Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

On normaalia olla sekaisin, joten luovutaan jo psykiatrisen oireilun stigmasta

Sekoaminen pelottaa yleensä nuorta itseään, mutta myös perhettä. Kukapa vanhempi ei kauhistuisi lapsensa oireita, kukin tavallaan, kirjoittaa Janna Rantala.

Elämä
 
Janna Rantala
Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Jossain vaiheessa lukiota minua alkoi ahdistaa. Elämässä ei ollut tapahtunut erityistä, asiat olivat sinänsä ihan kunnossa. Lintsasin ystävien kanssa kahvilla istuskellakseni. Koulun jälkeen hymyilin töissä asiakaspalveluhenkisesti. Tein läksyt. Kaipasin kauempana asuvaa poikaystävää. Nukuin huonosti. Kemian tunnilla tuntui kuin jokin uhkaava lähestyisi vääjäämättä.

Uhkaava oli masennus, vaikken silloin sitä tiennytkään. Tunsin vain olevani selittämättömästi sekaisin, vaikka harva sitä varmaan huomasi. Kun sekaisin olo valtasi yhä enemmän tilaa elämässäni, poikaystäväni havahtui. Hän huomasi muumien karkaavan laaksostani ja tajusi etsiä apua.

Apua vain oli yllättävän vaikea löytää, silloin viime vuosituhannella. Siksipä #SEKASIN-kampanja saa minut liikuttumaan. Projektissa vietetään tiivis chat-viikko nuorten mielenterveyden tukemiseksi, koska ”jokainen on joskus sekasin”. Olisiko nyt kasvamassa sukupolvi, joka ei jää häpeän verkkoon? Oireitakin pahemmin nuoren elämää tuhoaa mielisairauden stigma. Ja se hellittää yhteiskunnassamme tuskastuttavan hitaasti.

On normaalia, joskin vaikeaa, olla sekaisin. Masentuminen on vain yksi tapa seota. Joku toinen viiltää käsivarret arpien viivakoodiksi. Näkee toiseen todellisuuteen. Valvoo viikon. On syömättä toisen. Antaa kohtalon päättää putoaako sillankaiteelta. Viettää kesän suljetulla osastolla. Suunnittelee yksityiskohtaisesti tapoja joilla kostaa petolliselle ystävälle. Jää taas kotiin, koska väärässä järjestyksessä pestyt hampaat aiheuttavat luokkatoverin kuoleman, ellei virhettä neutraloi viisikymmentäkolmekohtaisella rituaalilla.

Sekoaminen pelottaa yleensä nuorta itseään, mutta myös perhettä. Kukapa vanhempi ei kauhistuisi lapsensa oireita, kukin tavallaan. Hyvää tarkoittavia ylilyöntejä näkee laidasta laitaan. Joskus koko perhe jähmettyy, koska nuori on saanut raivarin, itkenyt, sulkeutunut huoneeseen, lintsannut, kuullut omiaan. Sekaisin olo hyssytetään valekuoliaaksi tai yritetään peitota tekoreippaudella. Kyllä se ohi menee, kunhan ollaan vaan niin kuin ei mitään ja löydetään sopiva harrastus…

Osa vanhemmista hakee apua, mutta ulkoistaa lapsensa kohtaamisen asiantuntijalle. Joku psyk-alkuinen voisi ”jutella ” nuorelle, kun ei me vanhemmat osata… Takaraivossa kummittelee isovanhemman vaiettu hulluus. Ettei vaan olisi sitä samaa… Voi ollakin, mutta useimmiten ei.

Mitä mahtaa miettiä nuori? Ilmeisesti sekaisin oleminen on niin vaarallista, noloa tai vakavaa, että perheeni ei halua kohdata minua. Olen niin pöpi, että vain ammattilainen ymmärtää minua. Vittu mä millekään psykolle mee! Mee ite!

Voisi olla hyväkin mennä. Kuten sanotaan: se mikä ei tule yhdessä jaetuksi, jää yhden kannettavaksi. Näin käy niin työpaikoilla kuin perheessäkin. Kun yksi on sekaisin, voivat muut säilyttää mielenterveytensä. Kun yhdelle jätetään sairaan taakka, muut voivat olla ”normaaleja”. Siksi sekopäinen nuori voi olla vanhempiensa traumojen, parisuhderiitojen ja vaiettujen kauhujen urhea kantaja.

Me vanhemmiksi tulleet emme tee sitä tahallamme, tietenkään. Ei vanhemmuus tee immuuniksi tragedioille, addiktioille tai hallitsemattomille tunteille. Kukin kantaa tuskistaan sen minkä pystyy. Uudet murhenäytelmät sekoittavat hyvänkin mielenterveyden perusteet. Aina jotain jää seuraavan sukupolven taakaksi. Vaietuista asioista jutteleminen voi olla vanhemmalle aivan yhtä ahdistavaa kuin nuorelle. Silloin tulee turhaan väheksyttyä omaa merkitystään nuorensa auttajana.

Asiantuntija-avulle on ilman muuta tarvetta. Mistäpä vanhempi voisi tietää onko oireilu vakavaa. Nuorella on paljonkin asioita, joita ei halua puhua oman vanhemman kanssa, ja joita vanhempi ei (viisasta kyllä) halua kuulla. Silti, jokainen sekaisin oleva lapsi, nuori, ja vanhempi tarvitsee asiantuntijan rinnalle muita ihmissuhteita. Etenkin perheessä jaettua ymmärrystä siitä, mitä meille kullekin yhdessä ja erikseen on tapahtumassa.

Oma masennukseni hoitui hyvin, eikä vähiten siksi, että suvuissani on kestetty nuorten sekopäisyyttä heitä hylkäämättä. Tyynesti kannettu stigma sammuttaa sukupolvia vanhan häpeän. Tällaisia ovat meidän sukujemme tarinat. Näillä sekopäisyyden tavoilla olemme niitä kukin vuorollamme tutkineet. Ei aina kaunista katseltavaa, mutta normaalia yhtäkaikki.

Jos – tai ehkä kuitenkin kun – tulee omien nuorteni vuoro, olen valmis auttamaan. Joten tiedoksesi kukin armas lapseni: Projektit päättyvät, sotet nousevat ja kaatuvat, mutta minä pysyn tässä. Rakastaen sinua koko vajavaisella kyvylläni.

Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!