Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pysy kärsivällisenä, vaikka maailma yllyttää pikaiseen haaveiden toteuttamiseen

Pikaiseen haaveiden toteuttamiseen yllyttävässä maailmassa on vaikeaa pysytellä kärsivällisenä. Yrittää kuitenkin pitäisi, kirjoittaa Elina Tanskanen HS:n kolumnissa.

Elämä
 

Pienimuotoista henkistä inventaariota tehdessäni havahduin siihen tosiseikkaan, että elämäni on muuttunut kymmenessä vuodessa liki kaikilta osa-alueiltaan: sinkkuuteni on vaihtunut parisuhteessa oloon ja pienten lasten vanhemmuuteen, media-alan palkkatöiden sijaan teen yrittäjänä terapiatyötä.

Olen aikanani kyllä unelmoinut tästä kaikesta, mutten ole kulkenut tavoitteitani kohti päämäärätietoisesti suorinta polkua, vaan kompastellut, hidastellut ja pysähdellyt. Eniten vuosien varrella ovat kirpaisseet ne hetket, joina olen ottanut vauhdikkaasti takapakkia. Kun on päässyt kaksi askelta eteen päin, mikään ei ota niin pahasti päähän kuin se yksi askel taaksepäin.

Huomasin jo nuorena aikuisena, että kun aloin unelmoida jostain vähänkin merkittävästä, minulta meni yleensä varsin pitkään ennen kuin toiveeni toteutuivat.

Vuosienkin odottelu tuntuu kohtuuttomalta ajalta, varsinkin kun tapamme puhua haaveiden toteuttamisesta ja muutosten tekemisestä antaa ymmärtää täysin päinvastaista.

Kaiken pitäisi tapahtua nyt tai heti, ja vallalla oleva Just do it (“Tee se!”) -mentaliteetti kehottaa raflaaviin repäisyihin, ärhäköihin äkkikäännöksiin ja kiireisiin kaikki tai ei mitään -ratkaisuihin, oli kysymys sitten erosta, painonpudotuksesta tai oravanpyörästä hyppäämisestä.

Ihmisten nopeiden ratkaisujen nälällä ja siitä kumpuavalla epätoivolla on tietenkin helppo tehdä myös rahaa, etenkin jos on tarjota jotain ihmekikalta haiskahtavaa.

Kulttuurista pakkomiellettämme vahvistaa myös elämän kontrolloimattomuudesta johtuva ahdistus, jota voi vältellä esimerkiksi uppoutumalla aikataulutettujen tavoitelistojen tekemiseen. Kuitenkin jo kreikkalaisfilosofi Herakleitos lanseerasi ajatuksen siitä, että kaikki virtaa: mikään ei ole pysyvää paitsi muutos. Asiat menevät harvoin tismalleen niin kuin kuvittelemme ja toivomme.

Suunnitelmienkin mukaisesti toteutuneiden haaveiden kylkiäisenä tulee sekä yllätyksiä että pettymyksiä, joten jotkin oppirahat joutuu aina pulittamaan.

Pikaiseen haaveiden toteuttamiseen yllyttävässä maailmassa on vaikeaa pysytellä kärsivällisenä. Erityisen koville ottaa sen hyväksyminen, että henkiset prosessit muistuttavat monesti valtamerilaivoja: täyskäännöksen tekeminen käy hitaasti.

Kuitenkin hitaammin on usein sekä nopeammin että paremmin. Hätäillessä tekee helposti virheitä ja haaskaa voimiaan. Rauhallisesti ottaminen auttaa jaksamaan ja keskittymään olennaiseen, minkä lisäksi verkkaisestikin etenemällä pääsee perille.

Kirjoittaja on toimittaja, seksuaalineuvoja ja logoterapeutti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!