vedellä. Hänen hypnoottisissa, väliin omalaatuisen kauhistuttavissakin valokuvissaan ihmiset leijailevat vedessä, veden alla, yksin ja yhdessä. Kauneus ja kauheus sekoittuvat. Kuvissa on toisinaan vahva surun ja kuoleman läsnäolo.

”Kuvieni hahmot elävät fiktion esittämässä todellisuudessa, ja he ovat kaikesta huolimatta valinneet elämän, kuvailee Majuri.”

Majuri kertoo, että hänen kuviensa taustalla on henkilökohtaisen elämän kokemuksia, menetyksen pelkoa ja surua joita hänen mielestään saa ja pitääkin näyttää. Lähipiirissä koettu masennus ja kuoleman vaara heijastuvat kuviin.

”Mutta kuvat kertovat lopultakin selviytymisestä. Uskon, että kuvien tekeminen on mahdollistanut sen, että olen selvinnut vaikeista asioista myös itse. Vaikenemisen aika on nyt ohi. Vaietuista asioista on puhdistavaa myös puhua.”

Lapsuuden kokemuksien ohella Susanna Majuri kertoo ohjelmassa inspiroituvansa Grimmin saduista, tyhjistä uima-altaista ja unista. Kylmät pohjoiset tummina virtaavat vedet, vesiputoukset, mustat kivet ja äänettömyys saavat hänet kertomaan outoja tarinoita kuviensa välityksellä. Kuvien näyt ovat kuin palasia dekkareista, saavat katsojan pohtimaan mitä oikein on tapahtunut tai tulee seuraavaksi tapahtumaan.

Susanna Majuri ja Anja Snellman keskustelevat Arassa paikassa myös taiteesta terapian välineenä, sekä siitä millaisia Majurin ja hänen malliensa erikoislaatuiset kuvaustilanteet ovat. Suurin osa kuvien ihmisistä kun joutuu olemaan veden alla pitkäänkin. Majuri kertoo ohjelmassa myös esikuvistaan ja työskentelytavoistaan.

Pian ilmestyvä valokuvakirja Sense of Water on Susanna Majurin ensimmäinen oma teos, jossa hän esittelee kuviaan ja kertoo tarinoita kuvien taustalta. Valokuvakirjan muita kirjoittajia ovat Majuria inspiroineet kirjailijat, Monika Fagerholm, Vigdis Grímsdóttir ja Tua Forsström.

Susanna Majuri
Silence, 2015
Silence, 2015
Susanna Majuri
Tuhka, 2010
Tuhka, 2010
Susanna Majuri
Elskar Fyr (High Tide), 2006
Elskar Fyr (High Tide), 2006
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!