Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Downshiftaus katosi ihmisten puheista – kolme oravanpyörästä hypännyttä kertoo, miten kävi

Muutama vuosi oli muotia downshiftata: hypätä oravanpyörästä ja ryhtyä toteuttamaan omaa intohimoaan. Nyt kolme elämäänsä hidastanutta kertoo, kannattiko muutos ja mitä siitä seurasi.

Hanna Syrjälä HS

Irti oravanpyörästä. Se oli sanapari, jonka muutama vuosi sitten kuuli usein.

Downshiftaaminen eli kohtuullistaminen näytti trendiltä. Blogeissa ja lehtijutuissa kerrottiin ihmisistä, jotka luopuivat urasta ja päättivät tyytyä niukempaan toimeentuloon. Tilalle he saivat enemmän vapaa-aikaa ja mahdollisuuksia toteuttaa itseään.

Viime aikoina downshiftaamisesta ei ole juuri puhuttu. Vapaaehtoisia uramuutoksia tutkinut johtamisen professori Pia Heilmann Lappeenrannan teknillisestä ylipistosta sanoo, että ilmiö onkin muuttunut. Enää ei huolettomasti irtisanouduta ja heittäydytä tyhjän päälle.

”Sen sijaan pyritään tekemään työelämässä ratkaisuja, jotka parantavat elämänlaatua.”

Tällaisia ratkaisuja ovat esimerkiksi osa-aikatyöskentely tai erilaiset sapattivapaat töistä. Downshiftaukseen vertautuva irtiotto on sekin, että opiskelee uuden ammatin ja aloittaa uuden uran.

Yksi syy downshiftaamiseen oli mielekkyyden löytäminen omaan elämään. Heilmannin mukaan nyt tuo mielekkyys haetaan vapaa-ajalta, jos työ ei sitä tarjoa.

”Töissä käydään, mutta varsinainen elämänsisältö saattaa olla jokin harrastus.”

Harrastus voi innostaa niin, että haluaa perustaa siihen liittyvän yrityksen. Yrittämistä saatetaan kokeilla oman työn ohessa eikä niin, että jätetään palkkatyö ja siirrytään kokonaan yrittäjiksi.

Heilmann on tutkinut Kirsi LaPointen kanssa downshiftausta käsitteleviä mediatekstejä. Heilmann sanoo, että vuosina 2009–2012 julkaistuissa lehtijutuissa tuotiin esiin vain onnellisia downshiftaajia.

Silti hän uskoo, että on niitäkin, joilla downshiftaus ei sopinut.

”Saatettiin perustaa firma, mutta se ei tuonutkaan toimeentuloa. Sitten palattiin palkkatyöhön.”

Kun downshiftaus oli pinnalla, sitä myös kritisoitiin. Downshiftaajia pidettiin siivellä eläjinä, jotka eivät tee töitä.

Heilmannin mukaan kritiikki ei aivan osunut maaliin, sillä moni downshiftaaja siirtyi yrittäjäksi.

Oravanpyörästä pois jääminen ei siis tarkoittanut lepäilyä ja yhteiskunnan tukien nauttimista vaan sitä, että alkoi työskennellä omaehtoisemmin.

Kysyimme kolmelta downshiftaajalta, mitä heille kuuluu nyt.
Kaisa Rautaheimo / HS
Kaupungissa lähiössä asunut Rauno Virtanen opetteli hoitamaan maatilan eläimiä.
Kaupungissa lähiössä asunut Rauno Virtanen opetteli hoitamaan maatilan eläimiä.
Rauno Virtanen, 49: ”Kuukausibudjettini on selvästi alle tuhat euroa”

”Kun töissä oli taas yt-neuvottelut, päätin, että muutan Helsingistä maalle. Päätöstä vauhditti se, että olin eronnut ja lapset olivat aikuistuneet. Olin myös muuttanut omakotitalosta kerrostaloon, missä ei päässyt tekemään käsillä ja nikkaroimaan. Se oli viheliäistä. Työnikin oli tietoliikennealan myynnin esimiestyötä, johon kuului lähinnä palavereja ja tietokoneen tuijottamista.

Sain potkut, toisen kerran elämässäni. Ajattelin, että nyt riittävät yt-neuvottelut. Halusin päästä tekemään ruumiillista työtä.

Olin asunut koko elämäni pääkaupunkiseudulla, eikä minulla ollut kytköksiä maaseutuun. Minulla ei ollut myöskään ajatusta, mitä tekisin maalla.

Ostin tontin kesällä 2009 Hartolasta Päijät-Hämeestä. Rakensin omista hirsistä talon ja hankin lampaita, kukkoja ja kanoja. Google ja kirjat olivat kovassa käytössä, jotta opin hoitamaan eläimiä.

Taloa rakentaessa innostuin sepän hommista ja opiskelin artesaaniksi. Eniten toimeentuloa olen kuitenkin saanut hirsitöistä. Opetan myös kansalaisopistossa puukon valmistusta sekä puu- ja metallitöitä.

Asiat ovat järjestyneet – jopa niin, että viime syksynä oli turhankin paljon töitä. Nykyään kiire on kuitenkin erilaista kuin palkkatyössä. Suunnittelen itse aikatauluni ja voin päättää, että pidän kaksi kuukautta kesälomaa.

Olen puristanut kuukausibudjettini reilusti alle tuhannen euron. Eniten rahaa menee autoon.

Kun muutin maalle, en tiennyt sellaista sanaa kuin downshiftaaminen. Täällä asuessani luin lehteä, jossa Jari Sarasvuo moitti downshiftaamista. Piti heti tarkistaa netistä, mitä downshiftaaja tarkoittaa. Silloin tajusin: minähän olen tällainen!

Olen tosi tyytyväinen maalla asumiseen. En ole menettänyt mitään, mutta olen saanut elämääni kaikkea hienoa ja uutta. Olen löytänyt sisäisen rauhan, joka tulee mielekkäiden asioiden tekemisestä. Saan myös nauttia luonnonrauhasta. Pihallani kuulen vain linnunlaulun ja luonnon äänet. Välillä kukot kiekuvat ja lampaat määkivät.

Paras hetki on se, kun olen kesäiltana tehnyt päivän työt ja virittelen kesäkeittiöön tulia. Ruokaa laittaessa korkkaan yhden oluen, ja ympärillä on ihan hiljaista. Siihen nykyisen elämäni hienous kiteytyy.”

Sami Kero / HS
Anne Porevirta elää hevosvalmennuksella ja bisnesprojekteilla.
Anne Porevirta elää hevosvalmennuksella ja bisnesprojekteilla.
Anne Porevirta, 48: ”Jos olisin jäänyt palkkatyöhön, olisin eri ihminen”

”Tein kauppakorkeakoulusta valmistumisen jälkeen tiivistä uraputkea. Kolmekymppisenä kärsin rytmihäiriöistä. En tajunnut niiden johtuvan liian suuresta työmäärästä ja stressistä.

Työskentelin kustannusjohtajana kustantamossa. Työ oli olevinaan kivaa. Menestyin työssäni, ja hyvän tuloksen tekeminen oli kuin addiktio.

Silti aloin miettiä, miksi repiä omaa ja muiden selkänahkaa pörssiyhtiön hyväksi. Olin aina ajatellut, että teen vain asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi. Senhetkinen työyhteisö ei tehnyt, eikä hyvä palkkakaan.

Irtisanouduin ja aloin remontoida vanhaa taloamme täysipäiväisesti. Taloudellinen tilanteeni oli hyvä, koska minulla ja silloisella miehelläni ei ollut velkaa. Koti oli maksettu.

Remontin jälkeen ryhdyin valmentamaan ratsastavia yksityishenkilöitä heidän omilla hevosillaan. Aloin myös tehdä projekteja bisneksen puolelle, esimerkiksi johtamisen ja esimiestyön valmennusta sekä kehittämistä.

Bisnesprojekteilla ja hevosvalmennuksella elätän itseni edelleen. En ahnehdi töitä. Välillä saatan työskennellä tiukemmin, mutta sitten on vapaampaa. Halutessani voin mennä vaikka keskellä viikkoa aamupäivällä golfaamaan.

Taloudellisesti tulen toimeen, ja se riittää minulle.

Jos en olisi jäänyt pois palkkatyöstä, olisin eri ihminen. Osaan kuunnella ihmisiäkin herkemmin, kun en ole koko ajan kiireinen ja väsynyt. Olen myös ymmärtänyt bisneksestä ja työstäni asioita, joita en nähnyt oravanpyörässä.

Jokaisen tulisi jossain vaiheessa uraansa tehdä ainakin parin kuukauden irtiotto. Se olisi työnantajankin etu, koska työntekijä palaisi energisenä ja pää täynnä uusia ajatuksia.

Nämä vuodet ovat tehneet minulle hyvää. Silti olen viime aikoina ajatellut, että voisin vielä olla mukana jossain isommassa työkuviossa.

En vielä tiedä, hakeutuisinko toiselle töihin vai tekisinkö jotain omaa ystävien kanssa. Se on kuitenkin selvää, että työ ei saa liikaa määrittää minuutta.”

Mika Ranta / HS
Otto Kronqvist opiskeli Intiassa joogaopettajaksi.
Otto Kronqvist opiskeli Intiassa joogaopettajaksi.
Otto Kronqvist, 29: ”Halusin työn, jossa rennosti ottaminen kuuluu asiaan”

”Olin suorittajatyyppi. Jos uimaan mennessä olin päättänyt, että uin 1 500 metriä, en noussut altaasta ennen tavoitteen täyttymistä.

Samalla tavalla ajattelin urani rakentuvan: asetan tavoitteet ja saavutan ne. Olin yläasteelta lähtien halunnut poliitikoksi. Mahdollisina työpaikkoina pidin myös ministeriöitä ja kansalaisjärjestöjä.

Opiskelin Helsingin yliopistossa käytännöllistä filosofiaa. Yksi tavoite täyttyi, kun pääsin ylioppilaskunnan hallitukseen.

Vuosi oli stressaava ja päivät pitkiä. Silti en päässyt ylioppilaskunnassa etenemään haluamallani tavalla. Lähdin puoleksi vuodeksi Intiaan, missä aloin kyseenalaistaa asioita. Pohdin, miksi ja keiden vuoksi elän elämääni.

Vuonna 2013 valmistuin valtiotieteiden maisteriksi. Sitä ennen olin jo tutustunut shaktajoogaan. Joogan ansiosta opin rentoutumaan. Se oli uutta, sillä elämäni oli ollut yhtä stressiä.

Rentoutuminen auttoi ymmärtämään, mitä haluan. Yksi asia oli löytää työ, jossa rennosti ottaminen kuuluu asiaan. En halunnut työtä, jossa stressi vaarantaa terveyteni.

Opiskelin Intiassa joogaopettajaksi. Viime syksynä lähdin osakkaaksi ystävieni perustamaan joogakouluun Helsingin Kalasatamassa.

Työtä on paljon, mutta enää en suorita. Joinakin päivinä saatan joogata keskellä päivää kaksi tuntia. Jos töitä on liikaa, jaamme niitä keskenämme.

Olisi kauheaa, jos joutuisi työskentelemään yhdeksästä viiteen sisätiloissa, työtäni valvottaisiin ja joku muu asettaisi työlleni tavoitteet.

En ajattele onnen tulevan siitä, että elää vähällä rahalla. Rahaa kyllä tulee, kun ihminen löytää itselleen oikean tien.

Oman tien löytää, kun oppii rentoutumaan. Joogan lisäksi siihen on tietysti muitakin tapoja: joku rentoutuu luonnossa, toinen hiihtoladulla.

Silloin kun uin uimahallissa ne etukäteen määrittelemäni metrit, en saanut edes endorfiiniryöppyä. Uin ainoastaan siitä syystä, että halusin pysyä kunnossa. Nykyään uin luonnonvesissä ja vain sen verran kuin hyvältä tuntuu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!