Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lempeyttä voi harjoitella – kehu nainen päivässä on erinomainen esimerkki

Maailma muuttuisi olennaisesti toiseksi, jos lempeydestä tulisi normi, kirjoittaa Rosa Meriläinen.

Elämä
 

Lempeys on radikaalia. Maailma muuttuisi olennaisesti toiseksi, jos lempeydestä tulisi normi. Se on vaativa tapa suhtautua ihmisiin: ei ylemmyydentuntoisesti, ei arvottavasti, ei säälien tai tuomiten. Lempeys vaatii eläytymiskykyä ja paneutumista.

Parasta mitä tänä keväänä olen televisiosta nähnyt, on Tiina Lymin käsikirjoittama Kohtuuttomuuksia. Viimeisessä jaksossa Lymin ja Elina Knihtilän esittämät naisnäyttelijät yrittävät puolustaa nuorta kaunista naisnäyttelijää osoittelemalla häntä sormella, käyttämättä hänestä etunimeä ja tytöttelemällä. Hyvä tarkoitus näyttäytyi itsekkäältä ja surkuhupaiselta, koska hahmot eivät osanneet katsoa ihmistä lempeästi.

Olenkin teettänyt itselleni tänä keväänä lempeysharjoituksia. En tiedä olenko muuttunut piiruakaan paremmaksi ihmiseksi sen ansiosta, mutta itselleni harjoitukset ovat olleet palkitsevia.

Ensimmäisen lempeysharjoituksen keksin seuratessani lasten ja nuorten sirkusesityksiä. Mikään ei ollut mielestäni pitkäveteistä, sillä enhän kehtaisi aikuisena näyttää pitkää naamaa lasten pannessa parastaan. Kun nauroin, hihkuin ja taputin kannustavasti riippumatta siitä näkyikö lavalla mokia vai ei, viihdyin erinomaisesti. Kun päättää, että on hauskaa, on hauskaa. Kun hymyilee, keho luulee että on kivaa.

Ja oikeastihan minä rakastan kaikkia kevätnäytöksiä. On ihanaa katsoa esityksiä, joita ei tarvitse arvostella. Esityksiä, joissa on aina ehdoitta esiintyjän puolella. Kukaan ei kai toivo lapsen lavalla epäonnistuvan. Päätin opetella katsomaan aikuisten teatteriesityksiä samalla tavalla. Ei se nyt ole aivan onnistunut, mutta olen kyennyt nauttimaan sellaisistakin esityksistä, jotka aikaisemmin olisivat saaneet minut vain tuhahtamaan ”onpa pinnallista”.

Kriittinen on hyvä olla, mutta sehän tarkoittaa punnittua erittelyä, ei roiskimalla haukkumista. Aivan hyvin voi olla kriittinen myös niin, että tarkkaan miettii, mikä on hyvää. Sellaista katsetta olen harjoitellut myös katsomalla lapseni salibandypelejä: yritän keksiä kentällä pelaavien lasten vahvuuksia.

Opin positiivisen kriittisyyden yliopistolla lukiessani tiedekirjallisuutta. Minähän luin kirjoja, joiden oletin olevan sen verran mielenkiintoisia, että voisin niistä oppia jotakin sellaista, josta olisi hyötyä oman tutkimustyöni kannalta. Miksi ihmeessä olisin nähnyt vaivaa lukien kirjoja naama sitruunana, kun sen sijaan etsin löytöretkeilijän riemulla oivalluksia, viisauksia ja mahtavia sitaatteja.

Niinpä lempeysharjoituksena pyrin lukemaan kaikenlaista materiaalia sillä ajatuksella, että mitä tästä voisin oppia ja mikä kaikki lukemassani kirjassa toimii. Tämä ei tarkoita väkisinpositiivisuutta. Eihän kehukaan tunnu miltään, jos sanoja ei ole oikeasti sen takana.

Parhaalta tuntuu sellainen kehu, jossa määritellään täsmällisesti ansiot, jotka kehuun oikeuttavat. Ei siis sanota ainoastaan kollegalle, että ”sä olet mahtava”, vaan kerrotaan mitä nimenomaisesti hän on tehnyt hyvin. Kehu nainen päivässä -periaate on erinomainen lempeysharjoitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!