Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä syytä tehdä vapaaehtoistyötä

Vapaaehtoistyö voi torjua työuupumusta ja vähentää riskikäyttäytymistä.

Elämä
 
Anna Tommola

1. Vapaaehtoistyö voi vähentää stressiä ja torjua työuupumusta, kertoo viime vuonna julkaistu Zürichin yliopiston tutkimus. Vaikka vapaaehtoistoiminta vei aikaa ja energiaa, se paransi ihmisten kokemusta työ- ja yksityiselämän välisestä tasapainosta ja vaikutti myönteisesti terveyteen.

Vapaaehtoistyötä tekevät ihmiset voivat paremmin ja ovat tyytyväisempiä kuin muut, kertoo myös Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön tutkimus vuodelta 2011.

2. Lapsillekin on iloa ja hyötyä siitä, että he voivat antaa aikaansa toisille. Pienten oppilaiden vapaaehtoinen auttaminen iltapäiväkerhoissa laski yläkouluikäisten kolesterolia ja ehkäisi ylipainoa, kertoo yhdysvaltalaistutkimus vuodelta 2013. Auttaminen lisää lasten ja nuorten empatiakykyä ja myönteisyyttä, parantaa tunnesäätelyä sekä vähentää riskikäyttäytymistä.

3. Vapaaehtoistyö voi tuoda merkitystä ikääntyvän elämään. Itsensä tunteminen osalliseksi ja tarpeelliseksi lisää terveyttä ja elinvuosia.

Vuonna 1999 Journal of Gerontology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa vapaaehtoistoiminta pienensi vanhusten kuoleman riskiä seitsemän vuoden seuranta-ajalla. Selvimmin hyötyivät ne, jotka muuten tapasivat ihmisiä harvoin.

4. Vapaaehtoistyötä tekee noin joka kolmas suomalainen. Suurimmat alueet ovat liikunta ja urheilu sekä vanhus-, lapsi- ja nuorisotyö.

Helsingin yliopiston Ruralia-insituutin selvityksen mukaan jo neljän ison suomalaisjärjestön – Mannerheimin Lastensuojeluliiton, 4H-liiton, Pelastusalan Keskusjärjestön ja Suomen Punaisen Ristin – vapaaehtoistyön arvo kansantaloudelle on yli 130 miljoonaa euroa vuodessa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!